Arţarul şi stejarul îţi protejează inima şi mintea

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Serialul Click! dedicat efectelor terapeutice ale plantelor şi fructelor care apar în Biblie continuă azi cu descrierea arţarului şi a stejarului. Dacă primul este apreciat încă din timpul Egiptului Antic în tratarea stărilor de febră, al doilea are printre principalele calităţi şi reglarea sistemului circulator.

Doctorul Ovidiu Bujor, autorul cărţii „Plante şi miresme biblice", ne-a indicat modul de utilizare a celor doi copaci în tratarea diferitelor afecţiuni.

Arţarul apare în Biblie într-o poveste despre Iacob, care alege să fie răsplătit pentru munca sa prin cadouri constând în următorii miei negri şi iezi albi născuţi. Cu ajutorul ramurilor de arţar, tânărul schimbă culoarea animalelor.

„Arţarul este foarte apreciat pentru acţiunea sa antifebrilă. Se utilizează sub formă de sirop amestecat în vin", ne-a spus doctorul de 86 de ani. Arţarul mai este foarte bun şi în stările de stres acut.

Mugurii de arţar au un efect benefic direct asupra vaselor arteriale şi sistemului nervos. „Pentru uz intern se fac de obicei infuzii din frunze proaspete sau uscate. Arţarul se mai foloseşte şi sub formă de miere, nectar şi polen. Extern se foloseşte împotriva inflamaţiilor încheieturilor şi pentru contracararea efectelor înţepăturilor unor insecte. Se fac de obicei cataplasme din bucăţi de scoarţă şi de frunze proaspete sau uscate, aplicate pe zonele afectate", ne-a spus Ovidiu Bojor.

 Stejarul apare în Biblie într-un din cele mai importante pasaje. Urmând îndemnul Domnului, Avram îşi mută corturile lângă stejarul Mavri. Este copacul lângă care i se arată Dumnezeu lui Avram şi locul unde apare pentru prima oară specificată Sfânta Treime.

Coaja de stejar se foloseşte în medicina tradiţională pentru tratarea diareei, dar şi a inflamaţiilor bucale. „Este foarte bun şi pentru căile respiratorii. Stejarul reglează sistemul circulator şi normalizează tensiunea. S-a constatat că în localităţile lângă care există păduri de stejari bolile cardiovasculare sunt aproape inexistente", ne-a explicat Ovidiu Bojor.

În casă se poate prepara sub formă de pulberede scoarţă uscată, din care se aduagă o lingură de 5 g la o cană cu apă. „Se fierbe amestecul timp de cinci minute. Se beau 2 căni pe zi din acest amestec", ne-a spus doctorul.

Citiţi mâine despre efectele terapeutice ale viţei de vie şi salciei.

Apărută la Editura "Fiat Lux", inedita carte conţine reţete şi indicaţii terapeutice.

simeon stalpnicul png

„În această carte am analizat 90 de plante care apar în Biblie. La fiecare am analizat compoziţia chimică, acţiunea farmacologică şi utilizările terapeutice. Sunt plante specifice mediului în care se petrec evenimentele Biblice", ne-a explicat academicianul Ovidiu Bojor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net