EXCLUSIV! «Eu l-am făcut fundaş din atacant»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Evaluat de Gigi Becali la 20 de milioane de euro după golul de senzaţie marcat cu Ajax, în 16-imile Ligii Europa, Vlad Chiricheş are o poveste interesantă. A ajuns pe mâna antrenorului Mihai Georgescu în urma unui anunţ de la mica publicitate, iar tehnicianul l-a reprofilat din atacant în fundaş.

Gâlcă, Marinescu, Jean Barbu, Raţ, Maftei, Bilaşco, Chiricheş, Maxim, Răduţ, Dinu Moldovan. Nu sunt nume de fotbalişti alese la întâmplare. Au un numitor comun: Mihai Georgescu, antrenorul care a dat în ultimii ani peste 70 de fotbalişti în primele două ligii. Tehnicianul, fost la Şcoala "Nicolae Dobrin", apoi la "Ardealul" din Cluj, a luat-o de la zero cu propria şcoală "Viitorul Mihai Georgescu". Şi cu o nouă generaţie de tineri jucători.

Au acum 15-16 ani, dar se visează să devină "noul Maxim" sau "noul Chiricheş". Pe cel din urmă l-au urmărit la televizor alături de antrenorul lor în meciul cu Ajax şi au avut ce vedea. Chiricheş a fost imperial în apărare şi providenţial în atac, unde a marcat un gol mare cât calificarea Stelei în optimile Ligii Europa. Dacă şutul superb al lui Chiricheş a mirat pe toată lumea, profesorul Georgescu n-a fost deloc uimit de execuţia fundaşului.

Chiricheş alături de coechipieri, în vremea junioratului

simeon stalpnicul png

Mihai Georgescu,  în camera “Chiricheş”

simeon stalpnicul png

"Vlad e capabil de astfel de reuşite. Puţină lume ştie că el, la bază, era atacant sau mijlocaş ofensiv. La un moment dat, m-am gândit să-l reprofilez pentru că, deşi are un control bun al balonului, tehnică bună, îi lipsea rapiditatea, avea pasul foarte mare cu mingea la picior. El câştiga foarte mult pe spaţii largi din fuleu, iar ca mijlocaş sau atacant e greu să nu te poţi descurca foarte bine pe spaţii mici, aşa că l-am pus să joace fundaş. Şi uitaţi ce bine am făcut", a povestit pentru Click! antrenorul care a lucrat mai bine de patru ani cu Vlad Chiricheş.

Modul în care a ajuns el sub comanda lui Georgescu este extrem de interesant: prin mica publicitate: "Am dat anunţuri la ziar cum că facem selecţie de copii născuţi în 1989 şi 1990. A venit de la Bacău... Era micuţ de tot, s-a dezvoltat ulterior. La 14-15 ani avea doar 1,59 metri, dar calităţi şi un potenţial enorm".

Chiricheş ţine legătura strâns cu cel care l-a populsat în fotbalul mare, iar antrenorul nu este niciodată zgârcit cu sfaturile, atunci când vorbeşte cu fostul său elev: "Vlad este un copil tare bun. Talentat şi isteţ, asta îl ajută foarte mult, gândeşte şi vede bine jocul. Sunt convins că poate face faţă în orice campionat puternic din lume. Cel mai bine cred, totuşi, că i s-ar potrivi Spania, însă s-ar adapta şi în Anglia, Germania sau Italia. Mi-ar părea foarte rău să se ducă în zona arabă. Profesional, s-ar plafona. Pentru binele lui fotbalistic sper să aleagă fotbalul din Vest în momentul în care va pleca de la Steaua. În Orient îl sfătuiesc să meargă atunci când se apropie finalul carierei, să strângă nişte bani pentru copii şi nepoţi".

Fotbaliştii ajută cu bani şcoala fostului antrenor

Chiricheş, Maxim, Răduţ, Moldovan, Alex Vlad şi Ciucur nu au uitat de unde au plecat şi au răspuns afirmativ la iniţiativa fostului lor profesor. Mihai Georgescu şi-a făcut la Cluj propria şcoală de fotbal şi, pentru că orice început este greu, a avut nevoie de ajutor material. Iar cei care i-au fost elevi au sărit imediat în sprijinul lui.

"Când le-am spus ce vreau să fac la şcoala, imediat au vrut să mă ajute. Din banii pe care mi i-au trimis am modernizat căminul şcolar în care acum stau băieţii, am luat echipament de antrenament şi de joc", a povestit Georgescu pentru Click!. Cei şase care l-au ajutat financiar pe antrenor au la Şcoala de fotbal şi câte o cameră care le poartă numele. În camerele de cămin în care sunt cazaţi fotbaliştii există şi câte un tablou cu tricourile lui Chiricheş, Maxim, Răduţ, Dinu Moldovan, Vlad şi Ciucur.

Pe Alex Maxim l-a selectat din cartea de telefoane

Nu doar Chiricheş are o poveste interesană. Şi felul în care a ajuns Maxim la echipa lui Georgescu este de poveste. Actualul jucător al nemţilor de la Stuttgart i-a fost recomandat antrenorului de către un colaborator, care însă nu avea datele de contact ale familiei lui Maxim. "Un prieten ştia că urma să facem o selecţie şi mi-a spus că a auzit de un băiat foarte talentat din Piatra Neamţ.Nu mi-a dat alte date, pentru că nu avea. Şi uite cum am luat cartea de telefoane şi am sunat la toţi cei cu numele de Maxim din Piatra Neamţ. În cele din urmă, după nu ştiu câte telefoane, am nimerit şi la familia lui Alex. Mi-a răspuns mama lui, i-am explicat ce voiam şi ne-am înţeles să-l aducă la trial. Mi-a plăcut şi l-am oprit în echipă. Aşa a început el fotbalul cu mine", ne-a povestit profesorul Mihai Georgescu.

Aveau note mari la liceu

Fotbaliştii au avut grijă să nu neglijeze deloc studiile. În perioada în care erau legitimaţi la "Şcoala de fotbal Ardealul", Maxim, Chiricheş, Răduţ, dar şi coechipierii lor trăgeau tare şi cu învăţătura pentru că profesorul Georgescu nu tolera notele mici.

Şi băieţii învăţau, nu glumă! Matematica era singura materie care le punea ceva probleme, în rest toţi aveau medii peste opt la celelalte discipline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net