Iubitori de folk, trupa Orizont 77 dă concert la București

Ultima actualizare:

    Vali Moldovan (în stânga) și Ghiță Danciu cântă împreună de aproape 40 de anifoto: topromanesc.ro
Vali Moldovan (în stânga) și Ghiță Danciu cântă împreună de aproape 40 de anifoto: topromanesc.ro

Înființată în 1977, trupa Orizont 77 este una dintre cele mai îndrăgite formații de folk din România. Formația din Maramureș a participat la Cenaclul Flacăra condus de Adrian Păunescu, până la interzicearea acestuia, și a reușit să-și facă astfel un renume. Cine vrea să-i reîntâlnească o poate face duminică: Orizont 77 cântă în București.

Nu poţi vorbi despre muzica folk fără să rosteşti Orizont ’77 și să-i aminteşti astfel pe Ghiţă Danciu şi pe Vali Moldovan. Iubitorii acestui gen muzical se pot întâlni cu cei doi duminică, la Teatrul Elisabeta. Spectacolul lor, intitulat „Trăsura cu folk”, este programat de la ora 19.00.

Liderul formației, despre debutul în muzică

„Nu prea ştiam ce e cu folkul. Asta se-ntâmpla în ’76, Cenaclul Flacăra începuse în ’73. Petricec m-a pus să ascult câteva piese cu Vintilă, fiindcă lui îi plăcea Mircea Vintilă foarte mult. Pe Vali l-am luat pur şi simplu din parc, de pe o bancă, unde cânta la chitară ceva în stilul ăsta. Am început la Casa de Cultură, acolo ne-am născut. Petricec conducea cenaclul nostru, care se numea Rivulus Dominarum. Eram patru băieţi: Tibi Hindli, Vali, eu şi Petricec. Au apărut primele noastre cântece compuse de Vali, întâi «Trebuie», pe versurile lui Ion Ardeleanu Pruncu din Sighetu Marmaţiei, apoi «Balada cerbului călător» scrisă de Petricec”, îşi aminteşte Gheorghe Danciu, liderul formației, pentru gazetademaramures.ro.

Povestea trupei Orizont a început în 1976 când Gheorghe Danciu (viitorul lider al grupului), pe atunci un elev rebel de 16 ani, a suferit un accident grav la genunchiul drept care nu i-a mai permis să activeze ca fotbalist. Impulsul către muzica folk se va datora prieteniei cu tânărul poet Nicolae Ionel Petricec, care avea 19 ani la acea vreme. Ideea de Orizont ’77 aparţine lui Ghiţă Mureşan, alt membru al formaţiei, care, elev fiind la liceul minier, a propus legătura între numele grupului şi specificul de bazin minier al oraşului. În mină, când se deschide un orizont, se dă numele anului.

Ascultă cele mai îndrăgite piese ale grupului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net