Ai datorii? Te învăţăm cum să scapi de ele!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Criza economică, creşterea preţurilor, scăderea salariilor sau şomajul te-au adus într-un mare impas financiar. Simţi că în curând nu-ţi vei mai putea plăti ratele la bancă şi alte datorii? Specialiştii site-ului bugetulfamiliei.ro îţi dau câteva sfaturi despre cum să ieşi cu bine din aceste situaţii limită.

Nu mai ai bani de rate? Anunţă banca!

Dacă nu mai poţi să-ţi plăteşti ratele pe care le ai la bancă, discută cu reprezentanţii acesteia şi încearcă să cazi de comun acord asupra unui program de plăţi pentru viitor care să te avantajeze.

Explică motivele pentru care nu poţi plăti rata datorată precum şi ce măsuri intenţionezi să iei în sensul acesta. Este foarte important să anunţi banca înainte pentru a evita să intri în Biroul de Credit.

Prezintă băncii acte doveditoare

În cazul în care îţi dai seama că în curând rişti să nu mai poţi achita datoriile, trebuie să ceri o întrevedere cu unul dintre reprezentanţii băncii.

Fă o solicitare fie pentru reeşalonarea ratelor, fie pentru mărirea perioadei de rambursare. Dacă alegi această ultimă opţiune, rata ta va fi mult mai mică dar, în total, vei plăti o sumă mult mai mare din cauza dobânzii.

Dacă doreşti ca banca să ia în calcul variantele propuse de tine, trebuie să prezinţi acte doveditoare că eşti şomer sau că angajatorul ţi-a micşorat salariul.

Citeşte şi:Ai luat credit cu dobândă variabilă? Ţi se va mări rata!

Iată cum faci singur reparaţiile în casăÎnvaţă să-ţi cheltuieşti banii cu cap !

Refinanţare sau reeşalonarea datoriilor?

Prin contractarea unui credit de refinanţare ai putea să înlocuieşti vechile credite şi să-ţi plăteşti datoriile. Creditul de refinanţare are, de obicei, o rată lunară mai mică şi se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Gândeşte-te bine înainte de a împrumuta alţi bani pentru a-ţi achita datoriile deja existente deoarece, în anumite cazuri, ai putea să înrăutăţeşti situaţia.

Când rambursezi împrumuturi folosind banii luaţi printr-un credit de refinanţare, asigură-te că anulezi orice card de credit asociat, deoarece ai putea fi tentat să-l foloseşti din nou, acumulând noi datorii. De asemenea, poţi încerca să reeşalonezi datoriile prin creşterea perioadei în care trebuie să returnezi împrumutul.

Bunurile, confiscate în instanţă

Persoanele cărora le datorezi bani ar putea încerca să recupereze datoria de la tine prin intermediul unui reprezentant judecătoresc sau al unei companii care se ocupă cu recuperarea datoriilor.

Dacă eşti contactat sau vizitat de astfel de persoane, trebuie să ştii cum să acţionezi în relaţia cu ei şi să-ţi cunoşti drepturile şi obligaţiile. Recuperatorii de datorii nu au voie să-ţi confişte bunurile în contul datoriei.

În cazul în care creditorul se adresează unei instanţe şi obţine câştig de cauză, executorul judecătoresc are dreptul să-ţi pună sechestru pe bunuri şi să le vândă pentru a recupera banii pe care îi datorezi.

Nu ignora procesele!

Dacă datorezi bani cuiva, persoana respectivă ar putea să te cheme în instanţă pentru a-şi recupera suma de bani pe care i-o datorezi. La fel se poate întâmpla şi cu banca. Reprezentanţii acesteia te pot chema în instanţă.

Dacă în urma procesului judecătorul decide că într-adevăr datorezi suma cerută, acesta va emite împotriva ta o hotărâre judecătorească. Dacă ţi-ai analizat bugetul şi ai stabilit că poţi să plăteşti o anumită sumă în fiecare lună, oricât de mică ar fi, le poţi propune creditorilor un plan de rambursare.

Este recomandat să răspunzi întotdeauna unei solicitări la timp, altfel poţi fi surprins că trebuie să plăteşti întreaga sumă imediat, în loc să ai posibilitatea de a plăti în rate.

Click! spune

Chiar dacă anumite credite nu sunt garantate cu locuinţa, dacă nu stabileşti un plan de rambursare cu creditorii, acest lucru îţi poate pune în pericol casa. Se poate întâmpla ca cei cărora le datorezi bani să solicite unei instanţe să emită o hotărâre care să le permită să-şi recupereze datoria prin scoaterea la vânzare a casei tale.

Cum să-ţi organizezi bugetul

Simţi că datoriile te copleşesc şi că ai ajuns la fundul sacului cu banii? Organizează-ţi un plan de bătaie pentru a evita să fii restanţier. Specialiştii site-ului bugetulfamiliei.ro îţi dau câteva sfaturi utile.

simeon stalpnicul png

Fă-ţi o listă cu toate datoriile

Fă o listă cu datoriile pe care trebuie să le plăteşti lunar. Nu uita să incluzi eventualele restanţe deja apărute şi banii pe care îi datorezi prietenilor sau familiei.

Anumite datorii trebuie achitate imediat: rata la creditul ipotecar, chiria, facturile pentru întreţinere şi lumină, rata pentru leasing-ul auto.

Realizează un buget realist

Fă o analiză amănunţită şi vezi dacă poţi să reduci din datoriile pe care le ai. Realizarea unui buget realist îţi va permite să plăteşti în fiecare săptămână sau lună pentru a reuşi să-ţi achiţi toate datoriile.

Bugetul te va ajuta să afli şi de unde poţi economisi. Află câţi bani îţi ajung lunar şi verifică dacă există vreun ajutor social sau alt tip de sprijin pe care îl poţi solicita de la stat.

Comunică cu furnizorii de utilităţi

Furnizorii de utilităţi, în special cei de gaze şi energie electrică acţionează după un anumit cod şi anumite reguli, ceea ce înseamnă că nu-ţi vor întrerupe furnizarea de resurse decât în anumite condiţii.

Respectă-ţi propriile reguli

Odată ce ajungi să-ţi ţii datoriile sub control, încearcă să-ţi revizuieşti cu regularitate situaţia pentru a evita să ai din nou neplăceri. Dacă ai stabilit anumite reguli şi un sistem prin care îţi ţii sub control finanţele, respectă-l întocmai şi pe viitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net