Principalele boli care apar în cultura de cartofi. Cum pot fi combătute

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Deși nu este o cultură pretențioasă, cultura de cartof necesită atenție mai ales în anii cu precipitații abundente. Cartoful poate fi afectat de peste 400 de boli și dăunători, de aceea măsurile de protecție fitosanitară sunt esențiale atunci când se dorește ca producția să fie pe măsura eforturilor depuse.

În caz contrar, întreaga investiție poate fi compromisă. Pentru a nu înregistra pierderi semnificative, orice fermier trebuie să fie atent la câteva detalii. În primul rând, trebuie ales un soi rezistent și potrivit zonei în care este cultivat. Se ține cont de tipul de sol, de perioada de vegetație, de calitate și modul de utilizare. De asemenea, este important de știut că bolile pot deveni veritabile probleme atunci când nu sunt tratate corespunzător. În ceea ce privește bolile culturilor de cartofi, acestea se împart în trei mari categorii:

  • Bolile de natură virală: mozaicul X, mozaicul Y, răsucirea frunzelor la cartof.
  • Bolile de natură fungică: mana, alternarioza, putregaiul alb, putregaiul uscat al tuberculilor, putregaiul apos al tuberculilor, făinarea cartofului, verticilioza, râia neagră, rizoctonia la cartof.
  • Bolile de natură bacteriană: veștejirea bacteriană, putregaiul moale al coletului și al tuberculilor cartofului.

Dintre acestea, cele mai întâlnite și agresive boli sunt mana cartofului și alternarioza cartofului sau pătarea brună a frunzelor de cartof. Atât mana, cât și alternarioza sunt boli de natură fungică și au drept cauză infecția fungică prin anumiți agenți patogeni.

Atunci când vorbim despre mana cartofului, vorbim despre ciuperca Phytophthora infestans – specie oligofagă a cărei miceliu este neseptat, iar boala se transmite de la un an la altul prin tuberculii mănați sau prin resturile de plante infectate rămase în sol sau în stocul materialului de plantat.

În cazul alternariozei cartofului, agenții patogeni care cauzează infecția fungică sunt Alternaria solani și Alternaria alternata, două specii asemănătoare între care nu poți face distincția decât printr-o analiză microscopică.

Condiții favorabile pentru instalarea bolilor în culturile de cartofi

În România, cele două boli sunt păgubitoare și apar mai ales în regiunile deluroase și muntoase în anii cu veri ploioase și răcoroase, cu temperaturi mai scăzute față de normele climatologice. Alternaria solani, de exemplu, se dezvoltă mai ales atunci când umiditatea aerului este ridicată, când frunzele plantei sunt frecvent acoperite cu picături de apă, când temperatura se situează între 6 și 34°C. La fel putem spune și despre Phytophthora infestans, agentul patogen răspunzător de mana cartofului, care este în mediul lui atunci când vremea e foarte ploioasă.

Dincolo de aspectele meteorologice, aceste boli pot avea și alți factori de dezvoltare. Atunci când vorbim despre mana cartofului, cel mai cunoscut factor este rotația incorectă a culturilor sau folosirea ca sămânță a unor tuberculi infectați. Transmiterea bolii se face prin intermediul tuberculilor mănați sau prin resturi de plante infectate rămase în sol. De aceea, rotația culturii trebuie făcută la cel puțin trei ani, iar dacă există un asolament potrivit, atunci această sursă de infecție este controlabilă. Această măsură previne apariția atât a alternariozei, cât și a manei. De asemenea, trebuie să se folosească tuberculi sănătoși pentru sămânță și soiuri de cartofi rezistente la agenții patogeni.

Efectele nocive ale bolilor – cum le combați

Din fericire, există metode din ce în ce mai avansate de prevenire a acestor boli. Respectarea unui plan de tratamente cu fungicide pe parcursul perioadei de vegetație poate salva orice cultură. Folosirea fungicidelor inhibă în totalitate procesul de formare a sporilor, inhibă dezvoltarea celulelor fungice în aproape toate fazele de dezvoltare. Astfel, cultura este protejată pe tot parcursul dezvoltării ei.

Conform mai multor surse, rezultate bune se obțin cu Polyram® DF și Acrobat® MZ 69 WG, două fungicide care acționează atât împotriva manei cartofului, cât și împotriva alternariozei.

  • Polyram® DF – cu un conținut de 70% metiram, substanță activă din grupa ditiocarbamaţilor, produsul împiedică germinarea sporilor ciupercii, având efect și asupra dezvoltării ulterioare a tuburilor germinative. Are acțiune multi-site și se prezintă sub formă de granule uniforme, dispersabile în apă. Tratamentul preventiv cu Polyram® DF se efectuează la începutul perioadei de vegetație (creșterea lăstarului sau răsfirarea inflorescenței).
  • Acrobat® MZ 69 WG – conține mancozeb și dimetomorf, produsul oferă o acțiune locală, dar și de contact, în toate stadiile de evoluție. De aceea, Acrobat® MZ 69 WG este soluția eficientă în tratamentul preventiv, curativ și antisporulant, cu efect rezidual de lungă durată.

Cele două produse sunt puse la dispoziție de BASF. Partener de încredere pentru protecția culturilor, BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a proteja investițiile în cartofi de la început până la sfârșit, astfel încât orice agricultor poate obține maximum de productivitate din fiecare hectar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net