Ceașca de sănătate: Siminocul, ”Floarea nemuririi”, a răsărit din lacrimile Fecioarei Maria

Ultima actualizare:

    Siminocul este recomandat în  diferite proceduri medicinale  Sursa foto:sănătate bzi.ro
Siminocul este recomandat în diferite proceduri medicinale Sursa foto:sănătate bzi.ro

Așa cum spune legenda, planta de siminoc a fost numită ”Floarea nemuririi”. În tradiţia populară se spune că din lacrimile Fecioarei Maria, căzute pe mormântul fiului său Iisus, a răsărit această plantă- miraculoasă: siminocul. De aceea, de la moartea lui Iisus, această plantă a fost numită ”Floarea nemuririi”.

De secole, siminocul este un remediu renumit pentru efectele sale terapeutice, fiind recomandat în tratarea a zeci de afecţiuni. Planta poate fi recoltată din luna iunie și până la  sfârșitul lui septembrie. În mediul rural, siminocul are diferite denumiri: ochișori, flori de paie, cireșar , siminic, planta nemuririi și imortele, deoarece își păstrează culoarea și după ce se usucă.

La scurt timp de la administrare, organismul se revigorează

”De-a lungul secolelor, planta este folosită în tratarea unor afecţiuni frecvente : tulburări digestive, insuficienţă hepatică, helmintiază, hepatită acută, pancreatită, ciroze și inflamaţii ale vezicii biliare. În același timp,  tratamentul cu siminoc activează secreţia biliară, scade colesterolul, tratează și  regenerează ficatul. La nivelul aparatului urinar, planta este un bun diuretic și tratează retenţia de apă. Infuzia și decoctul de siminoc sunt recomandate și în tratamentul altor afecţiuni frecvete: icter, meteorism, intoxicaţii, gută, reumatism și în stări de vomă. Siminocul are proprietăţi: diuretice, antialergice, antioxidante, expectorante și antiinflamatoare. Testele de laborator au scos la iveală un fapt îmbucurător: la scurt timp după administrarea infuziei de siminoc  (chiar după patru-cinci zile ) se constată o îmbunătăţire a stării generale  a organismului. Totodată, în urma unor cercetări laborioase, s-a constatat că această plantă românească, răspândită în toată Europa, este un remediu valoros împotriva otrăvirii cu metale grele și în prevenirea îmbătrânirii premature”, susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, în lucrarea ”Cartea sănătăţii tale”. 

Siminocul este bogat în substanţe activePuterea vindecătoare a plantei se datorează substanţelor active pe care le conţine: săruri amare, taninuri, uleiuri volatile, săruri minerale, flavonoide, pentru a le numi pe cele mai importante.  În același timp, tratamentul cu siminoc ameliorează durerile reumatice și artritice, fiind de mare ajutor bolnavilor de gută.

Pentru uz medicinal, se folosesc florile și părțile tinere ale plantei, mai ales cînd aceste părți tinere sunt împodobite cu flori. Siminocul crește în locuri uscate și luminoase, în flora spontană, în zonele de câmpie și de deal.

Știți că siminocul nu interacţionează cu medicamentele?

Dacă  trebuie să urmaţi un tratment cu siminoc nu trebuie să cereţi avizul medicului de familie, deoarece siminocul este una dintre puţinele plante care are puține containdicaţii :  doar în cazul femeilor gravide și a celor care alăptează. Mai mult,  planta este benefică organismului și pentru  faptul că nu interacţionează cu medicamentele. 

Reţetele săptămâniiCum se prepară, cum se administrează

Infuzia de siminoc  revigorează organismul

Infuzia : Se prepară din 30 g flori uscate și un litru de apă clocotită. Planta se infuzează timp de 15 minute, apoi se filtrează printr-o strecurătoare deasă. Specialiștii recomandă să se administreze câte o cană de infuzie de trei ori pe zi. Tratamentul are însă un efect sporit dacă infuzia se bea dimineaţa pe stomacul gol. În cazul în care medicul de familie nu are un motiv anume (diabet, de exemplu), infuzia se îndulcește cu puţină miere. 

Tinctura, indicată în tratamentul hepatitei acute și în intoxicații

Tinctura: Se prepară din 50 g flori uscate, bine mărunţite, care se lasă la macerat în 500 ml de alcool de 70 de grade, timp de 15 zile. Vasul cu ingrediente se păstrează la temperatura camerei, iar pentru omogenizarea tincturii, acesta se agită de câteva ori pe zi. Tinctura se îmbuteliază în sticluţe închise la culoare, care se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml apă rece, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese principale. Specialiștii recomandă tinctura de siminoc în tratamentul hepatitei acute și în intoxicaţii. 

image
image
image
image
image
image
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net