Se pune lacătul pe Capitală? Lista restricțiilor care intră în vigoare după depășirea incidenței de 6 la mie

Ultima actualizare:

    Din păcate, ne întoarcem la restricțiile de anul trecut. O serie de activități vor fi interziseFoto: Pixabay
Din păcate, ne întoarcem la restricțiile de anul trecut. O serie de activități vor fi interziseFoto: Pixabay

Bucureștenii trebuie să-și pregătească din nou declarațiile pe proprie răspundere, dacă circulă în weekend după ora 20.00, trebuie să-și ia adio de la nunți, botezuri, concerte și filme la cinema. Capitala a depășit astăzi incidența de 6 la mie, astfel că vor intra în vigoare noi restricții.

Nu credeam să ajungem atât de curând aici! De la o incidență de 0.85 la mie, cât înregistram la 1 septembrie, Bucureștiul a atins miercuri, 29 septembrie, incidența de 6,33 la mie. O creștere accelerată și spectaculoasă, în decurs de doar o lună. Conform ultimei hotărâri de Guvern, ar trebui să intre în vigoare o listă lungă de restricții precum carantina de noapte sau închiderea mai multor activități. Pe lângă București, în această situație sunt alte 12 orașe și 121 de localități.

Lista noilor restricții ce vor fi impuse în București

  • Carantina de noapte. Este interzisă circulația în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00 – 5.00. Excepție fac persoanele vaccinate (care fac dovada cu certificatul digital), cele care se deplasează în interes de serviciu, pentru asistență medicală, pentru îngrijirea unui vârstnic, a unui copil (e nevoie de declarație pe proprie răspundere).


    Vom circula din nou cu declarații pe proprie răspundere, după ora 20.00, în weekend.Foto: Inquam Photos
Vom circula din nou cu declarații pe proprie răspundere, după ora 20.00, în weekend.Foto: Inquam Photos
  • Magazinele se închid la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
  • Se suspendă activitatea cinematografelor, teatrelor, spectacolelor, inclusiv a celor de tip drive-in.
  • Sunt interzise organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
  • Se închid barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc, dar și sălile de fitness și piscinele interioare.
  • Sunt interzise petrecerile de nuntă și botez, mesele festive.
  • Sunt interzise competițiile sportive în spații închise sau deschise, conferințele, cursurile de instruire, workshop-urile.

Restaurantele rămân deschise pentru vaccinați

  • Conform normelor în vigoare, după incidența de 6 la mie și terasele, restaurantele și cafenelele își suspendă activitatea, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Miercuri, însă, primul ministrul Florin Cîțu a anunțat că s-a decis ca restaurantele să rămână deschise pentru vaccinați, indiferent de rata de infectare: „Deja am cerut domnului Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi (n.r. miercuri) s-ar putea modifica, prin care să permitem activităților economice de acest gen, în special HORECA, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și doar pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidență”.

Elevii vor merge la clasă și peste pragul de 6 la mie

Potrivit normelor anunțate la începutul lui septembrie, școlile se închid și elevii trec în online dacă incidența din localitate trece de pragul de 6 la mie. Până la instituirea carantinei, mai pot merge fizic la clasă doar copii de creșă, grădiniță și elevii din învățământul special. Surprinse de viteza cu care am atins incidența de 6 la mie, autoritățile au anunțat azi că elimină acest prag și „decuplează” școlile de la rata de infectare din localitate.


    Elevii din toată țara ar putea merge în continuare fizic la clasă, indiferent de rata de incidențăFoto: Shutterstock
Elevii din toată țara ar putea merge în continuare fizic la clasă, indiferent de rata de incidențăFoto: Shutterstock

„Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate. Deciziile de suspendare a prezenței fizice se vor lua în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie în vederea stabilirii modului de funcţionare a şcolilor începând cu ziua de luni, 4 octombrie”, a anunțat azi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Suntem pe locul 2 în UE la decese de COVID

„Când vom înțelege cu toții că situația este cât se poate de gravă?”, se întreabă reprezentații RO Vaccinare, care prezintă o situație de-a dreptul alarmantă: „Suntem pe locul 6 în lume și pe locul 2 în Europa la decese de COVID în ultimele 24 de ore. Avem peste 10.000 de persoane internate în spital, din care aproape 300 sunt minori. Peste 1.000 de oameni sunt la ATI și luptă împreună cu medicii pentru viețile lor. Da, situația este foarte gravă!. Din totalul deceselor raportate azi (n.r. marți) în lume, 5% sunt din România, de 6,34 de ori mai multe decât media în lume și de 2,65 de ori mai multe decât media europeană”.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
autobuz stb 336 foto shutterstock
ASPA Arena 26 0 jpg
Kate Middleton jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
galionul San Jose, captură video
strada italia foto pixabay
mici jpg
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net