Vom plăti taxe şi impozite mai mari! Vezi care sunt categoriile afectate

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Guvernul Boc a adoptat ieri o serie de modificări la Codul Fiscal ce prevăd introducerea unor taxe şi impozite mai mari. Principalii contribuabili afectaţi de aceste modificări sunt cei care au venituri din activităţi independente, angajaţii care primesc tichete de masă şi tichete cadou.

Beneficiarii unor venituri din drepturi de autor vor fi nevoiţi să suporte un impozit mai mare provenit din aplicarea unei cote mai ­mici a cheltuielilor deductibile, dar şi din plata contribuţiilor sociale.

În plus, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă de la 1 iulie la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent. Nici tichetele de masă, cele cadou şi cele de vacanţă nu scapă de aplicarea impozitului cu 16%, valoare care ar trebui suportată de angajat, a mai anunţat Vlădescu.

Venituri mai mici vor avea şi cei care desfăşoară activităţi pe piaţa de capital sau cei care au depozite bancare. Şi la capitolul venituri din jocuri de noroc taxarea a fost modificată - acestea vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. Potrivit lui Vlădescu, prin măsurile aplicate, statul va face o economie anuală de 0,3% din PIB.

Companiile de stat, „lovite" la cheltuieli

simeon stalpnicul png

Guvernul a decis ieri să impună reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în companiile de stat. „Până la sfârşitul anului, companiile cu capital integral sau majoritar de stat nu pot achiziţiona maşini şi nu pot înlocui piesele de mobilier mai vechi", a declarat premierul Emil Boc la finalul şedinţei de guvern. Companiile de stat vor fi obligate să vireze 90% din profit bugetului de stat, faţă de 50% în prezent. Guvernul nu a luat însă o decizie cu privire la salariile din companiile de stat.

Modificările aprobate ieri la Codul Fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, însă Ministerul de Finanţe are la dispoziţie 30 de zile de la publicarea în „Monitorul Oficial" pentru a redacta normele metodologice, se arată în Ordonanţa adoptată de Executiv.

Statul a operat în cod schimbări care ar trebui să delimiteze activităţile independente ale Persoanelor Fizice Autorizate şi lucrători lor independenţi plătiţi numai pe drepturi de autor, salariaţii care pe lângă contractele de muncă beneficiază şi de cele de drepturi de autor.

Până acum, 40% din sumă era ddusă din contractele de drepturi de autor, restul fiind taxat numai cu impozitul pe venit. Potrivit noii ordonanţe, angajaţii şi angajatorii trebuie să plătească în solidar contribuţiile sociale. Adică, o dată angajatul va plăti 10,5% contribuţii la pensii, plus 5,5% asigurările de sănătate şi 0,5% fondul de şomaj, pe lângă impoziul de 16% pe care îl plătea până acum. Iar angajatorul va suporta şi el încă 20,8%, contribuţie la pensii.

Cei care desfăşoară activităţi independente vor plăti şi ei contribuţiile de 16,5% la bugetul asigurărilor sociale (fond pensii, şomaj şi sănătate). Până acum plăteau doar impozitul pe venit.

Pentru sumele care depăşesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu se plătesc contribuţii la pensii. În România, aproximativ 550.000 de persoane sunt plătite pe drepturi de autor şi convenţii civile, circa 80.000 dintre aceşti având venituri exclusiv pe contracte de cesiune a drepturilor de autor.

Liderii patronatului întreprinderilor mici şi mijlocii sunt stupefiaţi de faptul că persoanele care au venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale individuale, similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%. Liderii patronali spun că munca la negru va înflori şi mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net