Oscar 2015. Cele mai interesante detalii în numere FOTO

Ultima actualizare:

    Filmul "Birdman" este favorit la Oscar 2015Foto: Captură video
Filmul "Birdman" este favorit la Oscar 2015Foto: Captură video

Istoria galei Academiei Americane de Film, a cărei a 87-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile şi insolite, informează presa internaţională. Gala Premiilor Oscar 2015 va fi difuzată în direct şi în România, de Digi Film şi Digi 24.

Transmisia premiilor Oscar 2015 va avea loc în noaptea de duminică spre luni, 22-23 februarie, începând cu ora 02.00 şi va fi comentată de Irina Margareta Nistor. Ceremonia propriu-zisă va începe în jurul orei 03.30. În timpul galei, vor fi acordate premii pentru 24 de categorii înscrise în cursa pentru cel mai prestigios premiu din industria filmului.

Oscar 2015, în numere

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar 2015, care are o înălţime de 34 de centimetri, scrie Mediafax.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar
1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar

1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar 2015.

300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

24 este numărul categoriilor de premii - cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selecţiilor la categoria cel mai bun film străin, deţinut de Franţa. 14 este recordul de premii Oscar obţinute la categoria "cel mai bun film străin", deţinut de Italia. Franţa se situează pe locul al doilea, cu 12. Marea favorită la Oscar 2015 ar fi pelicula poloneză "Ida", dar filmul argentinian "Relatos salvajes" aspiră să reediteze succesul conaționalului său "El secreto de sus ojos:, care câștigat prețioasa statuetă în 2010.

20 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deţinut de inginerul de sunet Kevin O'Connell, care nu a obţinut niciodată acest trofeu.

Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu opt selecţii.

Oscar 2015. Walt Disney a câștigat 22 de trofee

Walt Disney, răsfățatul premiilor Oscar
Walt Disney, răsfățatul premiilor Oscar

Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an - 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler. La gala Oscar 2015, cei care se luptă pentru acest trofeu sunt Richard Linklater ("Boyhood"), Alejandro González Iñárritu ("Birdman"), Bennett Miller ("Foxcatcher"), Wes Anderson ("The Grand Budapest Hotel") și Morten Tyldum ("The Imitation Game"). John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie - 4. Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie - în 2010, pentru "The Hurt Locker".

Oscar 2015. Cele mai multe nominalizări obținute de un film în trecut

Oscar 2015. Filmul "Titanic" a obținut cele mai multe nominalizări din istorie
Oscar 2015. Filmul "Titanic" a obținut cele mai multe nominalizări din istorie

14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) şi "Titanic" (1998).

11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" şi "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui". La gala oscar 2015, nominalizații la această categorie sunt "Birdman", "American Sniper", "Boyhood", "Whiplash", "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Selma" și "The Theory of Eveything".

"The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este şi filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

Oscar 2015. Cea mai tânără actriță care a câștigat trofeul

Oscar 2015. Tatum O'Neal a cîștigat trofeul la 10 ani
Oscar 2015. Tatum O'Neal a cîștigat trofeul la 10 ani

10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O'Neal, în 1974. O'Neal deţine recordul şi pentru cel mai tânăr câştigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar - la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul "Kramer contra Kramer" (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din "Titanic" (1997), în timp ce cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din "The Beginners"). Robert Duvall (84 de ani) este și el printre nominalizații la premiile Oscar 2015.

6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific - Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.

Cea mai tânără nominalizată în categoria "rol principal feminin" este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru "Beasts of the Southern Wild", iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru "Amour".

"Avatar" şi "Up" au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
angajam
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
Spania jpg
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Akkadian FOTO wikipedia jpg
Proiect construcție casă FOTO Shutterstock
Bucureștiul VEchi jpg
preot freepik jpg
foto jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net