Ceaşca de sănătate: Ce trebuie să ştiţi despre ghimbir, rădăcina minune

Ultima actualizare:

Discuţiile referitoare la importanţa rădăcinii de ghimbir (Zingiber officinale), ca plantă medicinală, datează din secolul I.

De atunci, ghimbirul este folosit pentru a îmblânzi efectele artritei reumatoide. În timp, multe medicamente antiinflamatoare, pe bază de ghimbir, au venit în ajutorul pacienţilor diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi cu multe alte afecţiuni. În farmacopeea orientală se menţionează că rădăcina de ghimbir este în armonie cu sănătatea: planta este un remediu pentru durerile de cap, reduce sau elimină greţurile de dimineaţă, ameţelile şi vertijurile.

Conducătorii auto, care s-au confruntat cu astfel de probleme, au constatat cu uimire că, folosind ghimbirul sub formă de infuzie, au scăpat de aceste necazuri şi au circulat cu maşina fără griji.

Numeroasele beneficii oferite de ghimbir se datorează combinaţiei fericite de substanţe active din compoziţia sa: vitamine (C, E, B6), minerale (calciu, fier, magneziu, seliniu, sodiu), carbohidraţi şi fibre. Totodată, uleiurile de ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Valoarea calorică a plantei este redusă (20kcal/100 g), fiind sărac în carbohidraţi digerabili şi nu conţine grăsimi.

Medicina modernă i-a atribuit ghimbirului şi alte roluri printre care cel de antioxidant, de sedativ şi de expectorant. În acelaşi timp, durerile de ficat şi balonările abdominale se ameliorează cu ajutorul infuziei de ghimbir, preparată din trei bucăţele de rădăcină de ghimbir şi o cană de 200 ml cu apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară şi bea-câte o ceaşcă, după fiecare masă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că sucul obţinut dintr-o rădăcină proaspătă de ghimbir în amestec cu suc de morcov (în părţi egale) poate să prevină atacurile de astm. Bolnavii trebuie să bea acest amestec dimineaţa sau în momentele critice. De asemenea, în compoziţia rădăcinii de ghimbir, specialiştii au descoperit prezenţa unei substanţe numite zingibain care distruge paraziţii şi ouăle acestora.

Iniţial, rădăcina de ghimbir a fost folosită de bolnavii de artrită reumatoidă ca un remediu antiinflamator şi împotriva senzaţiei de greaţă în cazul răului de mişcare. În timp, de efectele ghimbirului au beneficiat şi astmaticii, persoanele cu o digestie dificilă şi bolnavii de cancer care au făcut chimioterapie.

S-au reconfirmat efectele antiinflamatorii

Un studiu efectuat în India a scos în evidenţă efectele ghimbirului consumat proaspăt în cazul artritei reumatoide. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de doi ani şi jumătate, timp în care voluntarii au consumat câte 5 grame de rădăcină proaspătă de ghimbir pe zi.

Concluziile au fost mai mult decât încurajatoare: 60 la sută dintre participanţii la studiu au declarat că frecvenţa crizelor şi intensitatea durerilor reumatice s-au redus foarte mult. De asemenea, aceşti pacienţi nu s-au confruntat cu efecte adverse în timpul tratamentului şi au observat o îmbunătăţire a mobilităţii articulare.

Combate răul de mişcare

Terapia cu ghimbir s-a dovedit eficientă în timpul călătoriilor deoarece estompează simptomele de greaţă pe care le au unele persoane care se deplasează cu maşina. În astfel de situaţii, se recomandă consumul unei feliuţe de ghimbir proaspăt, care se mestecă foarte bine, precum o bomboană, apoi se înghite. Numeroasele studii au condus la concluzii similare: în combaterea răului de maşină sau a răului de vapor, ghimbirul este mai eficient decât clasicele medicamente recomandate pentru stări de greaţă, de vomă şi de migrene.

Diminuează greaţa în timpul sarcinii

Consumat şi în cantităţi mici, un gram de ghimbir uscat, este foarte eficient în tratarea stărilor de greaţă care însoţesc deseori primele luni de sarcină. Este foarte important acest aspect, spun specialiştii, pentru că medicamentele alopate administrate în această etapă, au şi efecte adverse.

Un studiu pe această temă, efectuat pe 120 de voluntare dintr-un spital din California a demonstrat efectele excelente ale ghimbirului în perioada prenatală, dar şi după naşterea prin cezariană. Participantelor la studiu li s-au administrat zilnic 5 grame de ghimbir proaspăt sau un gram uscat şi majoritatea dintre ele au constatat că s-a diminuat sau a dispărut senzaţia de greaţă.

Împiedică formarea cheagurilor

În cazul bolnavilor cu tulburări cardiovasculare grave, care au urmat un tratament cu ghimbir timp de două-trei luni (câte patru grame pe zi), s-au constatat efecte spectaculoase asupra trombozelor. Tratamentul a încetinit viteza de coagulare a sângelui, împiedicând formarea cheagurilor de sânge şi migrarea acestora.

Prudenţă

Ghimbirul trebuie consumat cu prudenţă de persoanele cu intestin iritabil, cu gastrită şi cu risc de hemoragii.

Reţetele săptămânii

Băuturi din ghimbir: Cum se prepară, cum se administrează

Ceaiul de ghimbir pentru zile friguroase

Ingrediente: Două linguriţe de ghimbir (plantă rasă), tei , mentă şi busuioc (câte o linguriţă rasă), 700 ml de apă plată.

Preparare: Plantele se adaugă în apa clocotită şi se lasă la infuzat în vasul acoperit timp de 15 minute. Se consumă îndulcit cu puţină miere. În zilele friguroase de iarnă, ceaiul acesta aromat şi picant stimulează procesele de transpiraţie; este benefic în gripe şi răceli , dar şi în detoxifiere. Sucul proaspăt de ghimbir se prepară cu ajutorul mixerului.

Ingrediente : În vasul mixerului punem: un litru de apă plată, trei linguri de miere de albine, o lingură de ghimbir mărunţit, o lămâie şi trei mere tăiate cubuleţe.

Preparare: Ingredientele se mixează bine, apoi se filtrează. Băutura obţinută este un tonic dovedit pentru organism şi sunt indicate câte două-trei păhărele de 100 ml pe zi. De asemenea, leacul combate greaţa. În acest caz, se consumă câte două păhărele pe zi.

Siropul de ghimbir

Ingrediente: Cinci-şase rădăcini de plantă rasă, miere de albine (o lingură de ghimbir la două linguri de miere).

Preparare: Ingredientele se pun într-un borcan şi se lasă la macerat timp de 14 zile; după aceea, se filtrează. Siropul se consumă amestecat cu apă plată (trei linguri la o cană) în orice formă de rău de mişcare sau de oboseală.

Cidrul de ghimbir- o băutură revigorantă

Ingrediente : Cinci litri de apă plată, două liguriţe de rădăcină rasă de ghimbir, 900 mg zahăr brun, 3 inflorescenţe de soc, două linguri de petale de trandafir roşu, 4 felii de lâmâie, 10 boabe de orez.

Preparare : Ingredientele se pun la macerat într-un borcan acoperit cu tifon şi se amestecă în fiecare zi. După cinci zile (dacă temperatura camerei depăşeşte 25 de grade), cidrul se strecoară, se pune în sticle care se închid ermetic şi se păstrează la rece.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
statie metrou jpg 2 jpg
555 (9) jpg
marea unire png
bord masina jpg
Job jpg
vas toaleta jpg
femeie la volan   soferita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net