Neamţ, călătorie prin ţinutul mănăstirilor - FOTO

Ultima actualizare:
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz

Călătorii străini care ne vizitează au păreri împărţite despre România. Îl caută pe Dracula şi au surpriza să-l găsească pe Vlad Ţepeş, dar cam toţi se îndrăgostesc de mănăstirile din Moldova sau de cimitirul vesel de la Săpânţa. Iar când aud că Neamţul e regiunea cu cele mai multe mănăstiri şi biserici din lume, vor neapărat să ajungă acolo.

România este un Halloween etern. Căruţele le taie faţa maşinilor de lux, vacile şi oile au prioritate pe şoselele naţionale, autostrăzile lipsesc aproape cu desăvârşire, peturile şi pungile de plastic fac parte din decor şi la înălţimi de 2.000 de metri... Însă inima ţării bate cu un ritm pe care trebuie să ai răbdare ca să-l identifici.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

Peisajele montane te lasă cu gura căscată, râurile se prăvălesc în cascade răsunătoare, pădurile (netăiate încă) sunt verzi şi umbroase, păşunile găzduiesc armate de căpiţe, pensiunile agroturistice aruncate în zone bucolice te primesc „ca la mama acasă".

Unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale noastre, Neamţul are un potenţial turistic în plină dezvoltare, aşteaptându-şi vizitatorii cu un tezaur natural şi istoric aparte, cu o concentraţie imensă de mănăstiri pe kilometrul pătrat şi cu unele dintre cele mai interesante case memoriale din ţară: ale lui Ion Creangă, Calistrat Hogaş sau Mihail Sadoveanu. Şi pentru că trebuie să ne aliniem ţărilor din UE, se promovează intens hiking-ul (drumeţiile), biking-ul (mersul cu bicicleta) şi călăria în Parcul Ceahlău, Cheile Bicazului, Cheile Şugăului, Munţii Tarcău sau în Parcul Naţional Vânători.

Ascensiune cu telegondola

Dacă v-am convins, poate că ar trebui să vă începeţi traseul din Piatra Neamţ. Reşedinţa judeţului, întinsă cochet la poalele Pietricicăi şi ale Cozlei, este unul dintre cele mai frumoase şi îngrijite oraşe din Moldova. Panorama e superbă din vârful Cozlei, unde ajungeţi simplu, dar spectaculos, cu telegondola. Staţia de plecare este la Gara Piatra Neamţ, iar până la staţia de sosire de pe Cozla parcurgeţi 1.915 de metri în fix 6 minute. Orice locuitor al urbei vă va îndruma apoi către Curtea şi Biserica domnească, cocoţate pe un mic platou ce domină centrul oraşului.

Vezi aici mai multe imagini din Neamţ

Construite din piatră, pe vremea lui Ştefan cel Mare, în stilul moldovenesc al perioadei respective, cele două clădiri sunt la ora actuală emblema oraşului. În afară de telegondolă, atracţia verii la Piatra Neamţ este Ştrandul oraşului, în fapt un adevărat complex turistic. Acesta se află la poalele celui de-al treilea deal care împrejmuieşte oraşul, Cemegura, pe malul drept al Bistriţei şi are două bazine (unul olimpic, celălalt pentru copii), nenumărate spaţii verzi, terenuri de tenis, volei, baschet, handbal, un patinoar, spaţii de cazare şi zone special amenajate pentru roleri şi skateboarderi.

Ai vizitat judeţul Neamţ? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!

Dacă sunteţi genul care gustă muzeele, încercaţi-l pe acela de Artă, care trece în revistă destul de interesant pictura, grafica, sculptura şi tapiseria artiştilor români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din secolul al XX-lea. Totodată, Muzeul de Etnografie are o expoziţie frumuşică de obiecte de artă populară din judeţul Neamţ, care vorbeşte de obiceiuri, port sau arhitectura tradiţională de lemn.

Bicazul văzut de pe vaporaş

Părăsiţi oraşul pe drumul care duce la Suceava şi minunaţi-vă de peisajele dumnezeieşti care vă ies în cale. Satele se întind mândre de o parte şi de alta a Bistriţei, în timp ce munţii şi pădurile de conifere încep să-şi intre în drepturi. La Bicaz, un oraş urâţel, dar important însă în sectorul hidroenergetic al ţării, puteţi face o escală lângă barajul de pe lacul artificial cu acelaşi nume (foto jos). Este impunător, căci are o înălţime de peste 500 de metri.


    Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz

Toată lumea opreşte acolo, iar asta se vede pe luciul apei, unde plutesc peturi şi tot felul de pungi şi punguliţe, concurând parcă cu păstravii, mrenele şi plăticile care mai scot din când în când capul la soare şi la pescarii amatori de pe mal. Eforturile autorităţilor de a stopa prostul obicei românesc de a arunca gunoiul acolo unde-ţi e la îndemână, fără să te gândeşti la răul pe care-l provoci naturii, sunt deocamdată zadarnice. Locul este, însă, superb. Puteţi să vă bucuraţi mai mult de frumuseţea zonei, plimbându-vă cu vaporaşul sau cu hidrobicicleta.

Citeşte şi:

Vacanţă ecologică la ţară, cu 150 de lei - FOTO

Turism pe urmele masonilor de altădată - FOTO

Maramureş, locul unde oamenii au oprit timpul - FOTO

Avrig,

paradisul pierdut al baronului von Brukenthal - VIDEO

Dacă vreţi să vedeţi Cheile Bicazului, faceţi cale întoarsă preţ de vreun kilometru şi luaţi-o la dreapta, către Bicazul Ardelean şi Gheorgheni. O să vedeţi căsuţe arhaice, cu prispe albastre, care sfidează legile naturii, fiind aşezate surprinzător sub pietroaie uriaşe ce par să atârne de un fir de păr. Sau cariere de piatră cu tăieturi artistice. Pârâuri care trec pe sub podeţe de lemn, ce aduc izbitor cu podurile mobile ale castelelor medievale, căci unesc malul de la şosea cu uşa vreunui gospodar.

Citeşte mai multe amănunte pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
florin calinescu png
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net