Învaţă-l pe copil ce să facă dacă se pierde de tine!

Ultima actualizare:

    Sunt suficiente doar câteva momente de neatenţie pentru ca micuţul tău să se rătăcească în locurile publice
Sunt suficiente doar câteva momente de neatenţie pentru ca micuţul tău să se rătăcească în locurile publice

Nu dorim nimănui să treacă prin experienţa cruntă de a constata dispariţia copilului său. I se poate întâmpla oricui, într-o clipă de neatenţie, în supermarket, în parc sau pe stradă, în locuri aglomerate. Cum acţionezi rapid, ce trebuie să faci? Inspectoratul General al Poliţiei Române are câteva recomandări salvatoare, dar şi un ghid al lucrurilor pe care orice copil trebuie să le ştie de acasă.

Ce trebuie să ştie cel mic, preventiv

Încă de la vârste fragede trebuie să-i faceţi instructajul unui copil. El trebuie să-şi ştie numele complet, numele părinţilor, un număr de telefon al părinţilor şi adresa la care locuieşte.

Părinţii trebuie să-i spună că, dacă vreodată se rătăceşte de ei în aglomeraţie, să nu se îndepărteze de locul din care  şi-a dat seama că s-a rătăcit.

Să strige după ajutor şi să  se manifeste zgomotos dacă cineva vrea să-l ducă forţat din acel loc.

Copiii trebuie învăţaţi de mici că poliţiştii sunt acolo să ajute, să protejeze. Astfel, atunci când se rătăcesc, să ceară ajutorul unei persoane în uniformă (jandarm, poliţist, paznic etc.). Se mai pot adresa personalului celui mai apropiat magazin sau unei familii cu copii.

Dacă s-a pierdut în magazin, trebuie învăţat să rămână acolo unde părinţii l-au văzut ultima dată şi să-i aştepe să se întoarcă. În cazul în care timpul trece şi părinţii nu îl găsesc, să meargă la un vânzător sau la o casieră şi să ceară sprijinul. Ei pot anunţa prin staţie găsirea copilului. De asemenea, să nu plece cu necunoscuţi, să nu iasă din magazin şi, mai ales, să nu intre în panică.

Sfaturi pentru copiii care merg singuri la şcoală

În primul rând, părinţii trebuie să-i înveţe pe cei mici cum să circule pe stradă, să fie atenţi la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală şi înapoi. Să refuze orice persoană care se oferă să îi ducă acasă cu maşina.

Să meargă întotdeauna însoţiţi atunci când parcurg drumul casă-şcoală. Să nu se abată niciodată de la traseul cunoscut şi să evite scurtăturile, mai ales dacă acestea sunt pe lângă clădiri părăsite şi pe alei lăturalnice. Dacă vor să meargă undeva după ore, să obţină acordul părinţilor.

simeon stalpnicul png

Recomandări în caz de  dispariţie a copilului

Dacă cel mic a dispărut din magazin, în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de protecţie şi pază din cadrul magazinului. Dacă nu a ajuns acasă, întrebaţi vecinii, rudele, colegii copilului sau oricare altă persoană care v-ar putea oferi informaţii. Dacă nu l-aţi găsit în acele locuri, anunţaţi ime­diat Poliţia, la 112. Daţi cât mai multe informaţii despre copil, cum ar fi data naşterii, înălţimea, greutatea, semne particulare, cu ce era îmbrăcat în ziua dispariţiei, la ce nume răspunde.După ce aţi anunţat Poliţia, sunaţi şi la Telefonul Copilului, la numărul 116000, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută. Preventiv, nu trimiteţi niciodată copilul singur la cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte foarte bine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Costel Corduneanu FB jpg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net