Scandalul Cathedral Plaza. Cât costă demolarea celei mai controversate clădiri din Capitală

Ultima actualizare:

    Cathedral Plaza eclipsează Catedrala "Sf. Iosif" (foto: Click!)
Cathedral Plaza eclipsează Catedrala "Sf. Iosif" (foto: Click!)

Turnul de birouri cu 19 etaje, construit în imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice „Sf. Iosif", poate fi demolat fără afectarea imobilelor din jur, arată un studiu realizat de o companie germană la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Costurile dezmembrării clădirii Cathedral Plaza, considerată ilegală de Curtea de Apel Ploieşti, se ridică la 7,4 milioane de euro, spun reprezentanţii bisericii.

UPADATE Primăria Capitalei a reacţionat la anunţul Arhiepiscopiei

Reprezentanţii Municipalităţii au remis, în urmă cu puţin timp, un punct de vedere în legătură cu studiul dat publicităţii de Arhiepiscopia Romano-Catolică.

"Între Arhiepiscopia Romano Catolică și S.C. Millenium Building Development S.R.L. se află în prezent în desfășurare mai multe litigii, aflate în diferite stadii de soluționare în legătură cu clădirea Cathedral Plaza, inclusiv în legătură cu necesitarea demolării acestei clădiri. Instanțele de judecată pe rolul cărora se află aceste dosare sunt cele care vor trebui să se pronunțe și respectiv să soluționeze toate problemele deduse judecății.

În acest context, evocarea, într-un comunicat de presă a unui raport din care rezultă care sunt costurile de demolare ale clădirii menționate este pe cât de irelevantă, pe atât de neadecvată. Primăria Municipiului București a respectat și va respecta legea, urmând a se supune dispozițiilor instanțelor judecătorești în legătură cu problemele în discuție", se arată în documentul trimis redacţiei noastre.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au prezentat marţi rezultatele unui studiu realizat de compania germană Luxemburger Team GMBH, potrivit căruia turnul de birouri Cathedral Plaza poate fi demolat fără risc pentru imobilele înconjurătoare pentru suma de 7,39 de milioane de euro. Studiul stabileşte modul în care această clădire de birouri poate fi dezafectată, în etape, precum şi costurile orientative ale fiecărei operaţiuni în parte.

Cathedral Plaza este un turn de birouri a cărui construcţie a început în anul 2006 şi a pus pe jar întreaga comunitate romano-catolică din Capitală. Conform reprezentanţilor bisericii, clădirea a fost edificată la mai puţin de zece metri de Catedrala „Sf. Iosif", aceasta din urmă suferind avarii în timpul construcţiei. În luna ianuarie a anului trecut, Curtea de Apel Ploieşti a decis, definitiv şi irevocabil, că imobilul care a stârnit acest imens scandal a fost ridicat cu încălcarea legislaţiei în construcţii în vigoare. Totodată, instanţa a dispus demolarea clădirii şi aducerea terenului la starea iniţială, însă nu a precizat care este instituţia care trebuie să suporte costurile aferente dezmembrării. În mod normal, în cazul unor construcţii ilegale, costurile operaţiunii de demolare sunt suportate de beneficiarii clădirilor.

La puţin timp după aflarea sentinţei Curţii de Apel, primarul Sorin Oprescu afirmase că instanţa de judecată nu-l obligă să elibereze o dispoziţie de demolare şi chiar dacă ar exista o somaţie, Municipalitatea nu are banii necesari suportării acestor lucrări. Totodată, edilul general estima costurile de demolare a clădirii la 17-18 milioane de euro, însă fără a efectua o evaluare. Rezultatele studiului comandat de Arhiepiscopie contrazic cifrele înaintate de Sorin Oprescu.

Studiul amintit arată că riscurile posibile în astfel de situații pot fi preîntâmpinate prin limitarea cursei macaralelor, astfel încât să nu survoleze Catedrala, demontarea în ordinea inversă montării fațadei și a structurii metalice, prin tăierea în bucăți de maxim 2 x 2 m (4 mp) a planșeelor de beton, prin folosirea de plase de protecție, tobogane și a altor metode care asigură protecția bunurilor și persoanelor aflate în apropierea șantierului sau în interiorul acestuia.

Arhiepiscopia Romano-Catolică a depus plângere penală la DNA, în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Generale. Aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi de obstrucţionarea justiţiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net