7 moduri ingenioase de a nu irosi mâncarea

Ultima actualizare:

    Iată ce poţi face pentru a nu arunca mâncareaFoto: huffingtonpost.com
Iată ce poţi face pentru a nu arunca mâncareaFoto: huffingtonpost.com

Mâncarea aruncată este o marea problemă. În jur de 5 milioane de tone de mâncare sunt risipite anuale, fie că sunt aruncate de supermarketuri, fie de indivizi. Însă există moduri în care poţi să te asiguri că nu vei arunca mâncarea, chiar dacă îţi rămâne prin frigider. Iată 7 trucuri ingenioase pentru a nu irosi alimentele.

Mâncarea irosită este o problemă majoră, pe care autorităţile încearcă să o combată: recent, o lege a fost promulgată în Franţa prin care supermarketurile sunt obligate să doneze alimentele aproape de expirare pentru a nu le mai arunca. Şi în România, senatorii vor să implementeze o lege asemănătoare. Până atunci, poţi face chiar tu ceva acasă la tine. Iată 7 moduri ingenioase de a nu irosi mâncare, conform hufftingtonpost.com. 

1. Ai grijă cu verdeţurile

Verdeţurile sunt delicate. Ele se veştejesc imediat şi uneori nu apuci să le mănânci. Ele sunt în general primele care sunt aruncate. Însă dacă ai grijă cum le depozitezi, dacă le speli înainte de a le pune în frigider şi le pui în serveţele de hârtie, ele vor ţine mai multă vreme şi te vei putea bucura de ele. 

2. Planifică mesele

Dacă îţi faci un plan clar şi ai o listă cu alimente, te poţi asigura că vei mânca tot ce ai cumpărat. Găteşte ingredientele care se strică sau expiră primele mai repede şi aşa vei evita să le pui în coşul de gunoi. 

3. Foloseşte-te de resturi

Poţi face multe cu resturile de mâncare: poţi pune cotoarele de mere în jeleu, codiţele de broccolli în salate de crudităţi şi frunezele de morcovi în garnitură. 

4. Transformă-ţi frigiderul în cel mai bun prieten

Dacă nu crezi că o legumă sau un  fruct va rezista până la sfârştiul săptămânii, congelează-le. Poţi face ingheţată sau o prăjitură cu fructul respectiv sau o mâncare de legume. 

5. Nu te feri să cumperi legume sau fructe "urâte"

Milioane de tone de legume şi fructe sunt aruncate anual doar pentru că nu arată bine. Dar asta nu înseamnă că nu sunt bune. 

6. Nu te bloca în data de expirare de pe ambalaj

Doar pentru că pe ambalaj apare o anumită dată, nu înseamnă că alimentul respectiv se strică atunci. În general, ele mai sunt bune câteva zile. 

7. Aruncă mărul stricat

Un măr, o căpşună, o frunză de salată stricate poate afecta şi restul alimentelor. E mai bine să le arunci pe cele care nu mai sunt bune imediat, pentru a nu irosi tot.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cristian muresan 4 jpeg
image
image
image
image
image
image
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net