Comemorarea Revoluţiei maghiare de la 1848. Kelemen Humor: «Celor care nu înţeleg, le spun răspicat, ca să priceapă: autonomia»

Ultima actualizare:

El a participat la manifestările desfăşurate vineri în Pasul Nyerges, cu ocazia comemorării Revoluţiei maghiare de la 1848 împotriva regimului habsburgic.

În discursul festiv rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, liderul UDMR a spus că 15 Martie este sărbătoarea tuturor maghiarilor şi a "libertăţii maghiare", exprimându-şi convingerea că "o viaţă adevărată nu poate fi trăită decât în libertate".

"Pe cei care s-au răsculat împotriva despotismului şi asupririi, pe cei care acum 165 de ani au purtat torţa luptei maghiarilor pentru libertate, îi mâna dorinţa de a pune capăt arbitrariului şi împilării. După 165 de ani, ni-i amintim cu mândrie şi mărturisim că ţelurile lor sunt şi ţelurile noastre, valorile lor sunt şi ale noastre", a spus Kelemen Hunor."Mesajul pe care îl transmitem astăzi tuturor este acela că noi nu dorim să fim liberi pentru a lua din libertatea altora. Noi spunem că vrem şi putem să fim liberi împreună. Şi le cerem, le pretindem în modul cel mai hotărât, să nu vrea să ne ia limba, să nu vrea să îngrădească folosirea limbii noastre materne şi vrem să dea şi o recunoaştere oficială limbii maghiare în Transilvania, acolo unde trăieşte comunitatea noastră maghiară, iar acest lucru să apară scris şi în Constituţia ţării. Le cerem să nu vrea să ne priveze de simbolurile noastre naţionale şi comunitare, de steagul secuiesc, de steagul maghiar, pentru că nicio interdicţie, nicio poruncă nu dă rezultate cu noi, pentru că nu permitem, şi vom apăra, vom şti să apărăm tot ceea ce i se cuvine fiecărui om liber, fiecărei naţiuni libere", a declamat acesta, în aplauzele celor prezenţi.

"Mesajul pe care îl transmitem de aici este acela că nu cetăţeanul există pentru stat, ca să îi fie supus şi slugă, ci invers - statul trebuie să îl slujească pe cetăţean şi comunitatea noastră naţională. Nu dorim să luăm nimănui nimic, vrem doar să decidem noi-înşine în privinţa moştenirii noastre, în problemele care ne privesc. Celor care nu înţeleg năzuinţele noastre, le spun răspicat, ca să priceapă: asta este autonomia, asta ne dorim noi - să decidem în libertate în problemele care ne privesc", a afirmat Kelemen, potrivit Mediafax..

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net