Uite cum poţi să te fereşti de căpuşe!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Căpuşele sunt insecte minuscule care transmit boli grave. Aceste insecte se adăpostesc în iarbă, tufişuri şi copaci. Atunci când mergi în excursii, drumeţii sau la picnic ai grijă să nu te întorci acasă cu câteva muşcături de căpuşă. Inspectează cu grijă animalele de companie şi copiii de fiecare dată când se întorc de la joacă.

Cum previi înţepătura căpuşelor

Infestarea cu căpuşe este răspândită şi în zonele urbane, unde animalele de companie, în special câinii, aduc acasă aceste insecte. Chiar şi copiii care se joacă în parcuri sau în curţi pot lua căpuşe. Iată ce poţi face pentru a preveni apariţia căpuşelor în locuinţa ta:

* inspectează atent copiii atunci când se întorc de la joacă;* după o drumeţie, spală imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte care pot fi spălate pe care le-ai folosit sau au intrat în contact direct cu iarba;* dacă ai curte, nu lăsa iarba să crească prea mult;* poartă haine potrivite atunci când mergi în excursii;* poartă pantaloni lungi pe care să îi bagi în adidaşi;*  leagă-ţi părul în coadă;* controlează atent animalele de companie dacă are căpuşe;* nu depozita lemnele de foc lângă casă;* nu sta direct pe iarbă atunci când mergi la un picnic;* evită zonele cu multă iarbă şi tufişuri;* poartă haine colorate, astfel încât să detectezi imediat o căpuşă;* foloseşte insecticide pentru iarbă şi vegetaţia din curte.

Ce faci când găseşti o căpuşă

Nu intra în panică dacă găseşti o căpuşă pe animalul sau copilul tău. Iată ce trebuie să faci atunci când găseşti o căpuşă:

*  nu atinge căpuşa cu mâinile goale. Foloseşte o mănuşă sau un şerveţel;*  îndepărtează căpuşa cu o pensetă; * nu omorî căpuşa, ci depoziteaz-o într-o pungă pe care o sigilezi şi o arunci la gunoi;* după ce ai îndepărtat căpuşa, spală bine zona respectivă cu apă şi săpun şi aplică o soluţie antiseptică;* sună medicul.

Care sunt simptomele muşcăturii

De cele mai multe ori, persoanele muşcate de căpuşă nu simt acest lucru. Unele căpuşe sunt atât de mici, încât nu pot fi imediat detectate. Simptomele unei muşcături de căpuşă apar numai după ce căpuşa s-a umplut de sânge şi cade de pe zona de unde a muşcat.

Roşeaţa, mâncărimile şi arsurile sunt simptomele imediate ale muşcăturii de căpuşă. Tot după ce căpuşă se dezlipeşte de piele apar şi dureri intense.

Simptomele grave care pot apărea după o muşcătură de căpuşă semnifică că aceasta a transmis o anumită boală sau infecţie. Printre aceste simptome se numără simptome similare răcelii, febră, amorţeală, mâncărime, dureri şi umflături ale încheieturilor, palpitaţii, greaţă şi vomă.

În cazuri foarte grave, muşcătura de căpuşă poate produce şi paralizie. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă de urgenţă la medicul specialist.

Ce sunt căpuşele?

Căpuşele sunt insecte mici, care fac parte din aceeaşi familie de animale ca şi păianjenii şi se hrănesc cu sânge.

simeon stalpnicul png

Trăiesc agăţate de firele de iarbă şi sunt uşor de transferat de la animale la om. De obicei se târăsc până găsesc o gazdă unde se pot hrăni cu sânge. Chiar dacă căpuşele mor dacă nu se hrănesc cu sânge, există şi specii de căpuşe care pot supravieţui chiar şi un an fără a se hrăni.

Căpuşele se ataşează de un organism şi se hrănesc cu sângele acestuia de la câteva ore, până la câteva zile. Transmiterea de boli se face de obicei la sfârşitul „mesei", atunci când căpuşa este plina de sânge.

Astfel, transmiterea de boli poate apărea după câteva ore. Unele specii de căpuşe se hrănesc însă cu mai puţin sânge, iar transmiterea de boli se face doar în câteva minute. Muşcătura căpuşelor poate fi foarte dureroasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net