Doi români, arestaţi în Muntenegru! Au încercat să vândă arme teroriştilor

Ultima actualizare:

    Românii urmau să vândă organizaţiei FARC mai multe tipuri de arme, de la pistoale la lansatoare de racheteFoto: Getty
Românii urmau să vândă organizaţiei FARC mai multe tipuri de arme, de la pistoale la lansatoare de racheteFoto: Getty

Mai mulţi cetăţeni români şi străini, care ar fi făcut parte dintr-o grupare ce urma să le livreze armament teroriştilor din organizaţia Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi miercuri seară în Muntenegru, potrivit adevarul.ro.

La acţiunea de capturare a acestora au participat şi anchetatori români, dar şi forţe ale SRI. Operaţiunea a fost coordonată de autorităţile americane, mai scrie adevarul.ro. 

Cetăţenii români Cristian Vintilă şi Flaviu Virgil Georgescu, dar şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, urmau să vândă organizaţiei FARC mai multe tipuri de arme, de la pistoale la lansatoare de rachete, potrvit procurorului general din New York, Preet Bharara, potrivit Digi24.

Cei trei au negociat vânzarea de arme cu surse care lucrau cu DEA (Departamentul Antidrog al SUA), şi care le-au spus că armele sunt pentru FARC. „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism — Structura Centrală au participat, în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale, împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru, la o operaţiune de amploare, în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetăţeni români şi străini care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.  

În acest dosar procurorii au efectuat marţi mai multe percheziţii şi pe raza municipiului Bucureşti.   

Mişcarea armată columbiană nu este la prima legătură pe care o are cu persoane care fac trafic în această zonă a Europei sau cu armament de provenienţă românească. Un raport al Institutului Naţiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării susţinea în toamna lui 2009 că o companie de apărare din România a încheiat contracte şi a vândut arme unui traficant cunoscut în 2007, care ulterior urma să le vândă teroriştilor columbieni din FARC. Monzer al Kassar, traficant de arme activ pe această piaţă ilegală la nivel internaţional, a fost arestat în februarie 2009 de autorităţile americane.   

FARC, cea mai mare mişcare de insurgenţă din America Latină, este o grupare de inspiraţie marxistă. Numărul celor din această grupare este estimat la câteva mii luptători. FARC a reuşit să se autofinanţeze prin bani proveniţi din diverse activităţi ilegale, cel mai des din traficul de droguri.  

FARC a respins în repetate rânduri acuzaţiile de „narco-terorism” aduse de autorităţile de la Bogota. Gruparea armată consideră că americanii alături de conducerea de la Bogata încearcă „să găsească un nou inamic după dispariţia blocului sovietic” de la începutul anilor 1990. 

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net