7 cabinete stomatologice sunt deschise în București și Ilfov. Iată cum sunt echipați medicii și care sunt regulile

Ultima actualizare:

    Medicii și cabinetele stomatologice arată complet diferit față de cum eram obișnuiți
Medicii și cabinetele stomatologice arată complet diferit față de cum eram obișnuiți

Cabinetele stomatologice au fost închise de la declararea stării de urgență în România, domeniul fiind considerat unul cu risc crescut de răspândire a coronavirusului. Dar problemele pacienților nu au stat pe loc. Oamenii au în continuare dureri de dinți și lucrări care nu suportă amânare. Pentru a evita supraaglomerarea clinicilor de urgență din spitale, multe dintre ele cu dotări rudimentare, autoritățile au aprobat deschiderea, în condiții speciale, a 7 clinici private din București și Ilfov. Aici, medicii și-au luat condiții dure de protecție, iar munca nu e deloc ușoară.

Clinica la care lucrează medicul Jona Yousif a fost deschisă în urmă cu 11 zile, după ce a primit toate aprobările de la DSP și de la Colegiul Medicilor. „Este singura clinică din Ilfov ce a primit permisiunea să funcționeze în această perioadă. Pentru a primi autorizațiile, trebuie să îndeplinești niște condiții, să investești în echipamente de protecție, nebulizator, substanțe dezinfectante, dar și să ai o anumită suprafață, mai multe cabinete, mai multe puncte de acces pentru intrare și ieșire, să asiguri un flux al pacienților. Dacă ai doar două scaune și o singură intrare e mai greu să primești aprobare”, explică tânărul medic stomatolog.

Dr. Jona Yousif lucrează la o clinică din Ilfov
Dr. Jona Yousif lucrează la o clinică din Ilfov

Nu i-am putut vedea fața. Era echipat din cap până-n picioare cu mască, ochelari, vizieră, mănuși și combinezon. Stă în acest echipament de protecție 10-12 ore pe zi. E greu să bea apă sau să meargă la baie, căci echipamentul se dă jos și se pune cu dificultate, într-o anumită ordine, pentru a nu atinge cu mâinile suprafețe care au intrat în contact cu mediul exterior. „Este greu să respirăm, să facem mișcări, vederea e mai neclară din cauza ochelarilor, echipamentul cântărește mult. Cea mai mare problemă e că transpirăm în el, suntem ca în saună. Mâncăm și ne hidratăm cât putem înainte de a începe munca și evităm să mergem la toaletă”, explică medicul Jona Yousif.

Zilnic trec pragul clinicii 10-15 pacienți cu urgențe. Tratamentul durează și el mai mult: ce se făcea înainte în 30 de minute acum necesită o oră. După o zi plină, dr. Yousif ajunge acasă frânt de oboseală. „Pentru a-mi proteja familia, nu intru cu nimeni în contact în prima jumătate de oră. Mă duc direct la baie, mă spăl bine, îmi pun hainele în mașina de spălat și o pornesc, dezinfectez suprafețele pe care le-am atins. Abia apoi mănânc și mă culc direct. Cu geamurile deschise, pentru că simt nevoia de aer”, a povestit medicul pentru Click!.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tatarusanu CAPTURA TV jpg
image
image
image
image
image
image
Amza Pellea jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
rsz delta dunarii jpg
autobuz stb 336 foto shutterstock
ASPA Arena 26 0 jpg
Kate Middleton jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
galionul San Jose, captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net