Aşa alegi cea mai bună îngheţată!

Ultima actualizare:
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Cu alune, cu fistic, fructe de pădure, vanilie sau ciocolată, îngheţata este unul dintre cele mai căutate şi apreciate deserturi de vară. De multe ori însă, nu alegem cele mai sănătoase produse, riscând afecţiuni grave. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune la ce să fim atenţi atunci când cumpărăm îngheţata.

Atenţie la ingrediente!

Trebuie ştiut faptul că primul ingredient care apare pe etichetă se regăseşte în cantitatea cea mai mare. Zahărul este unul dintre acestea. Este recomandat să consumăm pe zi nu mai mult de 40 de grame de zahăr. Deci, când mâncăm îngheţată, trebuie să ştim că vom depăşi cu mult această cantitate. Nocivi sunt şi coloranţii: carminul, care se extrage dintr-o insectă dar şi cantitatea mare de caroten, care nu este indicată mai ales în cazul fumătorilor. Aromele, pe de altă parte, pot fi uneori chiar mai periculoase decât E-urile! Şi laptele praf este unul dintre ingredientele care se regăsesc în îngheţată. Mulţi dintre noi avem impresia că laptele praf, conţinând calciu, este benefic sănătăţii. Total greşit! Laptele praf este un lapte degradat, iar calciul se regăseşte într-o formă care  nu poate fi asimilată de organism. 

Cum o mâncăm corect?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă să consumăm pe săptămână în jurul a 100 de grame de îngheţată. Asta, cu condiţia ca aceasta să fie preparată din ingrediente precum frişcă, ou, unt, lapte. Pe de altă parte, trebuie ştiut faptul că îngheţata se mănâncă cu linguriţa, în porţii mici pe care le ţinem în gură până se topesc. Dacă muşcăm din îngheţată fără a aştepta să se topească în gură, temperatura corpului nostru scade brusc, iar acest lucru impiedică digestia, inflamează amigdalele şi dezechilibrează întregul metabolism. Temperatura foarte scăzută este un şoc pe care organismul îl resimte din plin.  

Nu sunt recomandate produsele light

Îngheţata light nu are grăsimi, dar lipsa acestora este suplinită cu adaosuri de zaharuri şi îndulcitori. Deci, scăpăm de grăsimi, dar dăm peste alte ingrediente nocive. Este recomandat să nu consumăm produse light, ci produse normale, într-o cantitate moderată. 

Îngheţata nu se decongelează!

Când cumpărăm îngheţată, trebuie să privim cu mare atenţie produsul. Dacă la suprafaţă observăm cristale sau o peliculă fină de gheaţă, înseamnă că acesta a fost decongelat şi recongelat. Astfel, odată întrerupt lanţul de frig, îngheţata se poate altera sau poate fi infestată cu microbi. Pe de altă parte, în urma procesului de decongelare şi recongelare apa se separă de grăsimi, iar îngheţata nu va mai fi cremoasă. 

Nu cumpăra de pe stradă!

Îngheţata care se vinde la colţ de stradă nu prezintă siguranţă. În primul rând, puţini comercianţi afişează la vedere compoziţia produsului şi ingredientele acestuia. În al doilea rând, aparatul de preparat îngheţata poate ridica mari probleme de igienă. De unde ştim că a fost dezinfectat şi curăţat în interior? Pe stradă este praf, sunt impurităţi şi microbi care ar putea contamina atât aparatul cat şi îngheţata. Mai mult, poate vânzătorul nu s-a spălat pe mâini, poate atinge cornetul de îngheţată cu aceeaşi mână cu care manipulează banii. 

Ce îngheţată recomandă dr. Menci?

Cea mai bună îngheţată este cea pregătită acasă, din ingrediente cât mai naturale. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă o reţetă de iaurt îngheţat. Avem nevoie de iaurt peste care se adaugă cubuleţe mici de măr cu tot cu coajă şi un alt fruct dulce, tăiat tot în cubuleţe mici. Se poate adăuga puţină sfeclă roşie pentru a da culoare. Compoziţia se amestecă în blender până devine  omogenă. Apoi se introduce la congelator.

"Îngheţata nu ne răcoreşte!"


    Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

“Toată lumea crede că, dacă mănânci îngheţată, te răcoreşti. Greşit! Corpul nostru funcţionează la o temperatură de 36,50 C. Când consumăm un aliment foarte rece, organismul tinde să-şi crească temperatura pentru a contracara frigul interior la care e expus. Temperatura centrală e dezechilibrată, iar organismul luptă pentru a readuce acel echilibrul termic normal. Deci, va produce mai multă căldură. Acesta e motivul pentru care recomand ca vara să consumăm lichide calde care stimulează organismul să-şi coboare temperatura”, a spus dr. Mencinicopschi. 

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net