Sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer

Ultima actualizare:

    Toamna târziu este cel mai bine să plantaţi un pom fructiferFoto recolta.eu
Toamna târziu este cel mai bine să plantaţi un pom fructiferFoto recolta.eu

Dacă beneficiaţi de o grădină cu un spaţiu generos este foarte bine să vă gândiţi la varianta plantării unor pomi fructiferi în ea. Aceştia sunt o soluţie practică pentru amenajarea unui loc liniştit în care puteţi lua masa alături de familie şi prieteni, în special în anotimpul cald. Click îţi prezintă câteva sfaturipentru plantarea unui pom fructifer pe care este bine să le cunoşti înainte de a te apuca de plantat.

Pentru început este bine ca numărul puieţilor plantaţi să nu fie unul foarte mare. De regulă un număr de 5-6 sunt suficienţi pentru a vă oferi umbră şi adăpost.

  • Este indicat să alegeţi pomi din mai multe specii, care fructifică în luni diferite. Aşa o să vă bucuraţi de roadele lor mai mult timp.
  • Ţineţi cont de condiţiile climatice din zona unde locuiţi. Specii ca piersicul, caisul, smochinul cresc mai bine în Dobrogea şi Bărăgan, pe când în zonele mai înalte sunt indicate plantarea de pruni, meri sau peri. Puteţi să vă vizitaţi vecinii sau să priviţi grădinile acestora pentru a observa ce pomi au ei. Vă pot oferi sfaturi foarte bune din experienţa lor.

Sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer: Căutaţi un furnizor autorizat

Groapa trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 60 de minute
Groapa trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 60 de minute
  • Mergeţi la o pepinieră autorizată! Astfel aveţi certitudinea că pomii pe care îi cumpăraţi sunt sănătoşi şi dintr-un soi valoros.
  • Cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor este toamna târziu, după ce au căzut toate frunzele. Ei intră în repaus vegetativ, fapt ce le încetează procesele fiziologice din organism şi sunt mult mai rezistenţi la stres.
  • Plantaţi de toamna târziu, în primăvară vor pleca mai devreme în vegetaţie şi se vor dezvolta mai bine.

Sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer: Fasonaţi rădăcina

După câţiva ani, pomii se pot dezvolta şi creşte ca cei din imagine
După câţiva ani, pomii se pot dezvolta şi creşte ca cei din imagine
  • Rădăcinile pomişorului se fasonează, asta înseamnă că veţi scurta rădăcinile din lateral şi veţi lăsa mai lungă rădăcina principala, din mijloc. Dacă întâlniţi şi segmente de rădăcină rănită sau ruptă, se scurtează şi acestea. Groapa se sapă la o adâncime de 60 cm, şi trebuie să aibă un diametru de 50 cm.

Crescătorie de pomi fructiferi
Crescătorie de pomi fructiferi
  • Rădăcinile pomului se mocirlesc, se scufundă într-un amestec de apă, pământ şi îngrăşământ. Acest procedeu are rolul de a asigura rădăcinilor hrana necesară creşterii şi ramificării.
  • Rădăcinile mocirlite se aşează pe fundul gropii pe un strat afânat de pământ, montându-se un sprijin (arac) de care se va lega pomulpentru a fi protejat de viscol şi pentru a creşte drept.
  • Pentru a proteja rădăcina de îngheţ, formaţi un muşuroi până la o înălţime de 20-30 de centimetri în jurul tulpinii.
  • Din primăvară trebuie doar să-l udaţi bine, dacă este un an secetos.

Fasonaţi rădăcina pomului înainte de plantare
Fasonaţi rădăcina pomului înainte de plantare
  •  
  •  
  •  
image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net