Ceaşca de sănătate - Rozmarinul, leac pentru cei care muncesc sub stres

Ultima actualizare:

Din vremuri îndepărtate, rozmarinul este folosit pentru a stimula secreţia gastrică şi pentru a combate balonările. Planta este un remediu dovedit care contribuie la evacuarea bilei.

Acţionează benefic asupra sistemului nervos

Un studiu recent menţionează că planta acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii. De asemenea, acţiunea plantei asupra sistemului nervos o recomandă în tratarea unor forme de astm bronşic.

Tratează afecţiunile respiratorii

Totodată, rozmarinul este un remediu recunoscut pentru proprietăţile antiseptice, fiind foarte bun în tratarea afecţiunilor respiratorii şi în calmarea tusei provocată de răceală sau gripă.

Are efecte remarcabile asupra memoriei

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă consumul rozmarinului pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea sa de a stabiliza emoţiile. De aceea, ziariştii, studenţii, oamenii de afaceri, persoanele care depun eforturi intelectuale susţinute şi muncesc contracronometru este bine să consume zilnic câte două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust.

Elimină toxinele din organism

Folosit sub formă de infuzie sau decoct, fără a face excese, rozmarinul este un excelent detoxifiant.

Mierea de rozmarin, un leac celebru

Mierea de rozmarin este un leac celebru folosit din vremea romanilor şi până-n zilele noastre, ca aliat în afecţiunile sistemului respirator şi nervos. Deliciosul îndulcitor se adaugă în ceaiul preferat pe parcursul anotimpului rece, pentru a preveni răcelile şi gripa.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de 250 ml de apă clocotită sau dintr-o lingură de frunze proaspete la un litru de apă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară şi se consumă îndulcit cu miere.

Tinctura : Se obţine prin macerarea a şase linguriţe de plantă uscată în 300 ml ţuică de secară. După 10 zile, soluţia se strecoară şi se păstrează la rece, în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi.

Bine de ştiut !

Remediile preparate din rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide, a celor care alăptează, dar şi bolnavilor de epilepsie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net