Atacatorul de la Ottawa a acţionat din motive ideologice

Ultima actualizare:

    Atacatorul din Ottawa a acţionat din motive ideologice
Atacatorul din Ottawa a acţionat din motive ideologice

Michael Zehaf-Bibeau, care a ucis un militar canadian iar ulterior a fost împuşcat mortal, miercuri, în Parlamentul canadian, a acţionat din "motive ideologice şi politice", a anunţat poliţia duminică seara,

Jandarmeria Regală a Canadei (GRC, poliţia federală) "a găsit elemente de probă convingătoare" care dovedesc că "atacul terorist" al tânărului canadian, în vârstă de 32 de ani, a fost comis "din motive ideologice şi politice".

Comisarul GRC Bob Paulson a anunţat, citat într-un comunicat, că atacatorul a efectuat o înregistrare video "chiar înainte de a comite acest atac".

"GRC procedează la o analiză aprofundată a acestei înregistrări în vederea stabilirii unor elemente de probă şi informaţii", a adăugat comisarul, fără facă dezvăluiri despre conţinutul înregistrării.

Bob Paulson îi răspunde astfel, în mod direct, mamei atacatorului, care a scris că fiul ei prezenta tulburări psihiatrice importante. Acest gest are legătură cu nebunia şi nu cu terorismul, a scris ea, fără să-l disculpe pe fiul ei, pentru care "singura cale de ieşire era moartea".

Susan Bibeau a precizat că poliţia a anunţat în mod eronat că fiul ei vrea să se ducă în Siria. Mike Cabana de la poliţia federală a recunoscut, pentru presă, această eroare, dar poliţia nu a considerat necesar să o rectifice, deoarece, în opinia sa, candidaţii la jihad vin în Siria prin Arabia Suadită sau Turcia.

GRC a mai dezvăluit că Zehaf-Bibeau avea asupra sa un cuţit care "provenea de pe proprietatea mătuşii sale" de la Mont-Tremblant (Québec), la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Ottawa, unde şi-a petrecut ultima noapte, marţi.

Potrivit poliţiei, Zehaf-Bibeau ar fi ascuns cuţitul în urmă cu mai mulţi ani pe această proprietate din Québec.

Potrivit poliţiei, carabina Winchester cu care Zehaf-Bibeau l-a ucis miercuri pe caporalul Nathan Cirillo în faţa monumentului eroilor de la Ottawa "ar fi putut să fie ascunsă" pe aceeaşi proprietate.

Bob Paulson afirmă că atacatorul şi-a finanţat "activităţile care au precedat atacul" lucrând în companii petroliere din Alberta (vest).

"Avea acces la o sumă de bani considerabilă", a anunţat poliţia, care anchetează asupra cheltuielilor şi "interacţiunilor (...) cu numeroase persoane, în zilele care au precedat atacul".

Potrivit poliţiei, ancheta are ca obiectiv să "stabilească dacă aceste interacţiuni" au o legătură "cu atacul terorist comis ulterior de către Zehaf-Bibeau".

Fără să ofere informaţii despre conţinutul înregistrării video realizate de către Zehaf-Bibeau, comisarul Paulson a promis că va oferi "cât mai multe informaţii posibil publicului şi cât mai repede posibil".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net