7 sfaturi să-ţi protejezi copilul de viruşii mortali

Ultima actualizare:

    În prezent, mai sunt  internaţi în spitalul  din Vaslui şapte  copilaşi cu Rotavirus
În prezent, mai sunt internaţi în spitalul din Vaslui şapte copilaşi cu Rotavirus

E panică în Vaslui în rândul părinţilor, după ce 22 de micuţi au ajuns la spital cu Rotavirus. Medicii spun că este vorba de o infecţie gravă a sistemului digestiv. Dr. Cristina Enescu ne dă câteva sfaturi pentru a-i feri pe micuţi de acest virus.

O avalanşă de cazuri de infecţie cu Rotavirus a fost înregistrată la Spitalul Judeţean Vaslui, în ultima perioadă. 22 de sugari au fost internaţi pentru tratament din cauza complicaţiilor apărute, având în vedere că boala netratată corespunzător poate fi fatală.

„În momentul de faţă, sunt internaţi şapte copii, iar alte 15 cazuri au fost externate. Este o epidemie sezonieră, însă fără a fi depistat vreun focar de boală. Cazurile provin din mai multe zone ale judeţului”, a declarat, pentru news.ro, managerul spitalului, Ana Rinder.

Medicii atrag atenţia că infecţia cu Rotavirus debutează cu vărsături, urmate de febră şi între 10-20 de scaune diareice pe zi. Perioada de incubaţie este între 12 şi 24 de ore, astfel încât boala se manifestă imediat. Nu există un tratament specific antiviral, iar în cele mai grave cazuri este necesară internarea. De asemenea, un regim alimentar adecvat va reduce timpul de vindecare. Acesta se bazează pe orez fiert, brânză proaspătă, mere rase, supă de zarzavat strecurată, carne fiartă. 

Cristina Enescu, medic primar medicină de familie, ne spune cum să-i ferim pe micuţi de acest virus periculos:

  • Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun!
  • Spălaţi corect fructele şi legumele şi gătiţi bine alimentele!
  • Păstraţi curăţenia şi o igienă corespunzătoare în unităţile de învăţământ!
  • Beţi apă doar din surse sigure!
  • Izolaţi bolnavul cu Rotavirus pentru a evita răspândirea virusului!
  • Pe cât posibil alăptaţi sugarul la sân, laptele matern reducând riscul de infecţie!
  • Vaccinaţi-vă copiii împotriva Rotavirus!

Criză de vaccinuri pentru bebeluşi

simeon stalpnicul png

Medicii de familie din toată ţara sunt revoltaţi din cauza lipsei acute de vaccinuri. Aceştia spun că niciodată nu s-a mai întâmplat să rămână în acelaşi timp fără toate vaccinurile din schema de imunizare: vaccinul hexavalent, vaccinul tetravalent, cel împotriva hepatitei B, ROR şi serul diftero-tetanic, seruri care trebuie făcute în primele luni de viaţă ale bebeluşului. Marţi, ministrul sănătăţii, Florin Bodog, a spus că vaccinul hexavalent nu a primit încă aviz. În ceea ce priveşte tetravalentul, ministrul a declarat, „suntem în procedură de semnare”. El a spus că se „va introduce pe piaţă vaccinul pneumococic, iar în luna martie, va ajunge în ţară, vaccinul împotriva hepatitei B”.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net