Arterita, boala care astupă vasele de sânge

Ultima actualizare:

    Arterita afectează arterele renale, cele care alimentează rinichii, arterele mezenterice, responsabile cu vascularizarea intestinelor.www.clicksanatate.ro
Arterita afectează arterele renale, cele care alimentează rinichii, arterele mezenterice, responsabile cu vascularizarea intestinelor.www.clicksanatate.ro

Aproape 60% din decesele din țara noastră sunt provocate de bolile cardiovasculare. Arterita, o boală care se instalează la nivelul arterelor, poate agrava afecțiunile cardiace dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe vasele de sânge se pot depune resturi de colesterol și calciu, care au denumirea de plăci de aterom. Ele sunt responsabile de apariția aterosclerozei, care, în timp, favorizează instalarea arteritei. Mai este cunoscută și sub denumirile de arteriopatie obliterantă sau boală arterială periferică.

Îngreunează circulația sângelui

Arterita se instalează la diverse arterele din organism. Ea afectează arterele renale, cele care alimentează rinichii, arterele mezenterice, responsabile cu vascularizarea intestinelor, arterele membrelor superioare, arterele carotide și vertebrale, prin intermediul cărora sângele ajunge la creier.

Cea mai frecventă formă de arterită este la nivelul membrelor inferioare. Din cauza depunerii plăcilor de aterom, vasele de sânge se îngustează, volumul de sânge care irigă organele scade și odată cu aceasta este redusă și cantitatea de oxigen care ajunge la țesuturi. Astfel, organele și țesuturile suferă din cauza oxigenării insuficiente.

Simptome, în funcție de localizare

Boala are o evoluție progresivă și, la început, deși plăcile de aterom s-au depus deja, bolnavul nu are simptome. Pe măsură ce boala avansează, acestea își fac simțită prezența, fiind diferite în funcție de localizarea bolii. De exemplu, dacă arterita este localizată la arterele renale, buna funcționare a rinichilor este afectată și se instalează hipertensiunea arterială și insuficiența renală.

În cazul arterelor mezenterice apare durerea abdominală, în special după mese. Durerea de brațe, mai ales după efort fizic, este un simptom al arteritei la membrele superioare. Tulburările de vedere, amețelile și senzația de amorțeală sunt un semn al arteritei la nivelul vaselor de sânge care hrănesc creierul.

Durerile membrelor, cele mai frecvente

Deși toate arterele din organism pot fi afectate de boala aterosclerotică, cele mai frecvente cazuri sunt cele la nivelul membrelor inferioare. Aici apar crampe musculare la nivelul gambei, coapsei sau al feselor. Spasmele sunt atât de intense încât obligă persoana afectată să se oprească din mers și să se odihnească. Dacă la început simptomele se manifestă la distanțe mari de mers, ulterior suferința apare la distanțe din ce în ce mai mici, chiar și în repaus. Atunci când boala se află în stadia avansate, apar răni la picioare, care se vindecă foarte greu sau chiar deloc.

Află pe clicksanatate.ro ce medicamente țin boala sub control!

Tratează constipația cu revent!

Uleiul vegetal favorizează apariția demenței

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net