Pleci în străinătate? 4 sfaturi pentru situaţii de urgenţă

Ultima actualizare:

Vrei să pleci în vacanţă în străinătate? Ar fi bine ca înainte de a alege destinaţia să fii pus la curent cu câteva informaţii utile care te vor ajuta în cazul în care întâmpini neplăceri. Află ce trebuie să faci dacă vrei să pleci cu animalul de companie, dacă ţi-a dispărut copilul sau operatorul de turism ori compania aeriană au dat, între timp, faliment!

Călătoresc în afara Europei, dar ţara mea nu are ambasadă sau consulat la destinaţie. Pe cine ar trebui să contactez dacă am nevoie de ajutor? În calitate de cetăţean al unui stat membru UE, eşti automat ceţătean al Uniunii Europene şi, prin urmare, ai dreptul la asistenţă consulară dacă te afli în afara UE. Poţi cere ajutor la consulatul sau ambasada oricărei ţări membră UE dacă, de exemplu, eşti arestat, ai suferit un accident grav sau ai pierdut documente importante. 

1. Unde sun dacă mi-a dispărut copilul?

Uniunea Europeană a convenit asupra unui număr unic pentru apeluri de urgenţă 116.000 pentru raportarea copiilor dispăruţi din toate statele UE. Numărul poate fi folosit de părinţii unui copil dispărut, care s-a pierdut sau care a fugit de acasă, dar şi de persoane care deţin informaţii despre un copil dispărut. 

2. Ce drepturi am dacă sunt călător cu handicap?

Normele UE privind drepturile pasagerilor protejează persoanele cu handicap şi pe cele cu mobilitate redusă împotriva discriminării în timpul călătoriilor cu avionul sau cu trenul şi le conferă dreptul de a avea acelaşi acces la mijloacele de transport ca şi ceilalţi cetăţeni. Dacă ai acces la locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap în timpul călătoriilor cu maşina în România, ţi se acordă accesul la locurile de parcare echivalente din întreaga Europă. Pentru aceasta ai nevoie de modelul standardizat de card de parcare pentru persoanele cu handicap. 

3. Firma de turism a dat faliment. Ce trebuie să fac?

Directiva privind pachetele de servicii turistice protejează consumatorii europeni care pleacă în vacanţă şi acoperă pachetele pentru vacanţă prestabilite care combină cel puţin două dintre următoarele servicii: transportul, cazarea şi alte servicii turistice cum ar fi excursiile incluse în preţul de vânzare. Protecţia oferită de directivă include: informaţiile din broşuri, dreptul de a anula fără penalităţi, răspunderea în ceea ce priveşte serviciile (de exemplu, hoteluri de calitate nesatisfăcătoare) şi protecţie în cazul în care un operator de turism sau o companie aeriană dă faliment. 

4. Ce să ştii dacă iei un animal cu tine

În cazul în care călătoreşti în interiorul UE poţi cu uşurinţă să iei animalele de companie cu tine dacă respecţi următoarele reguli: 

  • Asigură-te că animalul a fost supus unei vaccinări antirabice şi că această informaţie este înscrisă în paşaportul animalului de companie; 
  • Dacă pleci în Irlanda, Finlanda, malta sau Regatul Unit, animalul trebuie să fie supus şi unui tratament antiparazitar.
  • În cazul în care câinele sau pisica are o vârstă mai mică de 3 luni sau dacă animalul de companie nu este câine, pisică sau dihor domestic, se pot aplica normele specifice fiecărei ţări. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net