Ultimul interviu cu Radu Vasile: «Nu ştiu când va începe să fie rău şi să se încheie toată viaţa»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fostul prim-ministru Radu Vasile a murit miercuri dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, bolnav de cancer la colon. În ianuarie 2013, politicianul a acordat un ultim interviu ziarului "Adevărul", în care a vorbit despre perioada în care a condus România, dar şi despre afecţiunea cu care se lupta.

Ce a fost decisiv pentru Papa Ioan Paul al II-lea să vină în România - vizita dumneavoastră acolo?

El era convins să vină. Eu îi aduceam de aici asentimentul Bisericii Ortodoxe. Fără asentimentul Bisericii Ortodxe Române nu ar fi venit. Sigur că am avut discuţii cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, inclusiv cu Patriarhul Teoctist, care s-a arătat înţelegător. În orice caz, vizita a fost o schimbare a imaginii pentru România pentru că, pentru prima oară, pe posturile internaţionale de televiziune nu mai apăreau minerii, era Papa.

Ce aţi fi vrut să faceţi ca prim-ministru şi nu aţi realizat?

Singurul lucru pe care mi l-am dorit atunci şi care totuşi s-a creionat puţin a fost eliminarea acestei „geometrii variabile" de integrare în Uniunea Europeană şi acceptarea României la tratative. Şi, de asemenea, încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional la care guvernul anterior nici nu se uita. Nu pentru că sunt un mare simpatizant al FMI-ului, dar pentru o ţară ca România, dacă aveai marca acordului, mai ales în perioada aceea, însemna mult.

Spuneaţi că Netanyahu era premier în Israel, când ați fost, iată că el, după 15 ani, încă mai este în politica de vârf. Dumneavoastră aţi ieşit din politică de 8-9 ani.

Da, aşa este. Bine, la mine e determinată şi de faptul că nu mai sunt sănătos. În primul rând, de-asta am stat departe. Am boala asta pe care o am şi nu ştiu până când o duc. Până acum e bine, nu ştiu când va începe să fie rău şi să se încheie toată viaţa. Vedeţi, uitaţi-vă, sunt OK, beau cafea, fumez.

Face bine tutunul?

Face parte din tratament.

Unde mergeţi să vă trataţi?

În Israel, la Ierusalim.

Au un sistem bun acolo?

Nu neapărat în ceea ce priveşte profesionalismul medicilor de vârf, ci tratamentul şi terapia de după. Eu am făcut două operaţii, una pe ficat şi una pe colon. Cea pe ficat a durat 12 ore. Dar n-am avut probleme. După 7 zile, eram în oraş. Aici, acum doi ani, am avut o problemă, am fost internat la Spitalul Elias din Bucureşti, apoi la cel Municipal şi după o săptămână a trebuit să plec. Cred că dacă mai rămâneam, muream. Şi m-au reparat într-o zi în Israel. Acestea sunt diferenţele. De-aia zic, cheia viitorului în România stă în educaţie şi sănătate. Fără acestea, naţiunea rămâne departe de ceea ce ar trebui să fie.

Citiţi interviul integral pe adevarul.ro.

simeon stalpnicul png

TRAGEDIE A murit Radu Vasile, fostul prim-ministru al României

Fiul lui Radu Vasile: «Tata a plecat foarte liniştit dintre noi»

Aurelian Pavelescu: «Lui Radu Vasile nu i-a fost frică de moarte»

Traian Băsescu: «Radu Vasile a fost un prim-ministru bun într-o perioadă extrem de grea»

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net