Alexandru Rotar, meșterul care îmblânzește sticla

Ultima actualizare:

    Creațiile lui Alexandru Rotar pot fi cumpărate de la târgul din Piața Universității (foto: Facebook)
Creațiile lui Alexandru Rotar pot fi cumpărate de la târgul din Piața Universității (foto: Facebook)

Din mâinile lui ies adevărate opere de artă. Deși îl cheamă Rotar, nu meșterește roți și căruțe, ci modelează sticla ca nimeni altul. Alexandru Rotar (57 de ani), din Târgu Mureș, ne arată, cu fiecare piesă din sticlă pe care o creează, adevărata valoare a artei și meșteșugului românești autentice.

Alexandru Rotar este meșter sticlar autentic din Ordinul Cavalerilor Lup și membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș. Se trage dintr-o familie veche de sticlari, care, în jurul anului 1600, modela sticla la prima fabrică din Romania, de la Porumbacu de Sus. Alexandru Rotar crede cu tărie că fabricarea sticlei este și trebuie să rămână o artă transmisă din generație în generație. Trebuie să vezi cu ochii tăi ca să crezi ce poate ieși din mâinile acestui om. Fotografiile nu sunt, de această dată, suficiente pentru a reda în totalitate impresionanta tehnică a sa de a îmblânzi acest material sensibil. Spre bucuria bucureștenilor, meșterul va fi prezent anul acesta la Bucharest Christmas Market, târgul oficial de Crăciun al Capitalei, organizat de Primăria Municipiului București (prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție) în Piața Universității.

Bucureștenii îl vor putea vedea începând de azi făcând demonstrații de măiestrie. El va prelucra sticla, la flacără, și o va transforma în obiecte artistice de mare valoare. Alexandru Rotar creează cu migală adevărate opere de artă, fiind apreciat și în străinătate pentru stilul său aparte și talentul cu care prelucrează sticla, fiind unul dintre puținii meșteri populari care păstrează această tehnică pe cale de dispariție și pe care dorește să o transmită generațiilor tinere.

Obiectele din sticlă sunt realizate cu multă migală de Alexandru Rotar (foto: Facebook)
Obiectele din sticlă sunt realizate cu multă migală de Alexandru Rotar (foto: Facebook)
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net