Andreea Marin cere socoteală autorităților pentru răniții din Colectiv

Ultima actualizare:

    Andreea Marin (40 de ani)foto: Arhiva Personală
Andreea Marin (40 de ani)foto: Arhiva Personală

În ultima perioadă, chiar dacă a fost mai mult absentă de pe micile ecrane, Andreea Marin (40 de ani) a fost foarte prezentă mai ales pe rețelele sociale, unde mobilizează diferite campanii pentru cauze sociale. De această dată, vedeta și-a îndreptat atenția către victimele rănite în incendiul de la Colectiv, pentru care încearcă să facă dreptate în fața autorităților.

Andreea a scris un mesaj adresat în special unei comisii care urmează să decidă care dintre pacienți vor fi trimiși în străinătate pentru a fi tratați. Vedeta vrea neapărat să știe care sunt criteriile după care aceștia vor fi aleși și, mai mult, aceasta vorbește despre experiența personală cu medicii din România.

„Astăzi am aflat că va exista o comisie care va decide ce pacient, victimă din Colectiv, va rămâne pentru a fi tratat în țară și cine poate pleca peste hotare, cu sprijinul statului, pentru continuarea tratamentului. Din păcate, cele mai multe dintre victime au nevoie de reconstrucție pe termen lung, și aici nu este vorba despre «urgență», iar ce nu e urgență nu se încadrează în sprijinul obținut prin ordonanță de urgență... Formularul E112 rămâne speranța pentru cei ce s-ar putea trata doar în Uniunea Europeană. Sunt curioasă să știu: care sunt criteriile după care se va decide tratarea unei victime din Colectiv într-un spital, s-o spunem direct, net superior ca și tehnologie aflată la dispoziția medicilor, cu alte cuvinte, cine va avea dreptul la o șansă mai bună de tratament și cine nu?”, își începe Andreea Marin mesajul.

„Cine are dreptul să spună «tu pleci, tu rămâi»?”

Vedeta vrea să știe mai ales cine face parte din comisie, dar și care sunt criteriile pe baza cărora aceste persoane au fost investite cu autoritatea de a lua o hotărâre în privința victimelor de la Colectiv: „Prevăd un răspuns: «pacientul x nu pleacă pentru că poate fi tratat în continuare și în România». Sigur, el poate fi tratat, dar cum, în ce condiții și cu ce rezultate pe termen lung? E vorba, oare, de același nivel de performanță medicală - și aici nu discutăm de pregătirea medicilor, nu facem comparații, dar da, facem comparații între tehnologiile aflate la dispoziția pacientului și, uneori, ne gândim și la modul de lucru. Pe scurt, cine are dreptul să spună «tu pleci, tu rămâi» și pe ce bază? ”.

Pacienții se tem să nu-și jignească doctorii

Cât despre dorința pacienților de a fi transferați, Andreea Marin mărturisește că ar fi auzit că aceștia se sfiesc de medicii lor, pentru a nu-i jigni. Mai mult, aceasta vorbește despre orgoliul profesional al doctorilor, care ar trebui scos din ecuație atunci când vine vorba de transferul pacienților într-un spital mai bine dotat.

„Vorbim aici despre viitorul unor oameni, greu încercați de soartă. Iar unii dintre ei își fac probleme că medicii lor din România s-ar putea simți jigniți dacă ei ar decide că vor să îmbrățișeze o șansă în altă parte. «Mi-e teamă să nu se supere doctorul meu...» - asta am auzit, la finalul vizitei în unul din spitale, din partea pacienților. De ce am avut impresia că e vorba de... teamă? De ce, într-unul dintre cele două spitale, am simțit că mai important este orgoliul, fie el și cel profesional, când așa cum gândesc eu, cu bunul simț  al unui om care nu este medic, importantă în ecuație ar trebui să fie doar viața pacientului, dar și calitatea vieții lui după ce va depăși perioada critică? ”, a mai scris vedeta pe profilul personal.

Andreea a fost operată de cinci ori în România

În cele din urmă, vedeta scoate în evidență faptul că viața de după Colectiv contează și cel mai mult contează ca aceasta să se desfășoare în condiții pe cât posibil de normale: „Exemplu concret: ai fost salvat, îi mulțumești lui Dumnezeu și medicilor că ești în viață, dar îți dorești să știi dacă îți vei mai putea folosi mâinile, care au fost grav afectate de arsuri. Ai mâinile, dar vrei și să poți mișca degetele, să te poți folosi de ele, să fie funcționale. Așadar, e important să fii în viață, dar e foarte important și cum vei trăi după aceea”.

Andreea însăși a interacționat cu sistemul medical românesc, și chiar dacă nu a fost dezamăgită de experiența pe care a avut-o cu acesta, cere socoteală autorităților cu privire la victimele din Colectiv: „Aș vrea să fiu clară: am fost operată de cinci ori aici, în România. Și am avut șansa să dau peste niște medici minunați, care în unele cazuri mi-au salvat viața la limită. Și le voi mulțumi cât voi trăi. Dar la fel de bine văd și că există și altfel de situații. Iar convingerea mea este că victimele din Colectiv merită tot ce e mai bun, aici sau în afara țării, nu are importanță locul, ci doar ceea ce le poate oferi el pentru refacerea vieții lor. Aș vrea să fiu sigură că acestor oameni li se oferă cea mai bună șansă posibilă pentru ei, fără teama că altcineva s-ar putea supăra. Supărarea trece, ce-au pățit acești oameni în acea noapte de neuitat, nu va mai trece niciodată. Așadar, cine îmi răspunde concret la întrebare: cum se va decide cine rămâne și cine pleacă, fără teama de a greși?”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
banner dana nălbaru png
banner adrian cristea png
Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică  I s a spus Ray Charles al României jpeg
lora
banner dinu maxer png
Sorin Gontea  Daiana  Anghel jpg
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net