Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti / Mai sănătoşi cu ajutorul ciupercilor

Ultima actualizare:

Aceste proteine le procurăm din ciupercile de pădure sau din cele de cultură; şi într-un caz şi în altul, numeroasele soiuri nu diferă foarte mult în ceea ce priveşte compoziţia chimică. În schimb, la soiurile de pădure gustul este mai pronunţat, iar culorile mai intense se păstrează şi atunci când ciupercile sunt folosite ca ingrediente în diferite preparate culinare.

Mai mult, ciupercile sunt singurele plante din regnul vegetal care conţin vitamine din gama Complexului B şi glicogen-din acest motiv poartă şi denumirea de carne vegetală. „Conţinutul bogat în vitamine din gama B-urilor (trei ciuperci mici sau o ciupercă mare de câmp oferă organismului necesarul de vitamina B12 pentru o zi ), precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ciupercile comestibile de tipul champignon conţin un procent mare de oligoelemente (potasiu, seleniu, fosfor şi zinc). Testate ştiinţific, aceste nutrimente antioxidante previn aterosleroza, bolile memoriei, reduc riscul atacurilor cerebrale, au virtuţi antitumorale şi imunologice. Ciupercile champignon conţin puţine proteine în stare crudă (15 calorii la 100 grame) şi de aceea pot fi consumate şi de supraponderali.

" Pentru că aceste ciuperci au un conţinut redus de sodiu, pot fi consumate şi de bolnavii care au restricţii la consumul de sare. În acelaţi timp, specialiştii spun că ciupercile champignon nu sunt periculoase, în comparaţie cu cele culese din pădure sau cu cele cumpărate din piaţă. În cazul suferinzilor de gută, de insuficienţă renală sau de tulburări gastrointestinale, aceste delicatese trebuie degustate cu moderaţie. În privinţa ciupercilor de pădure, gospodinele trebuie să fie foarte atente, deoarece aceste legume au tendinţa de a acumula metale grele în compoziţia lor, dacă sunt cultivate într-o zonă în care solul este poluat cu astfel de substanţe. În acest caz, specialiştii recomandă celor care preferă ciupercile să se documenteze în această privinţă, să consume ciuperci numai din surse verificate, iar cele mai sigure sunt ciupercile ambalate.

Ce soiuri de ciuperci să consumăm:

Gălbiori : Sunt ciuperci care îmbunătăţesc vederea şi previn infecţiile; Pleurotus: Este un soi apreciat ca aliment-medicament şi consumat frecvent, ca delicatesă, în China şi în Japonia; Pleurotus întăreşte sistemul circulator, relaxează tendoanele şi inhibă tumorile; Ciupercie albe, brune şi champignon: au efecte antitumorale şi anticancer; Ghebe: îmbunătăţesc acuitatea vizuală, reduc simptomele hipertensiunii renale, previn infecţiile respiratorii şi ale tractului digestiv; Hribi : inhibă tumorile.

Cum curăţăm ciupercile ?

Pentru a scoate mai uşor nisipul şi pământul dintre lamele ciupercilor de pădure, înainte de a le spăla, trebuie să scuturăm bine fiecare ciupercă pe o bucată de hârtie. După aceea, punem ciuperca într-un castron care conţine un amestec de apă cu oţet ( la 250 ml apă - o lingură de oţet). Această licoare protejează ţesutul ciupercii să nu se înnegrească, contribuind la distrugerea bacteriilor şi la eliminarea impurităţilor.

Cum preparăm ciupercile în timpul postului ?

Cu mămăligă şi cu verdeţuri, marinate, gratinate, cu usturoi, pătrunjel şi cartofi la cuptor, dar şi ca umplutură la foietaje sau la clătite.

Ciupercile asiatice există şi în ţara noastră

Unele ciuperci cu virtuţi terapeutice miraculoase provin din Asia. În numeroase clinici din Japonia, ciupercile cu astfel de proprietăţi sunt administrate profilactic sau ca adjuvant în terapia clasică. Şi în ţara noastră, renumitele ciuperci Shiitake pot fi procurate de consumatori din magazilele Plahar .

Shiitake, un aliat al longevităţii

Shiitake este o ciupercă comestibilă din estul Asiei, săracă în grăsimi, dar bogată în substanţe active necesare organismului nostru : proteine, vitamine, minerale, aminoacizi, fibre solubile şi polizaharide. În stare uscată, ciuperca este exportată în multe ţări din lumea întreagă. Datorită acestor substanţe nutritive, ciuperca Shiitake este un aliat al longevităţii şi un remediu dovedit în boala canceroasă.

Mai mult, terapia cu această ciupercă întăreşte sistemul imunitar, previne formarea pietrelor biliare, reduce nivelul colesterolului „rău"şi reglează tensiunea arterială. Nu în ultimul rând, ciuperca Shiitake este un leac pentru creşterea potenţei.

Datorită conţinutului bogat în vitamina D, tratamentul cu ciuperca Shiitake s-a dovedit eficient şi în cazul osteoporozei. Totodată, datorită substanţelor active, ciuperca Shiitake are efecte antiinflamatoare şi antivirale, crescând rezistenţa organismului faţă de virusuri. Cercetătorii japonezi, chinezi şi americani au valorificat ciuperca în numeroase preparate naturiste, eficiente în combaterea unor boli grave, cum ar fi: scleroza multiplă în plăci, cancerul de sân şi de colon, hepatitele B şi C, diabetul şi psoriazisul.

Ganoderma, „regele miraculos" al plantelor

Ganoderma, miraculoasa ciupercă medicinală, apreciată de terapeuţii chinezi, a fost învăluită în mister timp de 1000 de ani. De-a lungul timpului, cercetătorii au constatat că ciuperca Ganoderma te menţine tânăr, stimulează capacitatea de vindecare a organismului şi prelungeşte viaţa, când este administrată conform prescripţiilor specialiştilor. Datorită efectelor sale terapeutice, Ganoderma a fost denumită „Regele miraculos" al plantelor. Ciuperca poate fi procurată din magazinele Plafar.

Ganoderma şi boala canceroasă

Administrarea ciupercii Ganoderma, concomitent cu chimioterapia, a dat rezultate remarcabile în cazul pacienţilor operaţi de cancer mamar, de colon sau de cancer gastric. Doctorul Hiroshi Kawai de la Universitatea Kinki a precizat într-un raport, privind efectele ciupercii Ganoderma, că subiecţii experimentului au fost pacienţi săi. Aceştia erau în perioada post-operatorie, având diferite forme de cancer sau pacienţi care sufereau din cauza efectelor secundare ale chimioterapiei. După un tratament cu Ganoderma, urmat timp de 10 zile, bolnavilor operaţi de cancer de colon le-a revenit pofta de mâncare şi au scăpat de chinul transpiraţiilor nocturne.

Tocăniţă de ciuperci cu cimbru

Timp de preparare: 55 de minute.

Calorii : 95 porţia

Ingrediente: 500 g ciuperci, 500 g morcovi, 6 linguri ulei de măsline, o linguriţă de cimbru, o legătură de mărar, 3 cepe, 5 roşii, o cană cu suc de roşii. Preparare: Tăiem ciupercile şi morcovii în cuburi mici.

Ceapa şi roşiile le tăiem peştişor şi le înăbuşim în apa în care adăugăm trei linguri de ulei de măsline. După 10 minute, adăugăm ciupercile şi morcovii, sucul de roşii şi cimbrul. Lăsăm tocăniţa să fiarbă la foc mic, 15 minute, apoi punem vasul în cuptor. După 20 de minute, tocăniţa este gata. Se serveşte asezonată cu mărar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net