5 sfaturi pentru o întreţinere mică la iarnă

Ultima actualizare:
Dan Rujan, reprezentantul Ligii Habitat în sectorul 3 al Capitalei, ne spune cum  să economisim apa, căldura şi gazele
Dan Rujan, reprezentantul Ligii Habitat în sectorul 3 al Capitalei, ne spune cum să economisim apa, căldura şi gazele

Veste bună pentru bucureşteni! RADET a dat drumul la agent termic în calorifere, iar din această săptămână ne bucurăm de căldură în apartamente. Vestea proastă este că, de luna viitoare, va creşte substanţial factura la întreţinere, iar dacă nu ştii cum să economiseşti, vei plăti lunar sute de lei.

Atenţie la pierderile de apă

Este foarte important ca locatarii să verifice periodic şi cu mare atenţie robineţii şi ţevile pentru a observa şi remedia eventualele scurgeri de apă. „Dacă robinetul de la baie, de exemplu, picură, apometrul nu va înregistra acest consum deoarece este mult prea mic. Însă, dacă acest lucru se întâmplă în mai multe apartamente, cantitatea de apă creşte semnificativ, pierderile se înregistrează la contorul de branşament, iar la sfârşit de lună toţi locatarii vor plăti în plus la factura de apă”, a explicat Dan Rujan.  


    Dan Rujan, reprezentantul Ligii Habitat în sectorul 3 al Capitalei, ne spune cum  să economisim apa, căldura şi gazele
Dan Rujan, reprezentantul Ligii Habitat în sectorul 3 al Capitalei, ne spune cum să economisim apa, căldura şi gazele

Nu consuma în exces

Dacă speli vase, de exemplu, obişnuieşte-te să închizi apa caldă atunci când foloseşti detergentul şi buretele. În timp ce freci o cratiţă arsă nu e nevoie să curgă apa în chiuvetă. În acelaşi fel ar trebui procedat şi când te speli pe mâni şi te săpuneşti sau te speli pe dinţi. Apa trebuie folosită doar pentru clătiri. Şi încă un sfat: dacă vrei să economiseşti, va trebui să faci compromisuri. Unul dintre acestea ar fi să renunţi la băile lungi şi fierbinţi şi să te obişnuieşti să faci duşuri rapide. 

Dai drumul la apă caldă, dar vine rece...

O problemă frecventă cu care se confruntă locatarii care stau la bloc: dimineaţa, mai ales în weekend, când deschizi robinetul de apă caldă, pe ţeavă curge apă rece gheaţă. Trebuie să ţii robinetul deschis la maximum şi să aştepţi ceva până primeşti apă la temperaturi înalte. Motivul pentru care ţi se întâmplă acest lucru este unul simplu şi, din păcate, situaţia nu va putea fi remediată. Când deschizi robinetul, apa caldă de la ţeava de branşamant urcă pe conductă până la etajul tău împingând apa rece rămasă pe coloană. Abia după ce aceasta a fost epuizată te vei bucura de un duş fierbinte. Bineînţeles, acest lucru poate fi cauzat şi de defectarea conductei de recirculare a apei calde între branşament şi punctul termic, iar remedierea situaţiei trebuie solicitată de către asociaţia de proprietari la RADET.

Nu încălzi casa folosind aragazul

Până ce firma distribuitoare de agent termic dă drumul la căldură în calorifere, foarte multe persoane aleg să-şi încălzească locuinţele folosind flacăra de la aragaz. „În primul rând este foarte periculos, iar în al doilea rând consumi gazele aiurea. Mai bine, îmbracă-te mai gros când stai în casă, bea ceva cald, cuibăreşte-te în pat sub plapumă sau învaţă să aeriseşti locuinţa corect. De asemenea, află că în timp ce gazele sunt arse, se formează vapori şi dioxid de carbon. Umezeala creşte riscul apariţiei mucegaiului şi igrasiei, iar dioxidul de carbon îţi poate afecta sănătatea”, a mai adăugat specialistul.  

Termostat la centrala termică 

Dacă îţi încălzeşti locuinţa folosind o centrală termică pe gaze este absolut obligatoriu, pentru o factură mai mică la distribuitor, să cumperi un termostat. Aparatul costă în jur de 200 de lei, iar montarea acestuia aproximativ 100 de lei. Dacă ţi se pare mult, află că factura la gaze pentru un apartament cu trei camere încălzit cu centrală termică poate ajunge, în cele mai geroase luni ale anului, şi până la 500-600 de lei. Dacă ai un termostat, vei plăti aproape la jumătate. 

Nu ai căldură? S-ar putea să fie din vina vecinilor

Există foarte multe blocuri care nu primesc agent termic în calorifere, deşi RADET a dat drumul la căldură. Motivul este simplu. Locatarii, în majoritate, au solicitat administraţiei blocului să nu deschidă încă vanele de la subsol, pentru a nu plăti mai mult la întreţinere luna viitoare. Da, există foarte multe persoane care preferă să îngheţe de frig în case, să se încălzească la aragaz şi să pună pe ele cinci cojoace decât să plătescă o factură mai mare în noiembrie. În acest caz, nu ai ce să faci, deoarece decizia se află în mâna majorităţii. 

Aşa foloseşti corect repartitoarele

  • Caloriferele pe care sunt montate repartitoare au robineţi cu termostat. Şi să nu crezi că termostatul e acolo degeaba. El trebuie folosit! Dacă ţi se pare că e prea cald în casă, în loc să dai drumul la geamuri, mai bine reglează termostatul la o treaptă inferioară. 
  • Când aeriseşti camera, setează termostatul la o valoare minimă. Lasă geamurile deschise 10-20 de minute, iar apoi setează termostatul la temperatura dorită. 
  • Când pleci de acasă pentru mai multe zile, setează termostatul la valoarea minimă. Atenţie! Nu închide caloriferele de tot! Casa nu trebuie lăsată să îngheţe. 
  • Nu acoperi repartitoarele cu hainele pe care le-ai pus la uscat pe calorifer. De asemenea, nu lipi de ele obiecte de mobilier! Vor înregistra valori false, mult mai mari, iar tu vei plăti mai mult, deoarece aparatul nu mai măsoară temperatura din cameră, ci cea înregistrată sub haine. 
  • Ziua, temperatura de confort trebuie să ajungă la 23 de grade Celsius, iar noaptea la 21-22 de grade Celsius. Însă, depinde de fiecare în parte, cât de sensibili suntem la frig.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net