Secretele prinţesei de argint

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Larisa Iordache a cucerit două medalii din două finale în care a participat la Campionatele Europene individuale de gimnastică de la Moscova şi confirmă speranţele puse în ea de specialişti şi de antrenori. Click! vă vrezintă câteva dintre lucrurile mai puţin cunoscut despre cea care este considerată viitoarea mare stea a gimnasticii feminine mondiale.

Descoperită în parc. Larisa a ajuns la gimnastică din întâmplare. Avea 5 ani şi jumătate, era în parc cu mama ei şi o antrenoare de la Dinamo a văzut-o cu câtă ambiţie vroia să înveţe să meargă pe role. A chemat-o imediat la sală, şi bine a făcut. Chiar dacă în prima zi nu a vrut să intre, de teamă sau de ruşine. Bunica a fost cea care a convins-o să intre la antrenament, de unde nu a mai vrut apoi să iasă. A mai făcut balet şi are un frate mai mare, care joacă fotbal.

Debut. La 8 ani a cucerit primul titlu de campioană naţională. Concursul se numea „Mica gimnastă", iar clubul la care a concurat şi s-a format, de altfel, a fost CSS7 Dinamo. Acelaşi unde s-a format o altă mare gimnastă a României, Aurelia Dobre, prima campioană mondială absolută din istoria acestui sport.

Idol. La fel ca toate gimnastele din România, idolul Larisei este Nadia Comăneci. De altfel, când a auzit ce performanţe a realizat „Zeiţa de la Montreal", şi-a rugat părinţii să îi cumpere o casetă video cu evoluţiile Nadiei, pentru a putea vedea cu ochii ei exerciţiile făcute de cea care i-a devenit model.

Accidentare. Anul trecut, Larisa Iordache a plecat de la Bucureşti în postura de principala speranţă la medalii a echipei de gimnastică la Jocurile Olimpice. Numai că, la Londra, nu a mai putut suporta durerile la călcâi, afecţiune denumită fasciită, participarea ei fiind incertă până în ultima clipă. A făcut totuşi toate cele 4 aparate, ajutând echipa să ia bronzul, dar terminând pe 9 la individual compus, şi pe 6 la bârnă, acolo unde i-a luat locul Dianei Bulimar. „M-a ambiţionat mai mult eşecul acesta, însă mă bucur că mi-am făcut treaba pentru echipă. Aşa a fost să fie. Cred că orice om învaţă din greşeli şi sper ca acestea să nu se mai întâmple", declara atunci Larisa Iordache. Iar prezentul îi dă dreptate.

Are un picior mai scurt. Larisa are din naştere piciorul stâng mai scurt cu câţiva milimetri faţă de dreptul. Nu se vede la mers asu în execuţii, dar se simte în organism, aceasta fiind şi cauza acelei fasciite de care a suferit la Jocurile Olimpice de la Londra. După un control medical amănunţit efectuat la Viena, doctorii i-au recomandat să poarte în permanenţă o mini-talonetă de silicon pentru a întări glezna şi a distribui uniform presiunea pe picioare. O poartă şi la concursuri, dar este bine protejată şi ascunsă de un bandaj.

Poreclă. Coechipierele îi spun „Piciul". Poate pentru că până anul trecut a fost cea mai micuţă din lot, la cei doar 1,41 m ai săi. Acum, a mai crescut - are în jur de 1,50 m - s-a mai dezvoltat (are 37 de kilograme), dar porecla i-a rămas.

Relaxare. Când nu se antrenează sau nu este împreună cu coechiperele, se relaxează jucându-se „Angry Birds" pe Facebook. De asemenea, îi place să se joace pe Wii sau, evident, să meargă la cumpărături. Cînd merge în deplasări adoră să colecţioneze insigne.

Prietenie. Cea mai bună prietenă a ei din lotul naţional feminin este Diana Bulimar, cu care stă, de altfel, în aceeaşi cameră. Anul trecut, la Jocurile Olimpuice, Diana Bulimar i-a cedat locul în finala de la bârnă Larisei Iordache deoarece, aşa cum a declarat, era conştientă că exerciţiul acesteia e mai valoros şi are şanse mai mari la medalii. Azi, cele două speră să urce împreună pe podiumul european la acelaşi aparat.

Poate cuceri azi două medalii de aur

Larisa Iordache a cucerit ieri a doua sa medalie de argint din cadrul Campionatelor Europene individuale de la Mosova. Românca a terminat pe locuil secund al finalei de la sărituri, cu o medie de 14,466 (la prima săritură a primit nota 14,900, iar la a doua 14,033). Aceeaţi medie a avut-o şi olandeza Noel Van Klaveren, cu care a ămpărţit treapta a doua a podiumului.

Titlul i-a revenit elveţiencei Giulia Steingruber (14,750). Tot ieri, în finala masculină de la sol, Flavius Koczi a ratat de puţin o medalie, El a terminat pe locul 4, după ce a ratat prima diagonală. Astăzi, Larisa Iordache poate schimba argintul în aur. Ea va concura, alături de colega ei de cameră, Diana Bulimar, în finalele de la bârnă şi sol, aparatele ei preferate şi la care este considerată a fi principala favorită la primul loc. De altfel, Iordache este deţinătoarea titlului european. În finalele masculine de azi le vom ţine pumnii lui Flavius Koczi, la sărituri, şi lui Andrei Muntean, la paralele. Finalele vor începe la ora 12.30 şi vor fi transmise în direct la TVR 1.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net