”Golanul” Marian Munteanu, candidatul PNL la primăria Capitalei

Ultima actualizare:

    Marian Munteanu, pe vremea când ținea discursuri în Piața Universității
Marian Munteanu, pe vremea când ținea discursuri în Piața Universității

Marian Munteanu îl va înlocui pe Ludovic Orban în cursa pentru primăria Capitalei din partea Partidului Național Liberal.

Liderii PNL au decis marți, 12 aprilie, înlocuitorul lui Ludovic Orban în cursa pentru primăria Capitalei, după retragerea subită a acestuia din urmă, pus sub control judiciar de procurorii DNA.

"Mie mi se pare că am facut alegerea perfectă", a spus copreședintele PNL Alina Gorghiu, în cadrul unei conferințe de presă. ”Propunerea a venit din partea domnului Cătălin Predoiu”, a adăugat copreședintele PNL Vasile Blaga. Marian Munteanu urmează să se înscrie în partid zilele următoare.

Marian Munteanu se va înscrie în PNL zilele următoare
Marian Munteanu se va înscrie în PNL zilele următoare

Propunerea vine după ce Ludovic Orban, candidatul inițial al PNL, s-a retras din cursa electorală. Orban a fost pus sub control judiciar luni, 11 aprilie, pentru trafic de influență în scopul obţinerii unor foloase necuvenite,după cum se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. La data de 1 martie 2016, Ludovic Orban, prim–vicepreşedinte PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i suma de 50.000 de euro pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016. Banii ar fi trebuit să ajungă la două posturi de televiziune.

Liderii PNL, speriați de posibile acuzații de corupție

"Nu am auzit vreodată să planeze asupra domniei sale vreun nor că ar fi sponsorizat, de unde are bani, nu avem probleme de genul acesta", a declarat Vasile Blaga, făcând aluzie la recentul scandal de corupție în care a fost implicat Ludovic Orban.

Marian Munteanu, liderul Pieței Universității în 1990

Marian Teofan Dragoș Munteanu, născut la 19 iunie 1962, în comuna Grădiștea, Giurgiu, este un etnolog, profesor și activist civic român contemporan. Membru al rezistenței împotriva dictaturii comuniste, a fost unul dintre reprezentanții marcanți ai mișcărilor pentru drepturi civile și instaurare a democrației în România (1989-1991), lider al demonstrației studențești din Piața Universității, 1990.

În ultimii ani ai regimului comunist, Marian Munteanu a inițiat activități de rezistență activă anticomunistă și a organizat dezbateri și colocvii, promovând teme și subiecte din operele unor autori interziși sau cenzurați în perioada comunistă: Nicolae Iorga, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Dumitru Stăniloae, Ernest Bernea, Emil Cioran sau Petre Țuțea.

În anii 1988-1989 a fost arestat și interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creștină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzație fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Țuțea. În pofida presiunilor și amenințărilor, a refuzat să colaboreze cu Securitatea și nu a semnat nici un angajament de acest tip. Marian Munteanu a fost inițiatorul și coordonatorul demonstrației studențești din Piața Universității, căreia i-a imprimat un caracter pașnic, non-violent. Marian Munteanu a fost principalul promotor al non-violenței ca atitudine civică în România postdecembristă.

A fost cel mai proeminent lider al protestelor anti-comuniste din 1990, terminate în mod violent prin intervenția minerilor sub guvernarea lui Petre Roman și președintia lui Ion Iliescu.

Bătut de mineri în iunie 1990

Marian Munteanu a fost reţinut în timpul evenimentelor din iunie de două ori. Prima oară a fost luat de acasă, în zorii zilei de 13 iunie. A doua - a fost preluat pe o targă de la Urgenţă, pe 18 iunie, şi dus la închisoarea Jilava. În data de 14 fusese bătut crunt de mineri. Deţinut politic al anului 1990, alături de alte sute de studenţi şi intelectuali arestaţi de mineri, politişti şi ofiţeri de informaţii, Marian Munteanu a fost eliberat abia pe 2 august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net