Obiceiurile proaste care îţi cariază dinţii

Ultima actualizare:
stomatolog jpeg

Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni care ne determină să păşim în cabinetul medicul stomatolog este caria dentară. Citeşte în revista “Click! pentru femei” care sunt cauzele acestei afecţiuni.

Peste opt oameni din zece suferă din pricina cariilor dentare, se arată într-un studiu de specialitate recent, care a avut ca interes populaţia din România. Acestea se manifestată prin pierderea treptată a ţesutului dur dentar, sub acţiunea mai multor factori.

Principalele cauze

Printre cele mai frecvente cauze ale cariilor se numără calitatea materialului dentar, deci predispoziţia genetică, lipsa laptelui matern din alimentaţia copilului, stilul de viaţă nesănătos şi carenţele de vitamine şi minerale. De vină poti fi şi alimentaţia modernă bogată în zaharuri şi chimicale şi igiena dentară precară. Alte cauze sunt legate de dezechilibrul florei din cavitatea bucală, cantitatea şi calitatea salivei, medicamentele şi dezechilibrele hormonale, infecţiile cu streptococci mutans şi lactobacilli, dar şi fumatul.

Bacteriile care produc carii

Medicul stomatolog Marinela Bănică ne spune care sunt principalele bacterii care deteriorează dinţii. Bacteriile „Lactobacillus acidophilus“ locuiesc în fisurile de pe suprafeţele dinţilor. Acestea pot cauza carii dentare agresive la copiii cu vârste între 3 şi 12 ani, afectând şi primii molari permanenţi care erup în jurul vârstei de 6 ani. Sunt 6 specii de bacterii streptococcus care atacă suprafeţele netede de pe părţile laterale ale dinţilor. Ele sunt, de obicei, în contact cu dinţii vecini, iar cavităţile care apar sunt dificil de detectat vizual. Cel mai bine pot fi reperate prin utilizarea de raze X. “Actinomyces viscosus”, bacterii situate pe părţile laterale sau sub limbă, atacă zonele expuse ale cementumului (reprezintă stratul dur exterior al rădăcinii dintelui). La cei vârstnici şi la pacienţii cu boli ale gingiilor, rădăcina dintelui şi a cementumului devin expuse şi vulnerabile la atacul acestor bacterii.

«Fără exces de zahăr»

simeon stalpnicul png

”Puteţi acţiona natural împotriva cariilor evitând consumul de zahăr şi de produse care conţin acid fitic (de exemplu, cereale). De asemenea, e bine să optaţi pentru alimente naturale, proaspete, şi paste de dinţi remineralizante. Există şi câteva remedii făcute în casă care pot combate cariile. Dacă nu vă plac tratamentele antibacteriene din comerţ, cum ar fi apa de gură, luaţi în considerare alte ingrediente naturale antibacteriene, cum ar fi nucşoara, cuişoarele şi turmericul. Recomand vizitele regulate la dentist, o dată la şase luni, şi curăţări profesionale: în cazul adulţilor - o dată la trei şi la şase luni, iar la copii, o dată pe lună”, spune dr. Marinela Bănică, specialist Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială şi Stomatologie Preventivă.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net