Vrei să înfiezi un copil? Stai acasă un an şi primeşti bani

Ultima actualizare:

    Noua Lege a adopţiei a fost votată miercuri, într-o  formă simplificată, şi aduce beneficii părinţilor
Noua Lege a adopţiei a fost votată miercuri, într-o formă simplificată, şi aduce beneficii părinţilor

România e ţara care îşi leapădă copiii cel mai uşor din întreaga Europă. La fiecare şase ore un bebeluş este părăsit de mama lui în maternitate, iar statul îl închide într-un sistem bolnav, din care iese mutilat pe viaţă. Aproape 60 de mii de minori se află în grija statului şi aşteaptă să ajungă într-o familie. Dacă vreţi să înfiaţi, trebuie să ştiţi că legea este mult mai permisivă.

Mulţi români care nu-şi pot face propriii copii vor să ia un suflet abandonat de părinţi, însă puţini s-au încumetat până acum să demareze procedura de adopţie. Legea, care se află încă în vigoare, este mult prea rigidă, cu termene lungi de aşteptare şi vrafuri de documente. Ca să încurajeze adopţia, deputaţii au votat, miercuri, în unanimitate, o nouă lege. Va intra în vigoare peste patru luni, când autorităţile sunt convinse că numărul micuţilor părăsiţi care-şi vor găsi o familie va creşte de la zi la zi.

  • Copilul, declarat adoptabil mai repede - În primul rând, actul normativ va schimba timpii până la care un copil va fi declarat adoptabil. Termenul de apel în instanţa judecătorească a fost redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată trebuie să fie în cel mult 15 zile de la înregistrare. Mai mult, au fost simplificate şi procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie. De asemenea, proiectul stabileşte că minorul este declarat adoptabil în cazul în care familia naturală nu se prezintă la primele două termene stabilite de judecător.
  • Stai 6 luni în România ca să adopţi - Noua formă a legii prevede şi condiţii mai uşoare pentru părinţii adoptivi care sunt cetăţeni români şi locuiesc în străinătate. Guvernul stabilise că aceştia au dreptul să demareze proceduri de adopţie dacă au locuit cel mult un an în România înaintea solicitării, însă Camera Deputaţilor a hotărât ca acest termen să fie redus la 6 luni.
  • Ai atestatul în 90 de zile - Termenul de întocmire a raportului pentru facilitarea demersurilor vizând eliberarea atestatului de adopţie a fost redus de la 120 de zile, cum prevedea Guvernul, la 90 de zile. Totodată, se extinde perioada de valabilitate a atestatului, astfel încât, dacă într-un an nu ai reuşit să adopţi un copil, mai ai la dispoziţie încă un an. Mai mult, încredinţarea în vederea adopţiei nu va fi necesară pentru adopţia copilului pentru care a fost deschisă procedura adopţiei interne şi acesta se află în plasament la unul dintre soţii familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puţin 6 luni - faţă de 2 ani, cât prevedea Guvernul, şi un an, cât stabilise Senatul.
  • Indemnizaţia poate ajunge la 1.700 de lei - Cea mai importantă modificare se referă însă la concediul de acomodare, acordat unuia dintre părinţii adoptivi. În forma Guvernului, acesta era de 90 de zile, însă deputaţii din Comisiile de specialitate au propus extinderea perioadei la un an. În schimb, au cerut reducerea indemnizaţiei, de la 6,8 ISR pe lună, la 3,4 ISR. Astfel, în plată, unul dintre părinţii adoptivi va beneficia de aproximativ 1.700 de lei lunar, dacă va înfia un copil mai mare de 2 ani. Pentru micuţii cu vârsta de sub 2 ani, se vor aplica prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului. Acum, ajutorul se calculează la 85% din veniturile părintelui care stă acasă cu bebeluşul şi nu poate depăşi 3.400 de lei pe lună, în primul an. Cine alege să plece la serviciu după al doilea an, primeşte lunar 1.200 de lei. Parlamentarii vor să modifice legea şi să readucă indemnizaţia la 85% din venituri pentru ambii ani, aşa cum a fost până în 2010. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net