Stai cu chirie? Click! te învaţă să negociezi preţul

Ultima actualizare:

    Dacă vrei să te muţi cu chirie află că preţurile sunt mai mici şi le poţi negocia mult mai uşor
Dacă vrei să te muţi cu chirie află că preţurile sunt mai mici şi le poţi negocia mult mai uşor

În perioada verii, preţurile chiriilor la apartamente scad. Dacă vrei să te muţi, acum este momentul! Click! îţi spune cum să alegi un apartament cu chirie şi cum negociezi cât mai bine preţul.

În această perioadă, pe piaţa imobiliară există multe oferte şi foarte puţine cereri. Acest lucru este în avantajul tău, mai ales că pe parcursul verii preţurile chiriilor scad, iar proprietarii sunt mult mai dispuşi să negocieze.

Dacă doreşti să te muţi într-un alt apartament sau altă garsonieră plătind mai puţini bani, acum este cel mai bun moment din an.

O locuinţă nemobilată are un preţ mai mic

Atunci când stabileşti preţul chiriei, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte: dacă locuinţa are sau nu balcon, dacă are sau nu îmbunătăţiri şi dacă este dotată cu toate utilităţile: apă rece, apă caldă, căldură, gaze, cablu tv, cablu internet, telefon, interfon.

simeon stalpnicul png

Priveşte cu atenţie în jur şi verifică dacă funcţionează instalaţia sanitară, dacă apartamentul este dotat cu geamuri termopan sau cu uşă metalică. Dacă nu ţi se pun la dispoziţie mobila şi aparatura electrocasnică, ai un motiv în plus să negociezi preţul.

Caută locuinţe scoase de mult timp la închiriere

Poţi descoperi foarte uşor aceste apartamente, căutându-le pe site-urile de profil de pe internet. Urmăreşte data publicării anunţului şi verifică telefonic dacă mai este de actualitate.

În cazul în care locuinţa nu a fost închiriată, este foarte posibil ca proprietarul să fie nerăbdător şi să mai lase din preţul chiriei. Atenţie însă! Ia în calcul şi faptul că o locuinţă neînchiriată mult timp ar putea avea vicii ascunse.

Fii foarte atent! Cu siguranţă, înaintea ta au existat şi alte persoane dornice să o închirieze dar care, în cele din urmă, au refuzat-o. Interesează-te care este motivul!

Stabileşte-ţi o limită de preţ

Stabileşte o sumă de bani pe care eşti dispus să o plăteşti pe chirie şi nu te abate de la aceasta. Dacă ţi se propune un preţ mai mare, refuză oferta.

Explică-i proprietarului că nu eşti dispus să plăteşti nici un leu peste suma respectivă. Poţi miza pe faptul că puţine persoane îşi mai permit să închirieze, iar proprietarul nu mai are şi alte cereri.

Cât de bună este zona în care doreşti să te muţi?

Interesează-te dacă în apropierea blocului în care doreşti să locuieşti există staţie de metrou sau staţii pentru mijloacele de transport în comun.

Etajul la care se situează apartamentul este un alt aspect de luat în seamă: cu cât este mai sus, cu atât locuinţa trebuie să fie mai ieftină.

De asemenea, şi zona în care se află apartamentul este foarte importantă. O locuinţă aflată la periferie este mult mai ieftină decât una construită în buricul târgului. Interesează-te dacă în cartierul în care doreşti să te muţi există şcoală, grădiniţă, spital sau parcuri.

În cazul în care toate acestea nu se află cât de cât în apropiere, vei avea un motiv în plus să negociezi preţul chiriei.

Negociază cu agentul imobiliar

Interesul unui agent imobiliar este să încheie cât mai multe contracte. În general, comisionul plătit către agenţie este de 50% din valoarea chiriei stabilite între tine şi proprietar. Profită de puterea pe care agentul o reprezintă în acest moment şi oferă-i un comision mai mare pentru a găsi o locuinţă cu o chirie cât mai mică.

Uite ce să nu accepţi

Trebuie să-i interzici proprietarului să intre la tine în locuinţă în timp ce tu nu eşti acasă şi fără a te anunţa înainte.

Asigură-te că proprietarul nu reînchiriază apartamentul fără să te informeze cu cel puţin câteva săptămâni înainte.

Mulţi proprietari impun chiriaşilor să plătească ei impozitul pe chirie. Nu accepta o astfel de propunere! Plata impozitului cade în sarcina proprietarului, conform legii.

Stabileşte dinainte în baza unui contract scris că proprietarul nu are dreptul de a-ţi mări chiria decât dacă te anunţă cu două, chiar trei luni înainte.

Citeşte şi: 

Vrei să-ţi cumperi o  locuinţă? Preţurile  nu vor mai creşte!

Doar 5,74% din locuinţe sunt  asigurate împotriva dezastrelor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net