Ce făcea naţionala României de azi la ultimul nostru Euro, în 2008

Ultima actualizare:

    Aflat spre finalul carierei, Raţ este singurul jucător din lotul actual care ştie ce înseamnă experienţa unui turneu finalFoto: Mediafax
Aflat spre finalul carierei, Raţ este singurul jucător din lotul actual care ştie ce înseamnă experienţa unui turneu finalFoto: Mediafax

2008. Europeanul din Austria şi Elveţia. Ultimul la care “tricolorii” au participat. 2016. Franţa. Turneul final la care vom merge din nou, după o pauză de opt ani. Mulţi dintre eroii de acum ai naţionalei se aflau în perioada junioratului, în timp ce Mutu, Chivu şi Rădoi jucau în Elveţia contra Franţei, Italiei şi Olandei. Dacă vă întrebaţi ce făceau actualii “tricolori” în perioada ultimului European la care România a participat, Click! elucidează misterul.

Ciprian Tătăruşanu – Goalkeeper-ul era liderul Gloriei Bistriţa. Avea atunci 21 de ani şi făcea pasul către Steaua, echipă care a dat 1,5 milioane de euro pentru a-l aduce în Ghencea.Alexandru Măţel – Fundaşul dreapta al lui Iordănescu juca în 2008 la Delta Tulcea, o echipă din liga a doua. La 19 ani, el le ţinea pumnii din faţa televizorului lui Contra&co., “Guriţă” fiind chiar cel care juca pe postul lui.

Chivu a condus din teren naţionala la turneul final din 2008
Chivu a condus din teren naţionala la turneul final din 2008
  • Vlad Chiricheş - Fundaşul central era doar un puşti la precedenta calificare. Juca în străinătate, la juniorii lui Sporting Lisabona, iar atunci, la 19 ani, s-a transferat la Internaţional Curtea de Argeş, în Liga 2.
  • Dragoş Grigore – Fundaşul nu-şi imagina în 2008 că 7 ani mai târziu va reuşi calificarea. În perioada Europeanului din Austria şi Elveţia, Grigore,  atunci de 22 de ani, era titular la CFR Timişoara, în liga a doua.
  • Răzvan Raţ - Fundaşul e unul dintre puţinii supravieţuitori ai lotului de la Euro 2008. Actualul căpitan al “tricolorilor”,  în vârstă de 34 de ani, juca atunci la Şahtior.
  • Ovidiu Hoban – Mijlocaşul avea 26 de ani când “tricolorii jucau la competiţia din Austria şi Elveţia. El era om de bază la Gaz Metan Mediaş, echipă la care a evoluat până în 2011.
  • Mihai Pintilii – La 32 de ani, fotbalistul este unul dintre “veteranii” actualei echipe naţionale. În 2008, era sub contract cu Jiul Petroşani, juca meci de meci în liga a doua.
  • Adi Popa – Stelistul spera la prima ligă. În 2008 avea 20 de ani şi era la CS Buftea, în Liga 2, ajuns sub formă de împrumut de la echipa a doua a celor de la Poli Timişoara.
  • Constantin Budescu – Atacantul, autorul unei “duble” cu Insulele Feroe, era la final de juniorat în perioada turneului din Austria şi Elveţia. El evolua în prima ligă, la Petrolul, dar nu juca meci de meci.
  • Gabi Torje – Mijlocaşul a ajuns de la Timişoara la Dinamo pe când avea 19 ani, exact în perioada Euro 2008. Fotbalistul a devenit atunci coleg cu 6 jucători prezenţi la Euro.
  • Bogdan Stancu – Atacantul naţionalei a prins perioada frumoasă a celor de la Unirea Urziceni, apoi a fost transferat, exact în vara în care s-a jucat Europeanul, la Steaua.
  •  Alexandru Maxim – Mijlocaşul de 25 de ani era un puşti la precedenta calificare a naţionalei. În 2008, el învăţa să se descurce departe de casă, fiind legitimat la juniorii celor de la Espanyol Barcelona, la care a jucat până în 2011, când a semnat cu Pandurii, în Liga 1.
  • Andrei Prepeliţă -  La 29 de ani, se poate spune despre Prepeliţă că este unul dintre cei mai experimentaţi jucători ai naţionalei, deşi nu a ”prins” multe minute în preliminarii. În 2008, el activa la Universitatea Craiova, în prima ligă. 
  • Denis Alibec – Este cel mai tânăr jucător care a evoluat în meciul cu Insulele Feroe. Atacantul avea 16 ani când Mutu juca în atacul naţionalei contra Italiei, Franţei şi Olandei la Euro. Atunci, Alibec era la Farul Constanţa.

Doar căpitanul a ieşit din fotbal

În vestiar, tricolorii au declanşat fiesta imediat după calificare
În vestiar, tricolorii au declanşat fiesta imediat după calificare

23 de jucători a avut la dispoziţie selecţionerul Victor Piţurcă la Campionatul European din Austria şi Elveţia. Dintre fotbaliştii care au reprezentat atunci România, doar căpitanul Cristi Chivu este în umbră din punct de vedere sportiv. În rest, toţi ceilalţi fie sunt încă în activitate, fie au trecut pe banca tehnică. “Tricolorii” au fost ultima dată la un turneu final în urmă cu opt ani. Atunci, naţionala era condusă de pe banca tehnică de selecţionerul Victor Piţurcă, iar din teren de căpitanul Cristi Chivu.

Dacă privim în urmă la lotul pe care Piţi l-a deplasat în Elveţia, observăm că tocmai căpitanul este singurul om care nu prea mai are legături concrete cu fotbalul. În rest, toţi componenţii de atunci ai lotului sunt implicaţi activ. Portarii Lobonţ şi Stăncioiu sunt în activitate, în timp ce Marius Popa este antrenor cu portarii.

Tamaş, Ştefan Radu, Raţ, Săpunaru, Goian şi Moţi încă mai joacă la nivel înalt, Ghionea face parte dintr-o echipă care participă în campionatul de minifotbal, Rădoi este la începutul meseriei de antrenor, iar Contra e tehnician cu acte în regulă.

Dintre mijlocaşi, Codrea, Cociş, Adrian Cristea şi Nicoliţă au contracte de jucători, iar Florentin Petre şi Nicolae Dică au trecut pe băncile tehnice. La capitolul atacanţi, Mutu, Marica, Daniel Niculae şi Marius Niculae sunt încă în activitate, deşi ultimii trei nu au în prezent contracte, dar nici nu vor să renunţe la carieră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net