Ce trebuie să ştiţi despre contraindicaţiile plantelor medicinale

Ultima actualizare:

    Ceaiul verde este pe cât de uşor de preparat, pe atât de sănătos
Ceaiul verde este pe cât de uşor de preparat, pe atât de sănătos

Fiecare dintre noi practică fitoterapia atunci când bea, de exemplu, o infuzie. Ca ştiinţă medicală, Fitoterapia acţionează asupra organismului în profunzime, căutând să-l stimuleze şi nu să-l agreseze.

„Medicamentele" preparate din plante medicinale şi terapiile naturiste nu reprezintă un răsfăţ. Specialiştii europeni spun că, datorită principiilor active şi efectelor blânde, remediile naturiste sunt considerate o soluţie adiacentă pentru „ maladiile moderne", cum sunt stresul, bolile cardiovasculare, insomnia, cancerul, tuberculoza. Doar când nu se respectă recomandările fitoterapeutului, precum şi durata tratamentului, atunci cele mai apreciate plante au efecte negative asupra organismului. Iată câteva exemple semnificative:

Arnica are recomandări stricte de folosire : doar o ceaşcă pe zi; aceasta trebuie băută dimineaţa, după micul dejun, deoarece este foarte toxică. Bolnavii care depăşesc doza se pot confrunta cu indigestii, stări de vomă şi insomnii.

Castanul dulce (infuzia preparată din flori) provoacă indigestii şi crampe la nivelul degetelor de la mâini dacă se consumă în cantităţi mari.

Ceaiul verde trebuie consumat cu moderaţie de hipotensivi. O doză concentrată are efecte negative asupra vaselor sanguine şi accentuează starea de disconfort fizic. De asemenea, acest ceai consumat pe întregul mapamond este contraindicat persoanelor bolnave sau cu predispoziţie la gastrită hiperacidă, ulcer stomacal şi duodenită. Nu este bine să fie băut după masă, deoarece împiedică absorţia fierului.

Cătina albă este mai „tare"decât cafeaua naturală. De aceea nu esre recomandată persoanelor cu tensiune oscilantă şi celor care suferă de pancreatită şi de colon iritabil. Betacarotenul din compoziţia cătinei creează probleme şi bolnavilor de astm bronşic.

Coada-şoricelului nu este indicată persoanelor alergice. Cine depăşeşte doza indicată de terapeut se poate confrunta cu vertijuri, cu indigestii şi cu erupţii cutanate.

Cruşinul nu se foloseşte în stare proaspătă, deoarece este toxic şi poate provoca vomă. După uscarea lentă, timp de 12 luni, planta poate fi folosită.

Echinacea este contraindicată persoanelor alergice. De asemenea, bolnavii de tuberculoză, de scleroză multiplă sau de colagenoză este bine s-o consume cu prudenţă.

Ginsengul nu este indicat astenicilor, hipertensivilor sau persoanelor cu imunitate scăzută şi vulnerabile la infecţii. Când se depăşeşte doza recomandată, ginsengul poate provoca aritmii, migrene, impotenţă sau chiar dezvoltarea sexuală prematură în cazul fetiţelor.

Măceşul, un remediu atât de popular, folosit îndeosebi în timpul virozelor, trebuie băut după recomandarea fitoterapeutului, deoarece distruge smalţul dentar şi provoacă diaree.

Menta nu trebuie consumată de hipotensivi, de persoanele care au aciditate scăzută şi de suferinzii de hernie. Folosită o perioadă îndelungată de timp, menta provoacă incontinenţă urinară şi constipaţie.

Păducelul nu se consumă în doze mari; mai mult, infuzia consumată rece scade tensiunea arterială, provoacă migrene şi indigestii. Tinctura se administrează în ceai sau în apă călduţă, pentru a evita apariţia colicilor.

Sunătoarea este contraindicată hipertensivilor şi persoanelor cu circulaţie periferică deficitară. În timpul tratamentelor cu sunătoare (pojarniţă) nu se consumă bere sau cafea, nici castraveţi preparaţi în oţet şi nici iaurt.

Bolnavii de astm broşic nu trebuie să folosească inhalatori specifici bolii în timpul terapiei cu sunătoare. În sezonul cald, se evită şi expunerea la soare în timpul curelor cu sunătoare, deoarece efectul este contrar celui dorit: apar insomnii şi stări de nelinişte.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
autobuz stb 336 foto shutterstock
ASPA Arena 26 0 jpg
Kate Middleton jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
galionul San Jose, captură video
strada italia foto pixabay
mici jpg
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net