Vrei să știi ce dezastru poate provoca un cutremur? Du-te la această expoziție!

Ultima actualizare:

    Foto: reproducere presa vremii
Foto: reproducere presa vremii

Muzeul Municipiului București găzduiește de azi o expoziție de fotografii terifiantă. „Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977” este un demers cultural realizat cu scopul de a readuce în atenția publicului larg și a autorităților impactul devastator pe care îl poate avea un seism de mare magnitudine. Imagiile fac parte din arhiva Muzeului Municipiului București.

Expoziția de fotografii, inaugurată la ora 17.00 la Palatul Șuțu, prezintă urmările celui mai grav seism din perioada postbelică, la patruzeci de ani de la tragicul eveniment. Având o durată de circa 56 de secunde și o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, cutremurul a produs pagube uriașe Bucureștiului: treizeci și două de blocuri și clădiri de mari dimensiuni distruse,  zeci de mii de imobile prăbușite sau în stare iminentă de colaps. Marile blocuri, printre care Scala, Dunărea, Continental sau Wilson au fost puternic avariate, cutremurul devenit ulerior prilej de modificare a construcțiilor conform normelor estetice socialiste ale vremii.

Totodată, seismul din timpul nopții de 4 martie 1977 a curmat viața a 1.500 de oameni. Alte 11.300 de persoane au fost rănite, în toată țara. Printre cei decedați s-au aflat personalități ale vieții culturale din acea perioadă, printre care Toma Caragiu, Eliza Petrăchescu, A.E. Bakonsky, Alexandru Bocăneț și mulți alții. Operațiunile de salvare a răniților prinși sub dărâmături s-au făcut prin intermediul militarilor și civililor, ajutați de câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net