Siropurile naturale, tonice pentru orice vârstă, se prepară în casă

Ultima actualizare:

    Siropul de cătină crește rezistența organismului la eforturile fizice și intelectuale Sursa foto: OK.ro
Siropul de cătină crește rezistența organismului la eforturile fizice și intelectuale Sursa foto: OK.ro

Siropurile preparate în casă din plante şi din fructe, fără conservanţi, sunt băuturi tonice dovedite pentru organism. De aceea, pentru menţinerea stării de sănătate, este firesc să preparăm în timpul verii astfel de băuturi naturale pentru cămara cu provizii de iarnă. De asemenea, aceste siropuri preparate în casă nu conțin conservanți nocivi, precum benzoatul de sodiu.

”Pe lângă aroma îmbietoare, siropurile pregătite în casă sunt o sursă naturală de nutrienţi care cresc rezistenţa organismului la infecţii şi combat anemia.  În acelaşi timp, delicioasele siropuri de casă ajută copiii să se adapteze mai uşor la eforturile fizice şi intelectuale. Totodată, aceste tonice, care conţin ingrediente  naturale, trebuie administrate preventiv, atunci când sistemul nostru imunitar este în suferinţă şi nu funcţionează normal”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Cum să ne hrănim sănătos!„

Siropurile de cătină și puterea de concentrare

Siropurile preparate din fructele dulci-acrişoare de cătină sunt o adevărată farmacie verde. ”În comparație cu soiurile de cătină cultivate în alte țări europene, soiurile de arbuști  de cătină care cresc în ţara noastră sunt o sursă impresionantă de nutrieți: vitamine (A, B1, B9, C, D, E, F, K), celuloză, proteine, caroten, microelemente (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu) şi uleiuri esenţiale”, precizează fitonutriționistul Eugen Giurgiu.  De aceea, aceste siropuri tonice cresc în mod cert puterea de concentrare. În același timp, este un fapt dovedit că, pentru conservarea substanţelor nutritive, siropurile tonice trebuie preparate la rece.

Cum se prepară, cum se administrează

Practic, se amestecă o jumătate de litru de suc proaspăt cu o jumătate de kilogram de miere. După omogenizare, licoarea obţinută se păstrează într-o sticlă închisă ermetic, în frigider, unde rezistă şi şase luni.

Copiilor li se administrează câte două-trei linguriţe pe zi, în cure de lungă durată. Anemicilor şi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute li se recomandă siropul ( 20-30 ml) în amestec cu 200 ml de apă, un interval de două luni. Cătina este unul dintre puţinele fructe miraculoase care se culeg şi toamna târziu, până când vine gerul.   

Ce efecte terapeutice are siropul de cătină

Nutriționiștii precizează că siropul de cătină creşte rezistenţa organismului la eforturile intelectuale şi fizice, are efect energizant, antigripal, anticancerigen, întărind sistemul imunitar. Pentru copiii timizi şi pesimişti, siropul de cătină este un remediu excelent! Specialiştii au constatat că în fructele de cătină coapte există un drog inofensiv, care stimulează optimismul şi încrederea, fiind benefic pentru sistemul nervos. 

Siropul de măceşe, un tonic pentru vigoarea de fiecare zi

Fiind considerate un rezervor de substanţe active importante : vitamine (A, B1, B2, P și o doză semnificativă de vitamina C), zaharuri, acid citric, pectine, ulei gras volatil, lecitină,  minerale, măceşele sunt remedii incontestabile pentru vigoarea de fiecare zi.  În terapeutică sunt folosite în special fructele din care se prepară ceaiuri, marmelade şi siropurile cu efecte tonice şi vitaminizante.

Cum se prepară, cum se administrează

Un sirop foarte gustos se prepară din 125 g măceşe care se fierb în 500 ml de apă, timp de zece minute. După ce fructele au fiert, luați vasul de pe foc şi lăsaţi decoctul să se răcească. Strecuraţi ceaiul printr-un tifon des, pentru a separa seminţele, perişorii și cojile fructelor. Puneţi lichidul din nou la fiert şi adăugaţi 150 g zahăr brun. Lăsaţi siropul să fiarbă la foc mic, până când scade o treime din cantitatea lichidului, amestecând din când în când. După aceea, luaţi vasul de pe foc şi, după cinci minute, turnaţi siropul cald în sticle sterile şi apoi depozitaţi-le într-un loc uscat şi răcoros.

Copiilor li se recomandă câte două linguriţe de sirop după micul dejun şi după masa de prânz. De asemenea, siropul se consumă amestecat cu apă (câte o lingură de sirop în 100 ml de apă, băutură pe care copilul trebuie s-o bea în prima parte a zilei. Anemicilor şi persoanelor care depun eforturi susţinute li se recomandă câte patru linguriţe de sirop după micul dejun şi după masa de prânz sau doza respectivă se adaugă în 250 ml de apă .

Ce efecte terapeutice are siropul de măceșe

Nutriționiștii apreciază că siropul de măceşe aduce numeroase beneficii organismului uman, având acţiune tonică, vitaminizantă, antianemică, diuretică, antiinflamatoare şi vasodilatatoare. În acelaşi timp, această băutură excelentă pentru menținerea stării de sănătate grăbeşte vindecarea răcelilor în orice anotimp, scade temperatura corpului în timpul acceselor de febră şi creşte pofta de mâncare.

Siropul de pătlagină, pentru probleme respiratorii și anemii

Specialiștii susțin că frunzele de pătlagină (lată sau îngustă) au numeroase puteri tămăduitoare. Planta conţine importante substanţe active: taninuri, carotene, pectine, săruri alcaline, minerale, vitamine  (printre care vitamina K - cu efecte antihemoragice) şi mucilagii.

Cum se prepară, cum se administrează

Un sirop de calitate se prepară din următoarele ingrediente: 50 grame frunze de pătlagină, un litru de apă și 350 g de zahăr brun. Iată cum preparaţi siropul : Puneţi la fiert frunzele de pătlagină într-un litru de apă. După ce frunzele au fiert 15 minute, se strecoară lichidul, iar în decoctul obţinut se adaugă 350 g de zahăr brun. Siropul se pune din nou la fiert, la foc mic, încă cinci minute. După acest interval, luaţi vasul de pe foc şi turnaţi siropul cald în  sticluţe curate.

Siropul preparat din frunze uscate de pătlagină se administrează mai ales copiilor mofturoşi la mâncare, bolnăvicioşi şi care nu se dezvoltă normal, în ciuda faptului că sunt foarte bine hrăniţi. În acest caz, sunt recomandate câte trei linguri de sirop pe zi, un interval de o lună.  Persoanelor anemice, nutriționiștii le recomandă câte două linguri de sirop după mesele principale. Persoanelor surmenate, nutriționiștii le recomandă câte două linguriţe de sirop, după mesele principale, timp de două luni. Acest sirop este, de asemenea, un tonic al sistemului nervos.

Ce efecte terapeutice are siropul de pătlagină

Siropul de pătlagină este un excelent calmant şi expectorant, recomandat în afecţiunile căilor respiratorii: laringite, bronşite şi tuse convulsivă. Totodată, licoarea aceasta purifică organele vitale precum plămânii şi stomacul, având proprietăţi emoliente, bactericide şi vermifuge.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net