Tot ce trebuie să ştii despre cauciucurile de iarnă!

Ultima actualizare:
Cauciucurile  de iarnă
Cauciucurile de iarnă

Dacă vrei să circuli cu maşina la iarnă, trebuie să te pregăteşti de pe acum. Motivul? În curând, conform noului Cod Rutier, montarea anvelopelor de iarnă ar putea deveni obligatorie. Specialistul Click!, ing. Cătălin Stoican, ne spune tot ce trebuie să ştim despre înlocuirea pneurilor pentru sezonul rece.

Vezi aici şi alte sfaturi:

Verifică ouăle în apă cu sare

Ai luat credit cu dobândă variabilă? Ţi se va mări rata!

Ţi-e poftă de prăjituri? Uite în ce tăvi le poţi prepara!

Laptele frăgezeşte carnea de vită

Cum se aleg anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă se aleg în funcţie de cum ai de gând să utilizezi maşina. Trebuie să iei în calcul mai multe aspecte: cât de des vei merge cu maşina, câţi kilometri vei face, cât de bune vor fi drumurile pe care vei circula.

Dacă, de exemplu, vei conduce mult şi în afara oraşelor, atunci trebuie să alegi anvelope de calitate foarte bună şi în nici un caz să nu cumperi la mâna a doua. Achiziţionează anvelopele de la service-uri auto şi caută firme consacrate.

Cât costă să le schimbi

Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă costă între 50 şi 250 de lei, iar operaţiunea durează aproximativ o jumătate de oră.

La unele service-uri primeşti garanţie pe montarea anvelopelor, care este de 90 de zile. Garanţia produsului este între 12 şi 36 de luni. Pneurile de iarnă trebuie schimbate cu unele noi atunci când profilul ajunge la 3 milimetri.

Ce faci cu cauciucurile de vară?

Dacă nu ai loc să le depozitezi la tine acasă, atunci trebuie să apelezi la un service care oferă şi acest serviciu. Pneurile sunt ţinute în condiţii speciale, aranjate în rafturi şi păstrate la temperaturi optime.

Păstrarea se face pe baza unui contract în care se notează caracteristicile anvelopelor: seria, marca, profilul şi gradul de uzură. Preţurile variază între 20 şi 30 de lei pe lună.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă se montează atunci când temperatura de afară ajunge la 7° C. Aceste cauciucuri sunt bogate în siliciu, un material moale care la temperaturi scăzute devine foarte elastic. Aceste pneuri au un profil diferit: blocuri mai mari, canale mari de evacuare, lamele care se deschid şi agaţă zăpada. Maşina echipată cu astfel de anvelope are o mai mare aderenţă, este mult mai manevrabilă şi tractabilă.


    Cauciucurile  de iarnă
Cauciucurile de iarnă

Uite cât costă anvelopele de iarnă

Anvelope noi pentru o maşină marca Logan de la www.samaservice.ro:

* Michelin - 300 lei* Cormoran - 200 lei * Tigar - 175 lei* BF Goodrigh - 210 lei

Anvelope second-hand:

* Miza Irit Auto, Str. Amurgului, nr. 31A, Bucureşti, 0722.776.933* R13 (Solenza, Matiz, Dacia 1310) - 45 de lei* R14 (Renault Clio, VW Polo, Opel Corsa, Daewoo Cielo) - 49 de lei* R15 (Dacia Logan, VW Passat, VW Golf, Skoda Octavia) - 50 de lei* R16 (VW, Opel, Renault, Audi, Toyota, Peugeot) - 60 de lei* R17 (BMW, Audi, VW, Honda, Mazda) - 80 de lei* R18 (Audi, BMW, Mercedes, Toyota) - 100 de lei* Fandora Auto Tyres, Şos. Alexandriei, nr. 2, Bucureşti, 0722.214.119* R14 - 60 de lei* R15 - 70 de lei6 R16 - 100 de lei

«Un proiect binevenit»

Ing. Cătălin Stoican, directorul Şama Service Grup, este de părere că noul proiect de lege este mai mult decât binevenit.

„Aşteptam de mult timp această lege. Mi se pare binevenită în condiţiile în care iarna sunt foarte mulţi şoferi care circulă cu maşini neechipate, iar accidentele se ţin în lanţ. Aceste persoane se expun unui risc foarte mare şi sunt un pericol şi pentru cei care conduc cu maşini echipate regulamentar".

Iată trei propuneri din noul Cod Rutier

Obligativitatea anvelopelor de iarnă a fost decizia parlamentarilor care lucrează la noul Cod Rutier. Astfel, nu se va mai putea circula fără cauciucuri speciale şi lanţuri, în sezonul rece. Prevederile au fost introduse în noul Cod Rutier de deputaţii de la Comisia de Industrii şi Servicii. Iată ce alte modificări mai pun la cale aceştia:

* Conducătorii auto vor putea vira, în curând, la dreapta chiar şi pe culoarea roşie a semaforului, fără să încalce legea * Majorarea limitelor de viteză pe drumurile expres, naţionale, europene de la 100 de km/h la 110 km/h * Creşterea vitezei în localităţi de la 50 la 60 de km/h.

Noul Cod Rutier adoptat de deputaţi ar putea intra în vigoare abia la începutul anului viitor.

5 paşi ca să schimbi singur roţile de vară!

În cazul în care nu vrei să apelezi la un service auto, iată cum poţi înlocui singur roţile de vară. Mihai Ciucă, responsabil parc auto, ne-a explicat pe larg care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru montarea pneurilor pentru sezonul rece.

1. Opreşte motorul, ridică frâna de mână

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a te apuca efectiv de treabă este să opreşti motorul maşinii, să bagi în viteză şi să ridici frâna de mână. Dacă nu, în cel mai nefericit caz, s-ar putea ca maşina, dacă se află oprită în pantă, să o ia la vale.

2. Slăbeşte şuruburile de fixare a roţii

Orice şofer are în portbagaj o coarbă, un cric şi roata de rezervă. Foloseşte coarba pentru a slăbi prezoanele fără a le scoate însă de tot din locaşul lor.

3. Ridică maşina pe cric

Aşează cricul în locaşul special pentru cric, aflat sub praguri şi ataşeză-i coarba. Învârte coarba în sensul acelor de ceasornic. Scoate apoi prezoanele. Pune-le bine, într-un loc ferit pentru a nu le pierde!

4. Schimbă roata cu cea de rezervă

Este momentul să scoţi roata dezumflată şi să o înlocuieşti cu cea de rezervă. Aceasta din urma se află în portbagaj, într-un loc special, sub mocheta din interior. Atenţie! Roata de rezervă este prinsă în portbagaj cu şurub. Când fixezi roata, aceasta trebuie potrivită în aşa fel încât să poţi înfileta la loc şuruburile.

5. Înfiletează şuruburile şi scoate cricul

Acestea se strâng cu mâna, cât de tare poţi. Apoi, după ce vei scoate şi cricul, vei folosi coarba pentru fixarea lor com­pletă. Atenţie! Şuruburile se strâng întotdeauna în diagonală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net