Aveţi căţel? Uite ce trebuie să faceţi!

Ultima actualizare:

Sunt foarte multe persoane care nu şi-au înregistrat animalul de companie, deşi acesta are carnet de sănătate şi este vaccinat „la zi". Întrucât va avea loc înregistrarea tuturor câinilor, cu şi fără stăpân, va trebui ca aceştia să facă un drum pentru introducerea căţelului în baza de date.

Noua lege încurajează adopţiile, inclusiv la distanţă, dar nu în orice condiţii. De asemenea, noua reglementare are grijă ca nu cumva, din dragoste pentru animăluţe, să existe oameni care adoptă apoi abandonează maidanezi sau care aduc în bloc mai mulţi câini, care să deranjeze locatarii.

Potrivit noilor norme de aplicare a „Legi Ionuţ", câinii nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stăpân, informează Mediafax. Vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturi, unde vor fi înregistraţi şi consultaţi de veterinar. Acesta stabileşte dacă animalul este sănătos, dacă are maladii ce pot fi tratate sau dacă sunt bolnavi incurabili.

Atenţie! Câinii adulţi cu proprietar trebuie înregistraţi în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014.  

În cazul în care a fost prins şi dus la adăpost un câine care poate fi identificat va fi obligatorie notificarea proprietarului în maximum 24 de ore. La rândul său, stăpânul câinelui trebuie să îl revendice în termen de maximum 7 zile, după care va putea fi adoptat de altcineva.  

Câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adăpostul.  

„Legea Ionuţ" stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi după 14 zile lucrătoare. Decizia va fi emisă de împuternicitul primarului, după ce medicul veterinar stabileşte că este bolnav incurabil sau agresiv. Dacă primăriile au bani, sunt încurajate să păstreze cât mai mult câinii fără stăpân şi să promoveze adopţiile. Sancţiunile vor fi pe măsura încălcării legii: de la 500 de lei, până la 5.000 de lei.

Uite ce trebuie să ştie stăpânii de căţei

Va fi obligatoriu  ca la ieşirea din casă cu animalul de companie să aveţi şi carnetul de sănătate al căţelului, unde să scrie numărul microcipului, data sterilizării şi rasa. Stăpânii trebuie să ridice dejecţiile produse de animale în spaţiul public şi să nu le arunce pe spaţiul public sau pe căile de acces ale blocurilor.

Câinii de rasă trebuie să fie înregistraţi la Asociaţia Chinologică Română, dacă stăpânii nu vor să rişte ca animalul să fie considerat metis sau câine comun, apoi sterilizat. Medicii veterinari care eliberează carnetul de sănătate al câinilor cu stăpân trebuie să introducă datele căţelului de rasă în baza naţională de date. Tot medicul trebuie să înregistreze şi câinele cu stăpân, dar fără să fie de rasă, apoi urmează ca aceste animale să fie sterilizate. Pentru maidanezi, înscrierea se va face imediat după ce e adus în adăpost şi, înainte de a fi adoptat ne-a informat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară. Înregistrarea este obligatorie imediat după publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a „Legii Ionuţ", dar nu mai târziu de 1 martie 2014.

Câinii vor fi ridicaţi de pe stradă, cu prioritate cei de lângă şcoli, grădiniţe, locuri de joacă, parcuri, pieţe, spitale, precum şi haitele agresive. Autorităţile vor avea obligaţia să numere câinii şi să să întocmească hărţi cu distribuţia maidanezilor pe străzi. Va fi interzisă mutarea dintr-o zonă în alta a animalelor capturate. Câinii duşi la adăposturi vor primi un număr unic de identificare, iar în fişa de înregistrare se va nota şi locul de unde a fost luat. Câinii vor sta în cuşti separate, după talie şi starea de sănătate. Primăriile sunt încurajate să promoveze adopţiile şi să folosească eutanasierea maidanezilor doar în cazuri de boli incurabile sau agresivitate.

Click! Spune

Ionuţ Anghel, un copil de 4 ani, a fost ucis de o haită de câini, în Parcul Tei din Capitală, în 2 septembrie. Tragedia a impresionat o ţară întreagă şi a determinat autorităţile să facă o lege care a fost denumită „a lui Ionuţ", în amintirea copilului sfârşit în parc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net