Cum s-ar putea numi Regatul Marii Britanii dacă Scoţia devine independentă

Ultima actualizare:

    O dubă cu steagul Scoţiei trece prin faţa Parlamentului din Edinburgh. Campania pentru independenţă este extrem de vocală, dar rezultatul ar putea fi la limităFoto: AP
O dubă cu steagul Scoţiei trece prin faţa Parlamentului din Edinburgh. Campania pentru independenţă este extrem de vocală, dar rezultatul ar putea fi la limităFoto: AP

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se află joi, 18 septembrie, în faţa unui moment istoric. Scoţienii sunt chemaţi la referendum pentru a se pronunţa în privinţa independenţei ţării lor.

Scoţia şi Anglia au fost conduse de acelaşi rege din anul 1603, James I, iar Actul din Uniune din 1707 a proclamat unirea celor două state. Referendumul de joi ar putea marca revenirea la o situaţie similară cu cea de acum patru secole.

BBC scrie că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (United Kingdom - UK) îşi va păstra cel mai probabil denumirea în cazul în care Scoţia va obţine independenţa, dar o serie de alternative au fost prezentate pentru situaţia în care regatul ar trebui să-şi schimbe numele.

"Restul UK" este varianta folosită cel mai des, fiind observată de 293 de ori în documentul Guvernului scoţian privind independenţa, însă există riscul ca Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord să fie percepute ca nişte rămăşiţe ale Scoţiei. Abrevierea rUK este deja folosită de universităţile din Scoţia pentru a face diferenţa între studenţii scoţieni şi cei din restul regatului şi apare în mod regulat în ziare scoţiene ca The Herald sau Scotsman, informează Mediafax.

Între timp, mai multe documente de analiză privind Scoţia, publicate de Guvernul de la Londra, favorizează folosirea sintagmei "UK continuu".

"Future UK" (Viitorul UK) a fost o variantă vehiculată de jurnalistul John Lanchester în London Review of Books, iar "Former UK" (Fosta UK) a fost propusă de editorialistul revistei The Spectator Charles Moore. Sintagme vioaie, dar, după cum remarcă cei doi autori, abrevierea fUK este oarecum nefericită.

Regatul Unit a suferit numeroase modificări în trecut, iar diferitele nume folosite sunt adesea readuse în discuţie, subliniază profesorul Linda Colley de la Universitatea Princeton, în cartea sa "Acte de Uniune şi Diviziune".

Sintagma Regatul Unit a început să fie folosită odată cu Actul de Uniune din 1801, care a adus laolaltă Regatul Marii Britanii (Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia) şi Regatul Irlandei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net