Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au retras fiica de la școală. Ce spune fata de 9 ani

Ultima actualizare:

    Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, alături de fiica lor, Sofiafoto: arhivă personală
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, alături de fiica lor, Sofiafoto: arhivă personală

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au recurs la o soluție radicală în ceea ce o privește pe fiica lor în vârstă de 9 ani. Cei doi au decis s-o retragă pe Sofia de la școală și s-o integreze într-un sistem de învățământ foarte nou la nou, care are deocamdată puțini adepți.

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au justificat decizia pe un blog nou creat, pe care au de gând să descrie experiența lor de acum încolo.

Ce spune mama, solista Dana Nălbaru

”Ne-am lovit de prejudecăți și știm că e abia începutul unui lung șir de provocări atât din partea societății, cât și din partea necunoscutului care ne așteaptă. Am retras-o  pe Sofia de la școală. De tot. Am ales ca ea să învețe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac și fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative”, a scris Dana.

Decizia a fost bine cumpănită de ambii părinți, care spun că și-au făcut bine temele înainte de a recurge la acest gest. ”Am vorbit cu oameni care își educă în mod similar copiii, citim mult despre asta și ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viață, conștienți fiind că noi vom fi cei care va trebui să o ajutăm și să o susținem în tot acest proces”, a explicat artista.

Dana a explicat și de ce au luat această decizie. ”Ce m-a determinat pe mine să iau această decizie? Ea. Potențialul ei. Consider că felul în care învață copiii în școlile din ziua de azi naște în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumusețea interioară. Am vrut ca ea să nu piardă această frumusețe, să o las să se dezvolte în ritmul ei, să capete încredere în ea însăși, să înțeleagă că singur îți poți depăși limitele, să învețe să facă în viață ceea ce îi place cu adevărat, să nu-i fie teama niciodată să o ia de la început, să fie independentă, să nu-i dicteze nimeni direcția în viață.”

Ce spune tatăl, actorul Dragoș Bucur

Tatăl micuței, actorul Dragoș Bucur, a explicat ce a făcut Sofia în prima ei zi de ”ne-școală”. ”Nu încerc să promovez abandonul scolar, pentru că Sofia nu a abandonat  de fapt școala, ci doar a luat-o pe alt drum cu aceeași finalitate - educație, pregătire și descoperirea vocației. În prima zi de ne-școala Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat două ore în fața calculatorului făcând matematică și altă oră jumătate învățând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy. Pentru că a vrut.”

Ce spune fiica, micuța Sofia

Cât despre micuța Sofia, puștoaica a fost puțin surprinsă inițial de decizia alor ei. ”Când părinții mei mi-au spus că e o variantă să nu mă mai duc la școală, am crezut prima oară că glumesc, doar că după o mică discuție despre asta am aflat că nu glumeau! Nu îmi venea să cred că se poate să nu mă mai duc la școală. În capul meu era o mică, mare confuzie: «dacă mama și tata îmi spun să fiu atentă la ore, cum au acceptat să nu mai învăț?» I-am întrebat și au spus că o să mai învat doar că voi face asta acasă. Altă confuzie: «o să vina profesoare sau profesori la mine acasă? Nuuuu!» Dar când i-am întrebat și asta au zis că nu vor veni, că o să mă duc eu la tot feluri de cursuri. Uitați câteva dintre cele pe care le vreau: karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură și multe altele.”

Ce este home schooling?

Aproximativ 200 de familii din România au decis să-şi educe copiii acasă, potrivit informaţiilor deţinute de Asociaţia pentru Homeschooling România. Traducerea exactă a termenului este ”educație acasă”. Aceasta înseamnă a-ţi educa copiii în afara unei şcoli publice sau private. ”Pentru a fi legal, copilul trebuie să fie înscris la o şcoală-umbrelă din străinătate care să-i poată elibera o foaie matricolă şi o diplomă de absolvire. Tot şcoala-umbrelă oferă la cerere o programă, manuale, evaluări, sprijin pentru părinţi”, a explicat pentru economica.net Andreea Constantin, autoarea primei platforme online despre homeschooling în România.

În România, educaţia acasă este încă nereglementată, deci nu există cerinţe din partea statului. În funcţie de tipul de educaţie acasă ales, părintele poate decide (de la o anumită vârstă în sus, împreună cu copilul) dacă foloseşte o programă sau nu, dacă testează sau nu, cât de des şi prin ce modalități, ce resurse foloseşte şi în ce fel. Părintele nu este singurul adult care se ocupă de educaţia copilului în mod direct. Pot fi folosiţi profesori, meditatori sau mentori din afara familiei oricând este nevoie. Copilul poate fi înscris la ateliere, cursuri online şi offline, sporturi şi multe altele.

image
image
image
image
image
image
banner Vero Căliman png
Shakira si Pique jpeg
banner jador png
image png
image png
cub iulia vantur png
radu valcan instagram jpg
bogdan ene logo logo webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net