Frigul, ploaia şi lipsa soarelui ne dau dureri de cap şi ne bagă în depresie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Scăderea drastică a temperaturii, din ultimele zile, poate avea efecte negative asupra sănătăţii, mai ales în cazul bolnavilor cronici, bătrânilor şi copiilor.

Click! vă explică cum vă pot influenţa temperaturile negative, umezeala, vântul, presiunea atmosferică scăzută, dar şi lipsa soarelui.

În doar trei zile, am trecut de la maxime de 18 grade Celsius la 5-6 grade sau chiar mai puţin. Specialiştii spun că organismul are nevoie de circa 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură. În momentul în care trece brusc de la o temperatură la alta, corpul este slăbit instantaneu. Şi asta, pentru că încearcă să facă faţă acestei schimbări, confruntându-se cu frig, umezeală şi vânt.

Sistemul imunitar slăbeşte, iar noi devenim vulnerabili în faţa virozelor, guturaiului, apariţiei astmului, alergiilor şi problemelor de nutriţie, spun specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii. De asemenea, aceste fluctuaţii pot duce şi la agravarea afecţiunilor cardiovasculare.

Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune arterială riscă să facă un atac de cord. Totodată, "umiditatea acţionează asupra organismului direct prin intermediul pielii şi mucoaselor, iar umiditatea crescută reprezintă un factor de activare a bolilor reumatice, a bolilor de colagen şi a bolilor sistemului nervos. Acţiunea indirectă se realizează prin inhalarea aerului umed, astfel încât plămânul primeşte o parte din această umiditate, accentuând suplimentar fenomenul descris", a explicat Cristina Bălănescu, medic primar de medicină generală. Sfatul medicilor este să ne alimentăm cât mai corect pentru a ajuta organismul să depăşească aceste probe. Mai exact, să consumăm fructe şi legume proaspete, deoarece conţin vitamine şi minerale. Cardiacilor şi astmaticilor li se recomandă să evite să iasă prea mult în aer liber.

simeon stalpnicul png

Pe de altă parte, lipsa soarelui şi prezenţa norilor mai multe zile la rând ne influenţează. Există o legătură directă între cantitatea de lumină şi buna-dispoziţie. Şi asta, deoarece, pe timpul iernii, creierul produce o cantitate mai mică de serotonină, un antidepresiv natural. Astfel, pot apărea depresia, lipsa de energie, lipsa de concentrare şi oboseala. Un alt efect al expunerii reduse la soare este faptul că mâncăm mai mult, întrucât se diminuează nivelul leptinei, hormonul care ne informează că stomacul este plin.

O altă problemă este presiunea atmosferică scăzută care determină dureri de cap şi modificări ale tensiunii arteriale.

Brr! Frigul din octombrie ne va arde la portofel

Scăpăm de  ploaie, dar  vine îngheţul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net