A băgat şase oameni în frigider ca să-i scape de gloanţe. Lassana Bathily şi-a riscat viaţa când magazinul unde lucra a fost luat cu asalt de teroristul Amedy Coulibaly

Ultima actualizare:
Preşedintele României, alături de alţi 50 de lideri mondiali
Preşedintele României, alături de alţi 50 de lideri mondiali

Franţa e în doliu. Rudele celor 17 victime îşi jelesc morţii şi întreaga naţiune îşi laudă eroii. Un puşti musulman, de doar 24 de ani pe nume Lassana Bathily a fost propus pentru Medalia de Onoare după ce a salvat şase oameni ascunzându-i în frigiderul de la supermarketul evreiesc.

Lassana Bathily şi-a riscat viaţa când magazinul unde lucra a fost luat cu asalt de teroristul Amedy Coulibaly
Lassana Bathily şi-a riscat viaţa când magazinul unde lucra a fost luat cu asalt de teroristul Amedy Coulibaly

Lassana Bathily (24 de ani), venit din Mali pentru o viaţă mai bună în Franţa, s-a angajat la Hypercaher din Porte de Vincennes în urmă cu patru ani. Acum tot ce vrea e să uite măcelul la care a asistat la 9 ianuarie, când patru oameni au fost răpuşi de teroristul Amedy Coulibaly (32 de ani). „A fost un coşmar şi vreau să mă trezesc”, au fost primele cuvinte ale tânărului, la scurt timp după ce Coulibaly şi fraţii Kaouchi au fost răpuşi. „Când l-au văzut pe Coulibaly intrând în magazin şi împuşcând clienţii care erau la casa de marcat, mai mulţi oameni au fugit la subsol plângând. Am zis atunci că singura soluţie era să ne ascundem în camera frigorifică. Am oprit aparatul şi le-am deschis uşa să se ascundă. Nu mai puteam de frig. Am încercat să îi conving să iasă pentru că ştiam ieşirile de siguranţă, dar nimeni nu a vrut să vină. Dacă mă vedea Coulibaly mă omora pe loc, mi-au zis oamenii”, a povestit el. După ce a ieşit cu mâinile sus împreună cu ostaticii, poliţiştii l-au pus să deseneze timp de o oră jumătate planul clădirii pentru a-i ajuta să-şi pregătească asaltul. În cele aproape 54 de ore de teroare, 12 oameni au fost ucişi în atentatul de la Charlie Hebdo, poliţista Clarissa Jean-Philippe (25 de ani) a fost executată de Coulibaly şi patru ostatici au fost răpuşi la magazinul din Vincennes. Peste 60 de persoane au fost rănite, zece dintre ele fiind încă în stare gravă.

Poliţia ia cu asalt supermarketul din Vincennes
Poliţia ia cu asalt supermarketul din Vincennes

Momentul în care poliţiştii intră în magazin
Momentul în care poliţiştii intră în magazin

Teroristul e ucis
Teroristul e ucis

Flash news

Familia teroristului îşi cere scuze. Mama şi surorile lui Amedy Coulibaly au “condamnat” atentatele de la Paris, prezentând, ieri, “sincere condoleanţe” familiilor victimelor. “Eu, mama lui Amedy Coulibaly, şi toate fiicele mele transmitem sincere condoleanţe famiilor victimelor de la magazinul Hyper Cacher, familiei poliţistei ucise la Montrouge şi rudelor celor de la Charlie Hebdo”, se arată într-o scrisoare deschisă.

Soţia lui Coulibaly, fugită în Siria. Hayat Boumeddiene (26 de ani), soţia lui Amedy Coulibaly, este căutată la nivel mondial, după ce au apărut informaţii potrivit cărora aceasta a părăsit teritoriul Franţei şi s-ar afla în Turcia sau Siria. Serviciile secrete turce susţin că ea a plecat la 2 ianuarie, însă martorii zic că la 8 ianuarie a fost alături de Coulibaly în momentul uciderii poliţistei Clarissa Jean-Philippe.

11 state europene, în alertă. Miniştrii de Interne din 11 state europene şi secretarul american al Justiţiei Eric Holder vor consolidarea “detectării şi controlului” europenilor care “traversează frontierele externe” ale Uniunii Europene, potrivit unei declaraţii comune remise în urma reuniunii de ieri de la Paris. În plus, se va implementa un regim de siguranţă şi control mai ridicat la nivelul Internetului.

Le-a dat o cafea teroriştilor şi a aşteptat să fie ucis. Michel Catalano, managerul tipografiei din Dammartin-en-Goele, situată la 30 km de Paris, a povestit că a petrecut mai mult de o oră cu fraţii Said şi Cherif Kouachi, ucigaşii ziariştilor de la Charlie Hebdo, din 7 ianuarie. După ce şi-a salvat un angajat ascunzându-l sub chiuvetă, bărbatul le-a făcut o cafea atacatorilor şi a aşteptat să fie ucis. A fost salvat de atacul poliţiei. 

Klaus Iohannis a mărşăluit la Paris împotriva terorismului


    Preşedintele României, alături de alţi 50 de lideri mondiali
Preşedintele României, alături de alţi 50 de lideri mondiali

Capitala franceză a fost ieri „capitala mondială” în lupta anti-terorismului. La mitingul trist închinat celor 17 victime ale atentatelor teroriste din 7, 8 şi 9 ianuarie a participat şi preşedintele României Klaus Iohannis. La manifestaţia care a început la ora 16.00 (ora locală) au fost prezenţi peste un milion de oameni şi peste 50 de şefi de state din întreaga lume. Simultan între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi s-au strâns la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux, peste 60.000 la Rennes şi în Marsilia şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne şi Perpignan. La îndemnul preşedintelui francez şi al cancelarului german Angela Merkel au avut loc manifestaţii similare şi în Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington. Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, a umplut efectiv Piaţa Naţiunii, din centrul Parisului. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu. Pe pancartele purtate de protestatari se puteau citi mesaje precum “Luaţi-vă pixurile”, “Eu sunt Charlie” sau “Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net