Va da Patriarhia Română o derogare pentru înmormântarea Mădălinei Manole, cum a făcut şi cu Mircea Stănescu?

Ultima actualizare:

    Mădălina Manole s-a sinucis chiar de ziua ei
Mădălina Manole s-a sinucis chiar de ziua ei

Pentru că a fost vorba despre o sinucidere, cazul Mădălinei Manole va fi discutat de mai marii Bisericii Ortodoxe Române, care vor stabili şi modul în care va fi înmormântată.

Anul trecut, adevarul.ro scria într-un amplu articol despre cazul înmormântării sinucigaşilor, după ce fostul deputat Mircea Stănescu, fiul cunoscutului jurnalist Sorin Roşca Stănescu, fusese îngropat cu o slujbă religioasă “ mai extinsă”, la cererea familiei.

Pentru slujba "extinsă", Arhiepiscopia Bucureştilor a dat o dispensă. „A fost o abordare pastorală pentru mângâierea familiei. S-a ţinut cont de faptul că Mircea Stănescu şi-a luat viaţa din cauza remuşcărilor după accidentul produs. Am avut de a face cu o dramă a acestei persoane”, afirma anul trecut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. 

De cealaltă parte, sociologul Marius Pieleanu afirma că în istoria Bisericilor Catolice şi Ortodoxe au mai existat astfel de derogări, care s-au făcut în funcţie de “importanţa simbolică a persoanei care s-a sinucis”.

Bodo: "Mădălina a fost uitată de radiouri şi casele de producţie"

Bărbaţii care i-au marcat destinul Mădălinei Manole

«Ceva nu se leagă», Tudorel Butoi, psiholog criminalist, despre cazul Mădălina Manole

Conform regulilor bisericeşti nimeni nu are dreptul de a curma o viaţă, în afară de Dumnezeu, nici măcar viaţa proprie. Dacă se dovedeşte că s-a sinucis, Mădălina Manole a încălcat această regulă.

Preoţii spun că atunci când este vorba despre o sinucidere preotul paroh şi cea mai înată faţă bisericească din Episcopie trebuie să analizeze situaţia şi să decidă modul în care va fi înhumat trupul persoanei în cauză.

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului spun că în cazul Mădălinei Manole preotul paroh şi Patriarhul BOR trebuie să ia această decizie.

"Nu există o regulă generală privind înmormântările în cazurile de sinucidere. Preotul paroh de acolo trebuie să ia legătura cu episcopul locului, deci în cazul de faţă chiar cu Patriarhul Bisericii. Se face o comisie, se analizează mai multe aspecte, dacă a avut antecedente, dacă a avut probleme psihiatrice, se face un dosar întreg şi abia apoi se ia o decizie privind înmormântarea. La Mădălina poate fi un caz, probabil că se va face o slujbă redusă fiind vorba despre o sinucidere", a declarat pentru Adevărul.ro părintele Constantin Necula, consilierul mass-media al Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net