Eliberarea lui Nicolae Popa, refuzată de poliţia indoneziană

Ultima actualizare:

"Nu putem da curs la ceea ce (Nicolae) Popa a cerut prin intermediul celor doi avocaţi ai săi, Otto Hasibuan şi Henry Yosodiningrat, de a i se suspenda detenţia, de vreme ce el nu este deţinutul nostru. El este căutat de Interpol, la cererea Poliţiei Române", a declarat generalul Ito Sumardi, şeful detectivilor din cadrul Poliţiei Naţionale indoneziene.

"Avocatul ar trebui să-şi sfătuiască clientul să adreseze această cerere direct Interpolului, şi nu nouă", a mai adăugat el.

La rândul său, avocatul Henry Yosodiningrat a spus că a procedat corect.

"Deşi arestarea lui Popa s-a făcut în baza unei solicitări a Poliţiei Române, Poliţia Naţională (din Indonezia) a emis şi ea un mandat cu arestare pentru a-l putea băga după gratii. Deci nu este o greşeală dacă solicităm poliţiei să îi suspende detenţia. Popa a promis să coopereze, iar noi vom oferi o garanţie personală", a spus Yosodiningrat, referindu-se că Popa nu va încerca să fugă din ţară.

De asemenea, avocatul a mai precizat că Nicolae Popa nu a venit în Indonezia ca turist.

"El a trăit în Indonezia mai bine de nouă ani şi nu a comis aici nicio infracţiune. Nu există suficiente motive pentru a-l ţine după gratii cât timp aşteaptă procesul privind extrădarea. Nu este un terorist sau o persoană care a încălcat drepturile omului, el are doar dispute legate de bani în ţara sa", a mai spus Henry Yosodiningrat.

Birocraţia încetineşte extrădarea

Popa a fost arestat pe 3 decembrie şi este reţinut la sediul Poliţiei Naţionale din sudul capitalei Jakarta. Indonezia nu are deocamdată încheiat un acord de extrădare cu România.

Legea din 1979 privind extrădările prevede că ţara care face solicitare trebuie să depună o cerere oficială de extrădare la Ministerul Justiţiei, prin canale diplomatice, iar dacă între Indonezia şi respectiva ţară nu există un acord de extrădare, preşedintele indonezian trebuie să ia o decizie în acea privinţă.

Nicolae Popa a fost condamnat în 2006, de un tribunal din Bucureşti, la 15 ani de închisoare în dosarului Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Alături de Popa, fost manager al grupului financiar Gelsor, în dosar a mai fost inculpată şi condamnată şi Ioana Maria Vlas.

Peste 100.000 de persoane şi-au pierdut banii depuşi la FNI, iar statul român, care le garantase investiţia, a fost nevoit să plătească despăgubiri în valoare de peste 100 milioane euro, precizează Jakarta Globe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net