Ai bicicletă? Aşa o asiguri împotriva furtului!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

În fiecare zi, când îţi laşi bicicleta în faţa blocului, te gândeşti cu groază că s-ar putea să rămâi fără ea? Află că ai posibilitatea de a cumpăra o asigurare care să acopere riscul de furt. Reporterii Click! au vorbit cu Bogdan Stroe, directorul de vânzări al unui magazin care vinde biciclete şi poliţe de asigurare, care ne explică tot ce trebuie să ştim.

Asigurările pentru bicicletă acoperă doar două tipuri de risc: cel de furt şi cel de tâlhărie. Furtul presupune ca proprietarul să se trezească fără bicicletă, cu toate că a folosit sisteme antifurt. „Dacă îţi legi bicicleta de gardul din faţa blocului, o asiguri cu sistem antifurt dar, cu toate astea, îţi este furată, atunci vei fi despăgubit”, ne explică Bogdan Stroe, director de vânzări al magazinului de biciclete Moş Ion Roată din Bucureşti. Dispozitivul antifurt trebuie să asigure cadrul şi roata din spate. De asemenea, dispozitivul antifurt trebuie să asigure foarte bine şi obiectul de care este „legată” bicicleta: un copac, un gard, un stâlp etc. Aceste obiecte trebuie să fie solide, să nu poată fi smulse sau tăiate cu uşurinţă. 

“Tâlhăria este un furt prin violenţă fizică. De exemplu, mergi cu bicicleta pe stradă, eşti atacat de o persoană care te loveşte, te bruschează, te dă jos de pe bicicletă şi ţi-o fură”. Atenţie! Poliţa de asigurare nu acoperă furtul anumitor piese sau componente, ci doar furtul bicicletei cu totul. „Deci, bine ar fi, dacă putem spune aşa, să ţi se fure bicicleta cu totul, nu pe bucăţi, dacă vrei să obţii despăgubirea”, continuă Bogdan. Poliţa de asigurare, ne explică el, este distribuită prin brokeri de asigurare, dar o poţi cumpăra şi din magazinele de profil.  

Care este suma maximă asigurată

Valorile asigurate diferă foarte mult, de la caz la caz. „În cazul unei biciclete noi, valoarea maximă care poate fi asigurată este 1.500 euro, iar cea minimă este de 200 de euro. Bicicletele sub 200 de euro nu pot fi asigurate, ne spune Bogdan. În ceea ce priveşte produsele second hand, valoarea maximă care se poate asigura este 1.000 de euro. Prima de asigurare, indiferent de cât de nouă sau veche este bicicleta, e de 10% pe an din valoarea asigurată.

Cum stabilim valoarea unei biciclete

În cazul unui produs  nou, care are o vechime de până în doi ani, valoarea este dată de chitanţa sau factura pe care ai primit-o când l-ai cumpărat din magazin. Cele la mâna a doua nu vor avea astfel de documente, aşa că vei estima singur valoarea lor. Însă, nu este recomandat să supraevaluezi bicicleta. Asta pentru că, în cazul unui furt, compania de asigurări va face o reevaluare a ei şi, dacă se constată că suma asigurată a fost „umflată”, vei primi doar o parte din bani. 

Există însă şi varianta ca proprietarul să deţină o bicicletă veche, fără acte, dar căreia să-i fi adus, în timp, anumite modificări. De exemplu, ai cumpărat cauciucuri foarte bune, un ghidon sau o şa nouă, ai montat diferite accesorii etc. În acest caz, valoarea bicicletei va creşte, iar în caz de furt vei primi mai mulţi bani.  Însă, doar cu condiţia să păstrezi chitanţele pentru fiecare dotare în plus.

Şi aici plătim franşiză

Se pare că de franşiză nu scăpăm nici în cazul asigurărilor pentru biciclete. Aşadar, trebuie să ştii că acest tip de asigurare vine la pachet cu o franşiză de 20%. Cu alte cuvinte, în cazul unui furt, asiguratorul îţi va plăti daune în valoare de 80% din suma asigurată. „Însă, nu e chiar un dezavantaj. Iar asta pentru că tot vei primi nişte bani cu care îţi vei putea cumpăra liniştit altă bicicletă. Decât deloc...”, mai spune Bogdan Stroe. Astfel, dacă bicicleta ta a fost asigurată pentru suma de 3.000 lei, tu vei plăti 20%, adică 600 lei, iar asiguratorul îţi va înapoia 2.400 lei. Cu aceşti bani îţi poţi achiziţiona o nouă bicicletă.

Vrei o poliţă? Uite cum procedezi!

În primul rând, proprietarul bicicletei trebuie să se adreseze unui broker de asigurare sau unui magazin care vinde astfel de produse. Dacă are o bicicletă nouă (până în doi ani) trebuie să vină cu factura, bonul sau chitanţa primită de la magazinul de unde a achiziţionat-o pentru a se stabili valoarea asigurată. Dacă ai o bicicletă second hand, atunci valoarea acesteia va fi aproximată. Apoi, bicicleta este fotografiată – în cazul unui furt asiguratorul va şti cum arată. 

Dacă bicicleta asigurată a fost furată, trebuie ca, în termen de 48 de ore, păgubitul să anunţe firma de asigurare, dar şi poliţia. Va trebui să te prezinţi la asigurator şi să dai o declaraţie, iar apoi acesta va deschide o anchetă proprie. În 14 zile îţi vei primi banii sau, dacă asiguratorul cu ajutorul poliţei îţi găseşte bicicleta, aceasta îţi va fi înapoiată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net