Maramureş, locul unde oamenii au oprit timpul - FOTO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Obiceiuri moştenite din tată în fiu, bătrâni primitori şi îndeletniciri vechi - iată ce puteţi descoperi în satele vechi din Maramureş. Merită să petreceţi câteva zile în aceste locuri peste care secolul XXI nu a apucat să-şi lase amprenta!

Când călcaţi pe uliţele bătrânelor localităţi din Maramureş nu trebuie să vă simţiţi stânjeniţi de privirile iscoditoare ale localnicilor. Fiţi fără grijă, veţi fi primiţi cu ospitalitate: copiii de abia aşteaptă să coborâţi din maşină şi vă  conduc până la cabanele sau motelurile unde v-aţi cazat, iar gazdele vă întâmpină cu un pahar de horincă şi cu şunculiţă de casă.

Satul Prinţului Charles

La Breb, una dintre cele mai retrase localităţi din Maramureş, ajungeţi de pe drumul judeţean 184, ce leagă oraşele Budeşti şi Ocna Şugatag. Venind dinspre Budeşti, ieşiţi din drumul principal, cotind la stânga, şi continuaţi aproximativ trei kilometri până la intrarea în sat.

Şi deşi este un loc retras şi mai puţin cunoscut în România, mica aşezare a devenit cunoscută chiar şi în Marea Britanie, după ce prinţul Charles şi-a cumpărat aici două case de lemn.

Vezi aici mai multe imagini din Maramureş

Drumurile permit accesul doar cu căruţa trasă de cai sau în cel mai bun caz cu un jeep puternic. Dintre cei 1.307 locuitori, majoritatea populaţiei este formată din bătrâni, bunici şi copii care le mai înveselesc acestora zilele.

Cei în putere au plecat în străinătate, unde lucrează pentru a le oferi un trai mai bun celor mici. Veţi observa că bătrânii ţin la portul tradiţional (foto stânga), la puloverele din lână pe care le folosesc atunci când au de lucru la câmp sau în ogradă, dar nu renunţă nici la opinci.

simeon stalpnicul png

În Breb vă puteţi caza ­într-una din cele patru-cinci pensiuni amenajate după stilul tradiţional maramureşean, cu cergi ce acoperă pereţii, porturi populare ce decorează toate încăperile şi vesela viu colorată.

Citeşte şi:Avrig, paradisul pierdut al baronului von Brukenthal - VIDEO

Una dintre pensiuni, denumită „Lucia", a adăpostit în anii '70 doi etnografi francezi, lucru deloc uşor la acea perioadă, povestesc proprietarii. „Intruşii" au stat ascunşi aici timp de doi ani, perioadă în care părinţii celor care se ocupă acum de pensiune au învăţat limba franceză, pe care au predat-o la rândul lor şi copiilor.

Ai vizitat Maramureşul? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!

Cazarea la pensiunile din Breb costă 45 de lei de persoană pe noapte, iar masa - între 15 lei de persoană pentru micul dejun şi 25 de lei de persoană pentru tacâmul de prânz sau de cină.

Vrei să pleci în vacanţă? Caută AICI cea mai bună ofertă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net