Cât va trăi actualul papă, Francisc?

Ultima actualizare:

    Papa Francisc se bucură în prezent de o susținere călduroasă pe plan mondial, deși pare că are unele probleme de a-și face cunoscute anumite puncte de vedere foto:www.vatican.va
Papa Francisc se bucură în prezent de o susținere călduroasă pe plan mondial, deși pare că are unele probleme de a-și face cunoscute anumite puncte de vedere foto:www.vatican.va

Cel de-al 266-lea urmaș al Sf. Petru, după alte numărători – al 265-lea, Francisc va împlini sâmbătă, 17 decembrie, 80 de ani. Sf. Scaun a anunțat cu mult timp înainte programul zilei aniversare a actualului papă, una care se anunță absolut normal, fără a fi fost inclus vreun moment mundan spectaculos.

Presa internațională nu putea rata momentul, iar cotidianul francez „La Croix” a publicat un interesant articol pe această temă.

Și asta fiindcă cardinalul argentinian, Jorge Mario Bergoglio – devenit ulterior Papa Francisc, primul iezuit și în același timp primul suveran pontif neuropean din istoria Papalității, ales oficial la 13 martie 2013, se află în Top 10 al celor mai în vârstă suverani pontifi la data alegerii lor în funcție.

Și ca atare, întrebările legate de starea sa de sănătate, dar și de longevitatea pontificatului său nu au întârziat să apară de atunci încoace!

Jorge Mario Bergoglio avea 76 de ani și 89 de zile la data alegerii ca papă!

Statistica îl plasează pe Bergoglio poziția a noua în topul celor mai vârstnici papi la data alegerii, așa cum reiese ea conform datelor sigure de care dispune de mai bine de 600 de ani.

Cel mai vârstnic papă ales vreodată rămâne Clement al X-lea (1670 – 1676), un italian ales în fncție la 79 de ani și 290 de zile. Conform legilor în vigoare ale Bisericii Catolice, urmașului Sf. Petru se alege din rândurile Corpului cardinalilor a căror vârstă nu depășește niciodată vârsta de 80 de ani, la data începerii conclavului alegerii noului papă.

De altfel, italienii oferă și papii următoarelor locuri, Alexandru al VIII-lea, 1689 – 1691, ales pe când avea 79 de ani și 177 de zile, Paul al IV-lea, 1555 – 1559, ales la 78 de ani și 330 de zile, și Clement al XII-lea, 1730 – 1740, ultimul ales la vârsta de 78 de ani și 100 de zile.

Pe locul al cincilea se află un contemporan, Joseph Alois Ratzinger, alias Benedict al XVI-lea, cel care ales la 78 de ani și trei zile, a decis în 2013, după aproape opt ani de pontificat să se retragă de la conducerea Bisericii. De remarcat că germanul Benedict al XVI-lea va împlini 90 de ani la 16 aprilie 2017.

Un alt italian, Ioan al XXIII-lea, 1958 – 1963, e pe locul șase în acest inedit top, urmat de conaționalul său, Innocentiu al XII-lea, 1691 – 1700, ales la 76 de ani și 124 de ani, și de spaniolul Calixt al III-lea, 1455 – 1458, desemnat în funcție la 76 de ani și 117 zile.

Cel mai tânăr papă a fost ales la 37 de ani 

Pentru amatorii de statistică să precizăm că cel mai tânăr papă din istoria Bisericii, la data alegerii sale, rămâne Leon al X-lea, al doilea fiu al unuia dintre cele mai ilustre figuri ale istoriei Italiei, Lorenzo de Medici. Leon al X-lea a fost ales suveran pontif în 1513, la doar 37 de ani. El nu deține însă și recordul de longevitate (în acest top nu se ține cont conducerea asigurată de primul papă, Sf. Petru), care-i revine unui alt italian, Pius al IX-lea, care a condus Biserica între 1846 și 1878, adică timp de aproape 32 de ani, fără vreo patru luni. În topul longevității vom regăsi pe locul doi un alt titan al catolicismului, pe polonezul Ioan Paul al II-lea, care a fost papă preț de 26,4 ani, între 1977 și 2005. Urmează italianul Leon al XIII-lea, 1878 – 1903, cu aproape 25 de ani de „domnie”. În cazul său trebuie spus că este papa care a murit la cea mai înaintată vârstă, 93 de ani, împliniți.

Una peste alta, folosind statistica, aflăm că în ultimii 600 de ani doar 21 de papi, din cei 60 ce s-au succedat pe tronul Sfântului Petru, au trecut de bariera celor 80 de ani. Și doar șase dintre ei au depășit și bariea cu numărul 85.

Așadar, cât va mai conduce Biserica lui Cristos actualul papă? În martie va intra în cel de-al cincilea an de pontificat al său. Ținând cont de vârsta sa, dar și de starea sa sănătate (Bergoglio trăiește de ani de zile doar cu un rinichi, iar problemele sale de lomoție s-au agravat), e greu de făcut speculații. După cum nu este exclusă nici varinta ca după modelul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, să spună „stop joc” și să se retragă, întărind astfel instituția emerită a Papei, o realitate cu totul nouă pentru istoria catolicismului și a creștinismului, in genere! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net